Faze roditeljstva

Zimovanje u trudnoći: Kako ga provesti i kako se pripremiti?

Želeli biste još jednom pre nego što se porodite da otputujete negde na zimski odmor? Pitate se da li je to bezbedno po vašu trudnoću...

Zimovanje u trudnoći: Kako ga provesti i kako se pripremiti?

Trudna sam, ali rado bih i ove godine išla na na zimovanje? Kao prvo, to se pitajte samo ako je vaša trudnoća bez komplikacija. 

Za zimsku destinaciju odaberitu planinu niže nadmorske visine ili ravničarske predele. Odaberite čist, topao i udoban smeštaj jer će vam odmor biti potreban, morate piti dosta toplih napitaka da umanjite mogućnost prehlade i izbegnete konzumiranje lekova.

Najviše šetajte po čistom vazduhu, umesto sportskih zimskih aktivnosti, u tom miru, vreme iskoristite razmišljajući i donoseći odluke o važnim stvarima koje vas čekaju u bliskoj budućnosti: rešite gde i kako ćete se poroditi, odlučite da li ćete na porođaju sačuvati matične ćelije vaše bebe, saznajte o školama roditeljstva u Beogradu ili Novom Sadu, informišite se o novom patronažnom servisu za trudnice i porodilje - obučite se i informišite se o prvim danima sa bebom, odlučite se za kolica - mala i lagana ili veća i komfornija, odredite boje i stil za bebinu sobu, razmišljajte o svim promenama koje će vam se desiti posle porođaja i prepremajte se za njih.

Ne ostavljajte ništa za poslednji momenat, a zimovanje jedne trudnice može biti pravi trenutak baš za takve odluke.

U kom periodu trudnoće je najzgodnije sa idete na zimovanje? 

Najbolje period u trudnoći za zimski odmor je između petog i sedmog meseca. U prvim mesecima trudnoće lekari će vas verovatno odgovarati od putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. Sve dok se embrion čvrsto ne ugnezdi u matericu, postoji veći rizik od krvarenja ili spontanog pobačaja.

Zadnjih osam nedelja pre termina, takođe, nije idealno vreme za putovanja. Imate veliki stomak i niste više pokretni kao pre. Osim toga postoji šansa da dete malo porani pa je bolje biti kod kuće.

Mogu li trudnice da idu na odmor na planinu?

Odaberite planine niže nadmorske visine. Takođe, izbegavate vožnju žičarama kod kojih je velika visinska razlika između početne i krajnje tačke. Vazdušni pritisak pada sa povećanjem nadmorske visine kao i količina kiseonika pa trudnice na planinama iznad 1800 m mogu osećati nedostatak kiseonika.

Takođe se boravak na višim nadmorskim visinama povezuje sa rastom pritiska kod trudnice, što u trudnoći nije poželjno. To sve naravno oseća i dete.

Oseća li dete da je napolju hladno?

Na planini je temperatura često niska i vrlo je hladno. Trudnicama je dodatan problem veliki stomak kojeg je teško potpuno i dobro zaštititi kaputom ili jaknom. Ipak, ne brinite. Detetu u trbuhu nikada nije hladno. Ono je dobro zaštićeno prvo vašom kožom, zatim masnim tkivom, mišićima, tkivom materice, vodenjakom i plodovom vodom. Čak i kad bi trudnica plivala u hladnoj vodi, dete ne bi osetilo hladnoću.

Telo trudnice u takvoj situaciji uključuje sistem “grejanja u nuždi” te pumpa dodatne količine tople krvi u udove. Trudnice doduše govore kako imaju osećaj da se njihovo dete u trbuhu sklupča ako je majci hladno. Osetite li to, znajte da dete reaguje indirektno na ono što osećate vi, a to je neprijatnost zbog hladnoće.

Sme li trudnica da se skija i sanka?

Umeren sport u trudnoći odnosno rekreacija svakako su poželjni. U tom smislu zaista se nema šta reći protiv šetnje po snegu, naravno to ne važi za planinarenje na većoj nadmorskoj visini. Što se tiče skijanja, skijaškog trčanja, sankanja, klizanja i sl. najbolje ih je izbegavati, iako su zdrav način rekreacije, postoji velika opasnost od pada, pa se iz tog razloga trudnicama se ne preporučuju.

Da li moram da nosim lekove na putovanje?

Tokom trudnoće, lekove ne bi trebalo da uzimate bez konsultacije sa svojim lekarom. Međutim, neki lekovi su dozvoljeni i u trudnoći, pa bi svaka trudnica trebalo da spakuje putnu apoteku pre polaska na put.

Da li smem da ponesem lek protiv mučnine tokom puta?

Izbegnite tablete protiv mučnine. Mučninu rešavajte uzimanjem suve, nezačinjene hrane. Jedite u malim količinama ali češće.

Šta obavezno treba da spakujete u kofer za zimovanje?

Udobna odeća – Odeća treba da bude od prirodnih materijala, kako bi izbegli znojenje. Takođe, s obzirom na to da će vam često biti čas toplo-čas hladno razmišljajte o tome da ponesete slojevitu odeću, udoban donji veš, potkošulje bez rukava i tanke potkošulje dugih rukava, hulahopke ili helanke koje vas ne stežu, džemperi i naravno nepromočive pantalone i perjana jakna.

Dobre čizme za sneg – u koferu obavezno treba da se nađu udobne, vodootporne i pre svega čizme koje se ne klizaju.

Kapa, šal, rukavice – Ovo su takođe obavezni detalji, a na vama je da odlučite za koje dezene i modele ćete se odlučiti.

Manja tašna – za šetnju po snegu obavezno nosite manju tašnu u koju ćete spakovati samo najpotrebnije stvari, jer na snegu zbog velike i prepune torbe možete izgubiti ravnotežu i pasti. Zato u kofer obavezno spakujte manju tašnu, najbolje šuškavu, ili od nekog drugog nepromočivog materijala.

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom – s obzirom na to da zimi na planinama sunce može biti jako baš kao usred leta, neophodno je poneti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, koju treba nanositi samo na lice i eventualno vrat. Za usne obavezno poneti zaštitni balzam, koji bi takođe trebalo da ima zaštitni faktor.

Naočare za sunce – pored kreme za sunčanje obavezno ponesite i naočare zbog jakog sunca i njegovog odbljeska na snegu, naočare za sunce će vam biti i te kako potrebne!

Za svaki slučaj ponesite poslednje nalaze od lekara, zdravstvenu knjižicu i eventualno lekove ukoliko su deo propisane terapije koju uzimate.

Izvor: www.mamaibeba.comFoto: nace.igenomix.co.in;