Faze roditeljstva

Trudnoća: Šta je TORCH test?

Trudnoća predstavlja posebno stanje u životu svake žene. To je period tokom kog se zdravlje kontroliše mnogo češće kako bi se sprečili rizici i za majku i za bebu. Kada je potrebno uraditi TORCH test na antitela i šta pokazuju njegovi rezultati?

Trudnoća: Šta je TORCH test?

TORCH test predstavlja skrining metodu za određene bolesti, od kojih je većina bezazlena ukoliko se radi o osobi koja nije u drugom stanju, ali u trudnoći mogu da dovedu do anomalija ploda kao što su katarakta, gluvoća, mentalna nedovoljnost, srčane mane, žutica, nizak nivo trombocita i dr.

Šta TORCH test analizira?

T – Toksoplazma (Toxplasmosis)
O – Ostale bolesti (Sifilis, virus ovčijih boginja ili Varicella zoster virus, Hepatitis B virus)
R – Rubeola (virus Rubellae)
C – Citomegalovirus
H – Herpes simpleks virus ( HSV1 i HSV2 )

Dr Dejana Antić

Toksoplazmoza

Toksoplazma je parazit čiji je domaćin mačka, tako da su one najčešći izvor infekcije, ali mogu se javiti i u nedovoljno obrađenom mesu ili mlečnim proizvodima. Toksoplazma izaziva infekcije oka i nervnog sistema kod bebe, a ako se javi u prvom trimestru najčešće dovodi do pobačaja.

Ostale bolesti

Sifilis  je u današnje vreme veoma retka polno prenosiva bolest jer je njen izazivač, bakterija spirohete, izuzetno osetljiva na antibiotike. Prolaskom kroz placentu, ova bakterija dovodi do teških kongenitalnih anomalija ploda, a u 50% slučajeva bebe su mrtvorođene.
Virus ovčijih boginja u prva dva trimestra samo u 2% slučaja dovede do toga da i dete bude zaraženo. Prilikom oboljevanja u trećem trimestru, beba može da se rodi sa znacima bolesti i ospom po koži. Veoma retko izaziva teške anomalije.
Hepatitis B virus  je jako kontagiozan s obzirom da je veliki broj puteva transmisije. Prenosi se preko krvi i telesnih tečnosti. Potrebno je 12h nakon porođaja bebi dati početnu dozu antitela kako ne bi razvila bolest. Hepatitis B može da se javi u dva oblika, akutni – gde postoje znaci povišene temperature, bolova u predelu jetre, bolova u zglobovima i žutice, i hronični – u hroničnom obliku vremenom dolazi do razvoja ciroze jetre. Simptomi su teži kod starijih ljudi, dok deca zaražena u trudnoći majke ukoliko se lekovima drži bolest pod kontrolom, nikada ne moraju da razviju simptome.

Rubeola

Rubeola se javlja uglavnom kod dece ranog školskog uzrasta sa nespecifičnom kiliničkom slikom, i brzo prolazi. Opasno je kada se javi kod trudnih žena jer prolaskom kroz placentarnu barijeru, može da izazove velike probleme u rastu i razvoju ploda, kao što su problemi sa sluhom, vidom, nervnim sistemom, srcem, krvnom lozom, ali i kasnije po rođenju imunološke bolesti i autizam.

Citomegalovirus

Citomegalovirus (CMV) pripada grupi herpes virusa i ukoliko se beba zarazi prolaskom virusa kroz placentu, posledica je u 30% slučajeva teška mentalna retardacija. Ukoliko se zaraze prilikom porođaja ili dojenja, povećava se rizik od razvoja upale pluća, hepatitisa, bolesti krvi... Klinička slika je u obliku mononukleoze sa uvećanim limfnim čvorovima, slezinom, javlja se slabost, bol u zglobovima, groznica i umor.

Herpes simpleks virus

Herpes simpleks virus (HSV) se javlja u dva oblika – oralni (HSV1) i genitalni (HSV2). Veoma je zarazan, ali samo u 20 posto slučajeva dolazi do infekcije ploda u toku trudnoće i tada dovodi do pobačaja, mrtvorđene dece ili teških infekcija oka, mozga, nervnog sistema i kože. Najčešća je infekcija prilikom porođaja kroz inficirani porođajni kanal majke, ukoliko virus zahvati celo bebino telo, moguć je i smrtni ishod, te je prisustvo HSV, apsolutna indikacija za carski rez.

Kako se uzima uzorak i da li je potrebna posebna priprema?

TORCH test se radi iz uzorka venske krvi i nije potrebna posebna priprema. Razultati obično stižu za nekoliko dana.

Šta pokazuju rezultati TORCH testa?

Rezultati pokazuju da li je bilo infekcije ovim virusima, ili da li je trenutno prisutna infekcija nekim od njih, na osnovu količine IgM i IgG antitela (povećan titar IgM – prisutna infekcija, povećan titar IgG – nekada je bilo infekcije, ukoliko nema titra, onda nije nikada bilo infekcije). Na ovaj način se određuju dalje preventivne ili mere lečenja koje treba preduzeti da bi ishod i za mamu i za bebu bio najpovoljniji.

Autor: Dr Dejana Antić