Faze roditeljstva

Ovu su pitanja koja trudnice najčešće postavljaju

Možda niste znali, ali putem telefonskog savetovališta “Halo beba” možete dobiti odgovore i na pitanja vezana za trudnoću.

Ovu su pitanja koja trudnice najčešće postavljaju

Kako trudnica treba da se hrani ako čeka blizance? Da li trudnica sme da konzumira alcohol I koliko to utiče na razvoj bebe… samo su neka od pitanja koja trudnice svakodnevno postavljaju visoko strukovnim sestrama – savetnicama na telefonskim linjama "Halo beba".

Da li trudnice smeju da se sunčaju?

Trudnice mogu da se izlažu suncu najduže 1 sat u vremenu do 10 pre podne i od 17 posle podne, u zavisnosti od tipa kože. Na kožu obavezno naneti deblji sloj kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nositi šešir sa širokim obodom i naočare za zaštitu od UV zračenja, piti dosta vode (oko 2 l dnevno). Poneti bocu sa raspršivačem (kao za orošavanje cveća) za rashlađivanje otvorenih delova tela. Plivati bez naprezanja u vodi koja je čista i umereno topla. Obavezno se istuširati po izlasku iz vode i presvući kupaći kostim.

Da li trudnica sme da spava na stomaku?

Kratak odgovor bi bio sme, ali kod poodmakle trudnoće prosto je nemoguće spavati na stomaku. Trudnica treba da se dobro naspava u položaju koji njoj odgovara. Beba je zaštićena plodovom vodom i nema razloga za brigu.
Ipak, preporučeni položaj za spavanje u poslednjem trimestru trudnoće je na levoj strani sa levom nogom skupljenom ili ispruženom, a desnom prebačenom preko leve sa jastukom između nogu. Ovaj položaj omogućava dobar protok krvi do posteljice i podstiče izlučivanje nepotrebnih materija preko bubrega iz organizma trudnice.
Treba imati na umu da svako u toku spavanja promeni nekoliko puta položaj, a pogotovo trudnica, tako da glavna preporuka za spavanje je dobar odmor ma koji to položaj bio.

Da li trudnica sme da se tetovira?

Jedan od tretmana koji nisu preporučljivi u trudnoći je tetoviranje, pre svega zbog moguće infekcije koja bi mogla naškoditi bebinom zdravlju. Tetovaže se tokom trudnoće zbog istezanja kože obično deformišu.
Ako trudnica želi da se tetovira preporuka je sačekati dok se ne završi dojenje, a i tada treba voditi računa o sterilnosti pribora u salonima za tetovažu. Ne zaboravite da se pod tetoviranjem podrazumeva i tetoviranje obrva.

Koju hranu treba da izbegavaju trudnice?

Namirnice koje treba izbegavati, naročito u toku trudnoće jer mogu štetno delovati na plod i na trudnicu su:
• nepasterizovani mlečni proizvodi – mekani sirevi, bri, plavi sir, kamember, koziji sir. Ovi proizvodi mogu sadržati bakteriju listeriju a ona može izazvati infekciju.
• sirovo meso i mesne prerađevine – takođe mogu izazvati infekciju listerijom. Dobro termički obrađeno meso ne treba izbegavati ali mesne prerađevine (viršle, kobasice, paštete, šunku) treba.
• suši – može sadržati bakterije koje mogu izazvati trovanje.
• živa jaja, rovita – mogu biti zaražena bakterijom salmonelom, dobro termički obrađena su itekako korisna.
• biljni čajevi – oprez! Nisu sve biljke korisne a neke nisu ni bezazlene!
• kofein – kafa nije štetna u razumnim količinama (1 šolja dnevno).
• alkoholna pića prolaze kroz placentu, štetno utiču na zdravlje trudnice i ploda.
• gazirana pića – sadrže previše šećera, veštačkih boja i aroma.

Da li trudnica sme da konzumira alkohol i koliko to utiče na razvoj ploda?

Zahvaljujući nauci mnogo toga se zna o trudnoći i razvoju deteta u toku trudnoće kao i o potencijalnim rizicima po zdravlje deteta ali i majke. Današnja široko rasprostranjena svest o rizicima ukoliko se konzumira duvan, alkohol ili psihoaktivne supstance stvara duboku zabrinutost među trudnicama i budućim očevima.
Alkohol, koji trudnica uzima, preko organa za varenje i njihove sluzokože dospeva u krvotok, a odatle u sve organe i u sva tkiva organizma. Alkohol preko krvotoka majke dolazi i u krvne sudove materice u kojoj se razvija plod. Moglo bi se reći da sve što jede trudnica jede i njena beba, sve što popije, popije i njena beba.
Zapaženo je da su majke koje su konzumirale alkohol rađale bebe sa manjom telesnom težinom, i malih proporcija. Kod ovih beba uočen je sporiji fizički rast i mentalni razvoj, zatim različiti deformiteti kostiju ekstremiteta i kičme, manji obim glave, kratkovidost, problemi sa radom srca i mnogim drugim ozbiljnim problemima.
Imajući sve to u vidu upotreba alkohola nije dozvoljena u trudnoći!

Koliko je opasno držati kućnog ljubimca tokom trudnoće?

Nije opasno. Vakcinacija kućnih ljubimaca, kontrola kod veterinara i pridržavanje osnovnih higijenskih pravila su neophodni preduslovi prevencije bolesti koje bi mogle preneti kućni ljubimci.
Ako imate mačku i planirate trudnoću, onda bi bilo neophodno da uradite imunološke testove na toksoplazmozu. Testovi se rade iz uzorka krvi. Oko 10-15 % žena je steklo imunitet na toksoplazmozu (posebno ako su duže vreme držale mačku u kući), što znači da su prethodno bile zaražene i da su se stvorila antitela protiv ovog parazita, pa se može reći da je trudnica imuna na toksoplazmozu i nema opasnosti za bebu. Imunitet je, praktično, doživotan.
U protivnom, dobar savet je da u toku trudnoće ili neposredno pre nje ne dovodite novu mačku u kuću.
Ukoliko sređujete vrt ili baštu, obavezno koristite zaštitne rukavice. Promenu prostirke i sređivanje mačjeg legla prepustite nekom od ukućana.
Pažnja!!! Kada se porodite, ne ostavljajte kućnog ljubimca samog sa bebom bez nadzora odrasle osobe!

Kako treba trudnica da se hrani ako čeka blizance?

Poznato je da plod sve što mu je potrebno za rast i razvoj dobija preko pupčane vrpce iz krvi majke tj iz hrane koju trudnica jede i pije, ali i iz postojećih rezervi.
Kada je u pitanju blizanačka ili trudnoća sa više beba, ishrana kao i kod jednoplodne trudnoće treba da bude svaki dan raznovrsna, uravnotežena, podeljena u 5 obroka. Kod višeplodnih trudnoća u početku se može očekivati izraženija mučnina i povraćanje, dobar je individualni pristup smanjenju ovih tegoba. Kasnije, od 6 meseca povećati ishranu za oko 200 – 300 kalorija dnevno. Umor je evidentan pratilac trudnoće, naročito kod višeplodnih trudnica pa je neophodno obezbediti odmor u toku dana u više navrata.
Svakoj trudnici je potrebna pažnja, pomoć, podrška jer ne kaže se uzalud da je u “drugom stanju”, pa je treba u potpunosti razumeti.

Kako savladati gorušicu u trudnoći?

Gorušica se može javiti u početku trudnoće, ali je najizraženija u poslednjem trimestru trudnoće. Ne preporučuje se upotreba lekova (antacida) jer oni mogu da spreče iskorištavanje gvožđa iz hrane, osim kada lekar proceni da je neophodno.
Preporuka je da se uzimaju manji, a češći obroci, jogurt, grickati bademe, dvopek. Jesti polako, odmarati se na uzdignutom uzglavlju.

Da li je potrebno uzimati tabletice fluora u trudnoći zbog zaštite bebinih zubića?

Ne, nije potrebno, novija istraživanja su pokazala da je lokalna upotreba fluora dovoljna kao zaštitna mera od karijesa (fluorisane paste za zube, fluorisani rastvori za ispiranje usne duplje, lokalna aplikacija fluora u stomatološkim ordinacijama) uz adekvatnu oralnu higijenu.

Izvor: halobeba.rs Foto: Freepik, Pixabay, Pixels.