Faze roditeljstva

Donji veš utiče na spermatozoide

Pored ishrane, zdravog stila života, nivoa stresa, i celokupnog zdravlja, muškarci koji žele da postanu tate moraju pažljivo da biraju veš koji nose. Uzak donji veš ubija spermatozoide

Donji veš utiče na spermatozoide

To je pokazala nedavna studija objavljena u časopisu "Human Reproduction". Zato se muškarcima koji žele da postanu očevi preporučuje nošenje što “komotnijeg” donjeg veša, poput bokserica. 


U poređenju s muškarcima koji nose uski slip donji veš , oni koji preferiraju bokserice imaju veći broj i koncentraciju spermatozoida, a i njihova pokretljivost je bolja. Ovo je vrlo važan podatak da sve one muškarce koji žele da se ostvare u ulozi tate.


Tim naučnika koji je vodila Lidija Minjez Alarkon s harvardske T.H. Čan škole za javno zdravstvo u Bostonu, sproveo je istraživanje na spermatozoidima 656 muškaraca normalne telesne težine starosti između 18 i 56 godina, čije su se partnerke tamo lečile od neplodnosti. 
Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermatozoida bila za 25 odsto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip veš.

Razlog tome je, smatraju naučnici, niža temperatura oko testisa, a još odranije je poznato da uspešna proizvodnja spermatozoida zahteva temperaturu koja je oko četiri Celzijusova stepena niža od prosečne telesne temperature.

To je potvrdio i profesor Ričard Šarp s Univerziteta u Edinburgu koji se bavi naučnim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. 

S njim je saglasna i profesor endokrinologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ešli Grosman, te dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promenu. 

Istovremeno naučnici i iz drugih krajeva sveta ukazuju na niz praznina u istraživanju koje ostavljaju mesta sumnjama te ističu potrebu za dodatnim istraživanjima. 
Naime, dok su učesnici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermatozoida i krvi, odgovori na pitanje o donjem vešu bili su lični i stoga verovatno nepouzdani.

foto cover: Getty Images