Faze roditeljstva

Kada počinje da se vidi trudnički stomak?

U prvom trimestru zaista je teško primetiti razliku između normalnog stomaka i nekoliko dodatnih kilograma.

Kada počinje da se vidi trudnički stomak?

Kada ostanete u drugom stanju u početku sve izgleda prilično uobičajeno. Vaš stomačić je tako mali i pupak izgleda normalno. Ne postoji određeno vreme kada bi na budućim mamama trebalo da bude primetno da su u drugom stanju, s obzirom da je svačije telo drugačije. Sve dok ginekolog, koji vodi vašu trudnoću smatra, da se beba pravilno razvija, nema potrebe da budete zabrinuti.

Neke žene primete da im je garderoba uska veoma brzo, ali ne zbog veličine bebe u stomaku. Verovatnije je da se to dešava zbog nadutosti koja često prati početak trudnoće. Dok beba poraste toliko da vaš stomak bude okrugao i da asocira na trudnoću ipak je potrebno da prođe malo više vremena.

Svaka žena i svaka trudnoća su drugačiji – postoje stvari koje treba uzeti u obzir, kao npr. koliko ste puta ranije bili trudni, tonus mišića, da li imate uvučenu matericu, da li ste visoko ili niski, gojazni ili mršavi i slično. Generalno u prvom trimestru zaista je teško primetiti razliku između uobičajene veličine i oblika stomaka i nekoliko dodatnih kilograma.

Buduće mame koje su u drugom stanju po prvi put obično primete stomačić između 12. i 16. nedelje trudnoće, dok one koje očekuju drugo ili treće dete mogu da dobiju stomačić već od šeste nedelje. Gojaznim mamama obično treba nešto više vremena da fizički primete da su u drugom stanju.

Drugi trimestar je fenomenalan – uobičajene jutarnje mučnine se smanjuju ili nestaju, imate mnogo više energije i osećate se bolje. I imate okrugli stomačić koji se sada vidi. Ništa vam drugo ne preostaje nego da uživate u trudnoći, ponosno noseći svoju bebu i pokazujući stomak. Uživajte!

Izvor: https://www.bellybelly.com.au