Faze roditeljstva

Dr Radmila Ćirić - Odgovori na pitanja o praćenju trudnoće u doba virusa korona

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Dr Radmila Ćirić - Odgovori na pitanja o praćenju trudnoće u doba virusa korona

Dr Radmila Ćirić, specijalista ginekologije i akušerstva u porodilištu MediGroup, odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom vebinara pod nazivom “Praćenje trudnoće u doba korona virusa”održanog 12. maja.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Da li placenta štiti bebu od korone? Postoje li podaci o trudnicama koje su u drugom trimestru dobile koronu i da li je virus uticao na bebu, jer sam pronašla samo izveštaje o trudnicama koje su se zarazile ovim virusom u 9. mesecu? (Milana)
O: Znanja o koronavirusu u trudnoći su još uvek ograničena. U toku su istraživanja koja će utvrditi kakav je uticaj virusa i oboljenja na trudnoću i plod. Za sada se ne zna da li infekcija u prvom i drugom tromesečju može imati štetan uticaj na plod.
Vertikalna transmisija virusa sa majke na plod nije dokazana. Virus još uvek nije izolovan u plodovoj vodi, krvi pupčanika i majčinom mleku. Trudnica se može inficirati korona virusom, ali ne mora imati komplikacije i može roditi zdravo dete. Opasani su slučajevi zaražene novorođenčadi, ali ne postoje dovoljne informacije kako je došlo do infekcije.

P: Da li je za prijem u porodilište neophodno imati urađen test na Covid-19? (Miljana)
O: Test na Covid-19 nije obavezan za prijem u porodilište.

P: Da li je OGTT test obavezan? Preskočila sam tu analizu tokom pandemije a sada sam 35. nedelja. (Vera)
O: OGTT (test opterećenja šećerom) je test kojim se procenjuje odgovor organizma na oralno unetu glukozu. On se u trudnoći radi kako bi se otkrili poremećaji u metabolizmu šećera i u cilju otkrivanja šećerne bolesti u trudnoći (gestacijskog dijabetesa).
Radi se u drugom trimestru trudnoće kod trudnica kod koji postoji nasledni faktor za obolevanje od šećerne bolesti, kod gojaznih i trudnica sa metaboličkim poremećajem i sindromom policističnih jajnika. Kod trudnica sa niskim rizikom od obolevanja radi se između 24. i 28. nedelje trudnoće. Povišena vrednost šećera u krvi trudnice, povećana količina plodove vode ili veća telesna težina ploda, takođe su indikacija za ovaj test.

P: Šta nam govore rezultati TORCH-a? Koliko su opasni za plod? (Snežana)
O: TORCH test je koji se radi iz krvi trudnice i otkriva prisustvo i nivo IgG i IgM antitela, koja su pokazatelji infekcije. Ovim testom se analiziraju sledeće infekcije:
T - toksoplazmoza
O - SIDA, sifilis i male boginje, ovčije boginje, hepatitis B
R - Rubeola
C - Citomegalovirusna infekcija
H - Herpers simplex inf- labijalni herpes i genitalni herpes
Uzročnici ovih infekcija mogu proći kroz posteljicu i mogu imati negativan uticaj na plod i izazvati srčane mane, gluvoću, kataraktu, žuticu, mentalnu zaostalost i drugo.
Povišeni nivo IgM antitela ukazuje na svežu infekciju dok povišen nivo IgG antitela govori o staroj infekciji.
Test se radi rutinski pre trudnoće ili u prvom trimestru, a može se raditi tokom cele trudnoće ako se pojave simptomi neke od ovih infekcija, ili ako se pojave patološke promene na posteljici, promene u količini plodove vode, zastoj u rastu ploda ili eventualne anomalije.

P: Šta je potrebno uraditi od 22. do 24. nedelje osim ekspertskog ultrazvuka? (Andrijana)
O: Između 20. i 24. nedelje trudnoće radi se ekspertski ultrazvuk, po potrebi ultrazvučni pregled bebinog srca, cervikometrija - meri se dužina grlića materice i kontroliše da li postoji proširenje unutrašnjeg materičnog ušća i cervikalnog kanala.
Rade se kompletne laboratorijske analize krvi i urina, ponavljaju se cervikalni i vaginalni bris i urinokultura. Po potrebi se radi i OGTT test.

P: Na ultrazuvčnom pregledu u 32. nedelji primećeno je da beba ima obmotanu pupčanu vrpcu oko vrata. Da li se preporučuje vaginalni porođaj? (Milica)
O: U 32. nedelji trudnoće ultrazvučni nalaz pupčanika u predelu vrata ploda može biti samo prolazno stanje. Ako beba zauzima normalan položaj u materici, pokazuje uredne pokrete tela i ako doplerska merenja protoka kroz pupčanik pokazuju urednu oksigenaciju ploda, potrebno je samo nastaviti dalju kontrolu.
Veliki broj dece se rodi sa pupčanikom obmotanim oko vrata i drugih delova tela, što govori da je porođaj apsolutno moguć.
Sve dok porođaj dobro napreduje, glavica ploda se spušta ka karličnom izlazu a kardiotografski zapis pokazuje dobro stanje ploda, nema razloga porođaj završavati operativnim putem.
Problem može nastati ako je pupčanik zategnut i ne dozvoljava postavljanje ploda u adekvatan položaj za porođaj. Zategnutost pupčanika može dovesti do smanjenog snabdevanja kiseonikom organa i tkiva ploda, takozvane fetalne asfiksije, kada se mora uraditi hitan carski rez.

P: Postoji li rizik od preveremenog porođaja kod Rh negativne majke i Rh pozitivnog oca? (Sanja)
O: Rh factor (rezus factor) je protein koji se nalazi u eritrocitima - crvenim krvnim zrncima. Majka je Rh negativna, ako njeni eritrociti nemaju rezus protein. Ako je otac pozitivan i beba nasledi Rh protein, u prvoj trudnoći ne dolazi do komplikacija, jer kroz posteljicu prolazi mali broj bebinih eritrocita i to ne izaziva imunološki odgovor.
Do imunizacije dolazi tokom pobačaja, porođaja i intervencija u trudnoći, kada dolazi do prelaska bebine krvi u krvotok majke i tada ona prepoznaje bebine eritrocite kao strano telo i stvara antitela.
U sledećoj trudnoći sa Rh pozitivnim plodom, antitela imunizovane majke napadaju eritrocite ploda dovodeći do njegove anemije. Ukoliko je anemija težeg stepena, preduzima se lečenje ploda transfizijom Rh negativne krvi.
Tokom trudnoće, redovno se prati titar Rh antitela u krvi i sprečava imunizacija Rh negativne majke, davanjem Rh imunoglobulina u 28. nedelji trudnoće i posle porođaja, ako je beba Rh pozitivna. Rh imunoglobulin se daje i nakon prekida trudnoće, spontanog pobačaja, vanmaterične trudnoće, krvarenja iz materice ili trauma tokom trudnoće a posebno nakon intervencija u trudnoći, kao što su amniocenteza i biopsija horionskih resica.

P: Posle spontanog pobačaja ostala sam ubrzo trudna, trenutno sam 6. nedelja po ultrazvuku, a 7. kalendarski. Da li preporučujete neke dodatne testove? (Marija)
O: Veliki broj trudnoća se završi spontanim pobačajem u najranijem periodu, kao posledica genetskih anomalija ploda i to se na neki način smatra prirodnom selekcijom. Uzroci spontanog pobačaja su takođe brojni.
Ako je nejasno sta je dovelo do spontanog pobačaja u prvom trimestru prethodne trudnoće, u sledećoj trudnoći je dovoljno uraditi osnovne laboratorijske analize, cervikalni i vaginalni bris, ispitati prisustvo hlamidije, mikoplazme i ureaplazme u brisu grlića i uraditi TORCH analizu. Posebnim hematološkim analizama mogu se ispitati poremećaji koagulabilnosti krvi i otkriti urođeni poremećaji - trombofilije, koje mogu biti uzrok pobačaja.

By Bebologija