Faze roditeljstva

Trudnoća i cigarete – NE IDU zajedno!

Jedna od najvažnijih promena koju treba da uspostavite kada saznate da ste u drugom stanju, jeste da prestanete da pušite.

Trudnoća i cigarete – NE IDU zajedno!

U Srbiji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ima 66,4% pušača. Svakog dana se popuši 73 miliona cigareta, a samo Beograd od svojih sugrađana na "poklon" dobije 6 tona opušaka, pri čemu jedan opušak zagadi do 10 litara vode. Posebno je zabrinjavajuće što čak trećina trudnica u našoj zemlji puši - u nekom periodu, ili tokom cele trudnoće, uprkos posledicama koje duvanski dim može da ima na plod.

Ukoliko žena puši tokom trudnoće, ili je izložena pasivnom pušenju, veći je rizik od pobačaja, rađanja deteta male telesne težine, sindroma iznenadne smrti bebe, kao i češće pojave alergijskih bolesti kod dece, češćih infekcija respiratornih organa i upale srednjeg uha. Zato ćemo vam preneti nekoliko saveta kako da se rešite ove ružne navike, bar u periodu trudnoće i dojenja.

Sada imate najbolji razlog

Verovatno ste već pokušavali da ostavite cigarete, i vrlo dobro znate koliko je to teško. Kada prestanete da pušite, potreba za duvanskim dimom je izuzetno jaka, nervozni ste, i često pomišljate: „Ma, da popušim još samo jednu…“.

Međutim, pošto ste trudni, odmah prestanite sa pušenjem, jer time direktno ugrožavate bebu. Trebalo bi da sada to lakše učinite, jer je i motivacija jača. Niste više u pitanju samo vi, već i vaše dete. Istraživanja su pokazala da oko 40 odsto žena koje puše - ostave cigarete kada ostanu u drugom stanju. Nažalost, to znači da veliki broj trudnica nastavlja sa pušenjem i rizikuje da se njihove bebe rode prevremeno ili da imaju manju težinu na rođenju, a moguće su i druge komplikacije. Po čemu su žene koje ostave pušenje u trudnoći „drugačije“ od onih koje nastavljaju sa tim? Možda su u pitanju samosvesnije i jače ličnosti? To je samo delimično tačno. Radi se o čvrstoj odluci! Naime, te žene su donele odluku da će radi svog i zdravlja svoje bebe da se odreknu cigareta! Nakon što sebi postavite jasan cilj, napravite strategiju kako da prestanete sa tom navikom.

Napravite plan

Ako ste dugogodišnji, strastveni pušač, teško je da ostavite cigarete tako što ćete jednostavno da kažete: „Ovo je moja poslednja cigareta“,i da zgužvate paklicu.

PROČITAJTE: JELOVNIK ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJE U TRUDNOĆI


Većina onih koji su uspeli da ostave pušenje, prvo su odredili datum kada prestaju, i to su objavili ljudima iz svog okruženja - porodici, prijateljima, kolegama. Najbolje je da izaberete datum, odnosno broj koji vam nešto znači (rođendan, godišnjica braka, omiljeni dan u nedelji, srećan broj). Naravno, taj datum treba da je „blizu“, a ne za tri, četiri meseca!

Nakon što ste odredili KADA prestajete, vreme je da razmislite o tome KAKO ćete to da učinite - odjednom, ili postepeno.

Na primer, prvog dana možete da dozvolite sebi da popušite pet cigareta, sledećeg dana dve, trećeg nijednu. Možete i da se raspitate kod vašeg doktora da li na neki drugi način možete da „nadoknađujete“ nikotin (trenutno su popularne elektronske cigarete), kako bi ostavljanje cigareta bilo što „bezbolnije“, ali proverite pre nego što se za njih odlučite.

Važno je da isplanirate šta da radite u trenucima krize. Imajte na umu da krize traju samo po par minuta. Tada je poželjno da uzmete žvaku, voćku, ili da popijete neki voćni napitak. Možete i da promenite aktivnost, na primer - da odete u šetnju, da se istežete… bilo šta što će da zaokupi vašu pažnju.

Potražite podršku

Ostavljanje cigareta je mnogo jednostavnije ako imate podršku okruženja - partnera, roditelja, prijatelja, kolega. Ne čekajte da oni to urade sami, već im otvoreno recite šta ste odlučili, i da bi vam značilo da vas ohrabre kada nastupi kriza. Takođe, zamolite ih da ne puše pred vama. Ako je neko od vaših prijatelja bivši pušač, neka vas s vremena na vreme podseti koje blagodeti je osetio nakon što je prestao da puši. Ukoliko i vaš partner puši, biće vam lakše ako zajedno donesete odluku da prestanete sa tim, i zajednički se pridržavate plana koji ste napravili.

Razgovarajte sa vašim ginekologom

Na prvoj sledećoj kontroli tražite savet od vašeg ginekologa kako da prestanete da pušite, odnosno šta se najčešće preporučuje kada su upitanju trudnice (da li, na primer, da ostavite cigarete uz pomoć nekih zamena za njih). Neka vam detaljno objasni na koji način pušenje šteti vašoj bebi. Ukoliko do sledećeg susreta sa lekarom ne prestanete da pušite, nemojte da se stidite i da se pravite da ste prestali. Ginekolog mora da zna sve o vašim navikama, i nikako ne bi bilo dobro da na pregledu nešto prećutkujete.

Stalno se podsećajte zašto ste prestali

Motivacija je ključna za sve što želite da postignete, pa i za ostavljanje pušenja. Zbog toga je važno da se stalno podsećate da to radite ne samo za sebe, već pre svega za svoju bebu. Zašto bi jedno malo stvorenje, koje se tek razvija, bilo izloženo materijama koje su toliko štetne? Zamislite koliko bi vašoj bebi bilo lakše kada biste joj pružali puno čistog kiseonika umesto ugljen-dioksida. Dobro je i da pročitate neku literaturu o tome kakve sve komplikacije mogu da imaju bebe čije su majke pušile. Smučiće vam se i sama pomisao da pušite kada saznate koliko odmažete bebi svakim novim povučenim dimom.

Budite istrajni!

Imate plan. Motivisani ste. Imate podršku porodice i prijatelja. Informisani ste. Sada je sve na vama. Potrebno je da donesete čvrstu odluku, i da je se pridržavate. Budite jači od potrebe za nikotinom. Ako izdržite dve nedelje bez cigarete, vaša želja za pušenjem je već znatno smanjena, pa je velika verovatnoća da se nećete vratiti toj ružnoj navici. Međutim, ako u nekom trenutku pokleknete, moraćete da prolazite sve ispočetka. Ali, i u tom slučaju nemojte da odustajete. Bolje je da prekinete sa pušenjem u bilo kojoj fazi trudnoće, ako već niste uspeli iz prvog pokušaja. I, na kraju, verujte u sebe. Nijedan uspeh ne dolazi bez čvrste rešenosti da postignete ono što želite. Zato hrabro napred!

Pripremila: Vesna S.