Faze roditeljstva

Trudnoća u doba pandemije: Izazovi sa kojima su se suočavali budući roditelji za vreme korone

Otkazani pregledi kod ginekologa, smanjenje broja porodilišta koja primaju trudnice, strah od toga da bi nešto moglo da krene naopako, uplašilo je sve one trudnice koje su pre dolaska Covida-19 saznale da su u drugom stanju. Radost je uglavnom zamenila briga...

Trudnoća u doba pandemije: Izazovi sa kojima su se suočavali budući roditelji za vreme korone

Razgovarali smo sa dva para o izazovima sa kojima su se suočavali tokom vanrednog stanja.

Dragana je ušla u peti mesec kada je proglašeno vanredno stanje.

„S obzirom da mi je ovo druga trudnoća i da kod kuće imam devojčicu od 19 meseci, briga je bila trostruka. Vreme sam provodila kod kuće, ali sam brinula da nam suprug, koji je sve vreme pandemije radio i dodatno volontirao, ne donese virus. Pri ulasku u kuću je morao da izvrši kompletnu dezinfekciju i skine sve sa sebe, pa smo se često šalili na tu temu. Toliko kupanja možda nije zdravo“! – kaže Dragana.

Dragana i Miroslav

Svakodnevno su stizale informacije o širenju virusa, broju umrlih, broju novoobolelih…

“U početku sam konstantno bila ispred televizora i moram priznati da je panika svakim danom sve više rasla. A onda sam shvatila da me sve to dodatno opterećuje, pa sam prilagodila aktivnosti trenutnim okolnostima. Suprug i ja smo se igrali sa našom devojčicom i bili srećni što toliko vremena možemo da budemo s njom, u kući smo pričali samo o lepim stvarima i prestali smo da kukamo” kaže Dragana.

“Tokom prve trudnoće sam brinula: kakvi će uslovi biti u porodilištu, da li ću imati kupatilo u sobi, da li će beba biti pored mene…? Tek sada sam shvatila koliko to uopšte nije važno…”

Svako će po nečemu pramtiti ovaj period; a Dragana?

“Često se našalim i kažem da ću ovu trudnoću pamtiti po nevidljivom neprijatelju: koroni!” - kaže Dragana Gajić.

Trudnoća, pored toga što je jedna od najvećih životnih radosti, i kad dolazi u najboljim vremenima praćena je rizikom, brigama i strepnjama.

Ali, u ovom vanrednom periodu, budući roditelji su prošli kroz dodatni nivo stresa, izolacije i preokreta koji nisu nikada ranije upoznali.

Dvadesetosmogodišnja Kristina, koja treba da se porodi početkom jula, kaže da je na početku proglašenja vanrednog stanja donela dve velike odluke: ograničila je gledanje vesti i odlučila da zajedno sa suprugom ode na selo kod rođaka.

“Ovaj period života niko od nas nije mogao da predvidi”, kaže ona. “Ali biti stalno u stresu zbog nečega što ne možemo da kontrolišemo, zaista ne pomaže.”

“Zato smo suprug i ja odlučili da odemo na selo i tamo smo sačuvali kako fizičko tako i psihičko zdravlje” – kaže Kristina. “Čovek tek kad provede nekoliko meseci na selu shvati kako je sve ovde drugačije i da sve ima svoju svrhu i smisao. Naučila sam šta stvarno znači netaknuta priroda, kakav je ukus domaće hrane, kako moraš da brineš o zemlji da bi rađala… Neverovatno iskustvo i odlična odluka. Ono što mi je najviše nedostajalo je porodica i ljubimac. Ali evo! Svi smo ponovo na okupu”.

Kristini je najteže palo to što nije mogla da ode na redovnu kontrolu, a baš su je tada jako bolele noge i noćima nije mogla da spava.

“Čula sam se telefonom sa svojim ginekologom i ona mi je rekla da nema potrebe da dolazim. Opisala sam joj tegobe i doktorka me je svojim savetima potpuno smirila. Promenila mi je vitamine i za par dana sve je bilo kako treba. Takođe, mnogo su mi pomogli i vebinari koje sam redovna pratila, a pratim ih i dalje na Bebologiji onlajn. Važno je da informacije dobijate od nekog ko je stručan i kome verujete ”- kaže Kristina.

Kristina i Vlada

Najveća podrška tokom trudnoće, a posebno tokom ovih dana, bio joj je suprug Vlada i ona se iskreno nada da će se do početka jula sve smiriti i da će zajedno biti na porođaju.

“Mi smo se pre par dana vratili kući. Nadam se da će se i život polako vratiti u normalu. Ono što me sada brine (uvek unapred brinem), nisam sigurna da želim da preveliki broj ljudi grli moju bebu kada se porodim. Videćemo kako će biti – kroz osmeh kaže Kristina.

I kroz šalu oba para kažu da će njihova deca biti čista i posebna, jer su rasla i bila čuvana pod posebnim merama opreznosti - u doba korone.

Puno sreće i radosti im želimo!

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija