Faze roditeljstva

Više od 10.000 trudnica se odlučilo za prenatalno testiranje u Bio Save Group

Neinvazivni prenatalni test (NIPT) je skrining test koji služi za određivanje genetskih anomalija u ranom periodu trudnoće.

Više od 10.000 trudnica se odlučilo za  prenatalno testiranje u Bio Save Group

Zato smo mi u Bebologiji rešili da otkrijemo zašto se preko 10.000 trudnica tokom 2021. godine u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji odlučilo za prenatalno testiranje u kompanijama Bio Save Group?

Šta je Qualified prenatalni test? 

Qualified je neinvazivni prenatalni test koji na potpuno bezbedan način proverava da li vaša beba ima neki genetski  poremećaj. Izvodi se jednostavnim uzorkovanjem (vađenjem) venske  krvi u kojoj se nalaze delovi bebine DNA.  Qualified utvrđuje postotak bebine DNA u krvi trudnice, a  zatim i moguće poremećaje na bebinim hromozomima.  Qualified® pre svega testira trizomiju 21 (Down sindrom),  trizomiju 18 (Edvardsow sindrom) i trizomiju 13 (Patau sindrom),  kao i sindrome na polnim hromozomima X i Y (Turnerov i  Klinefelterov sindrom) ali i sve ostale hromozome u drugim opcijama testa kao i preko 100 mikrodelecija u opciji Q 360°.

Kako i kada se izvodi Qualified prenatalni test? 

Qualified testu prethodi detaljno savetovanje sa stručnjacima iz našeg medicinskog tima. Nakon razgovara sa našim stručnjakom, u nekoj od naših laboratorija, trudnici se uzima uzorka od 10 ml krvi i smešta u specijalnu epruvetu za ovu namenu. Uzorak krvi se u skladu sa strogim propisima o transportu i čuvanju, šalje u Qualified laboratoriju, gde  se obavljaju genetska testiranja. Za 3 do 5 radnih dana stižu rezultati testa.

prenatalni test Qualified

Kome se preporučuje Qualified  prenatalni test?

Neinvazivni prenatalni test Qualified se preporučuje svim trudnicama  koje će u trenutku porođaja imati 35 ili više godina. Preporučuje se i trudnicama koje su imale pobačaje ili plod sa genetskom anomalijom u prethodnoj trudnoći ili povišen rizik na dabl i tripl testu. Takođe, mogu ga uraditi trudnice koje imaju strah od invazivne procedure kao što je amniocenteza ili biopsija horionskih čupica.   

Zašto baš Qualified test ?

Verujemo da ovo ključno pitanje svaka trudnica postavi, zato smo odgovor potražili od mr ph Veljka Jakovljevića, magistra farmacije - medicinske biohemije i biohemičara u Bio Save laboratoriji:

“Na tržištu postoji veliki broj prenatalnih testova koji se zasnivaju na različitim tehnologijama ispitivanja. Qaulified test se radi na Illumina platformi, najsavremenijom (veriSecNIPT solution v2) koja koristi analizu celog genoma očitavanjem delova DNK sa oba kraja. Šta to u stvari znači?
Očitavanjem fragmenata DNK sa oba kraja omogućava se određivanje veličine delova DNK. Analiza veličine delova DNK nam pomaže da razlikujemo delove (fragmente) koji su poreklom iz posteljice a koji su poreklom od majke.
Poznato je da su kraći delovi poreklom iz posteljice i na taj način jasno ih odvajamo od delova DNK poreklom od majke. Na taj način se postiže veća preciznost testa, manji broj neizdatih rezultata i veća stopa potvrđivanja (npr. amniocentezom) pozitivnih nalaza dobijenih Qualified testom.

prenatalni test Qualified
Tako da bi odgovor na vaše pitanje “Zašto Qualified test?” bio da upravo ovom, najsavremenijom tehnologijom, dobijate najpouzdanije rezultate zbog čega možete bezbrižnije da provedete ostatak svoje trudnoće - objasnio je mr ph Veljko Jakovljević.

Uz QUALIFIED prenatalni test dobićete najviše pouzdanih informacija za bezbrižnu i radosnu trudnoću!

I to nije sve...

Initiative® dijagnostički test uz bilo koju opciju Qualified testa može se uraditi po specijalnoj ceni od 99 eura. Initiative je dijagnostički test gde se na malom uzorku periferne krvi majke može utvrditi da li je nosilac mutacije na genu za Cističnu Fibrozu kao i mutacije za Spinalnu Mišićnu Atrofiju koju može preneti na plod.

Za više informacija pozovite Bio Save Laboratoriju 011/ 76-17-206 ili 069/BIOSAVE (069/246 7283) .

Tekst: By Bebologija