Faze roditeljstva

9 istina i zabluda s kojima se susreću roditelji novorođenčeta

Većina novopečenih roditelja pita se koga da poslušaju – svekrvu, majku, stariju sestru, babicu, ili da jednostavno slede svoje instikte.

9 istina i zabluda s kojima se susreću roditelji novorođenčeta

Šta je istina a šta zabluda - kad novorođenče stigne na svet

Kada beba dođe na svet, svi imaju nešto da  saopšte, savetuju roditelje kako da se brinu o novorođenčetu i uče ih  šta je za njega najbolje. S jedne strane, novo zanimanje pruža roditeljima zadovoljstvo i čini ih srećnim, a sa druge stvara neverovatnu zbrku u glavi i nesigurnost. Većina novopečenih roditelja pita se koga da poslušaju – svekrvu, majku, stariju sestru, babicu, ili da jednostavno slede svoje instikte. Treba napomenuti da se mnogi od tih saveta zasniva na zastarelim predrasudama i zato ćemo pokušati da vam pomognemo da razlikujete prave savete od “bapskih priča”.

1. Novorođenče treba utopljavati?

DELIMIČNO TAČNO!

Tokom prve tri-četiri nedelje života centar za termoregulaciju deteta nije u stanju da samostalno reguliše telesnu temperaturu. To znači da je dete osetljivije kako na hladnoću, tako i na prekomernu toplotu. Dakle, u zimskom periodu ga treba obući malo toplije, dok ga za vreme letnjih  vrućina treba obući kao i odraslu osobu (ali pazite da ga ne razgolitite preterano!). Novorođenče koje je pretoplo obučeno ili previše pokriveno podložno je kožnim iritacijama, lako se znoji, postaje razdražljivo i nema apetita. Kako ćete znati da je vašem detetu pretoplo? Najbolji pokazatelj jeste toplina njegovog stomačića: ako je blago topao, detetu je prijatno. Međutim, ako su mu ručice vruće a glavica mu se znoji, znači da mu je pretoplo.

2. Telesna masa bebe nadoknadi se za nedelju dana?

TAČNO I NETAČNO!

Nakon porođaja novorođenče izgubi od sedam do deset posto svoje porođajne mase. Ovaj “fiziološki” pad težine majke ne treba da shvataju kao znak poremećaja ili neke bolesti. Porođajna masa se nadoknadi u toku prvih sedam do petnaest dana. Međutim, nekoj deci je potrebno više vremena da nadoknade izgubljenu težinu. Detetu koje se rodilo sa četiri kilograma, i koje je fiziološkim gubitkom na težini palo na tri kilograma i 700 grama, može biti potrebno tri nedelje da se vrati na početnu težinu. To “kašnjenje” ne treba da zabrinjava majke. Važno je da beba uredno sisa i da je dobro raspoložena.

3. Novorođenče mora da ima stolicu svaki dan?

NETAČNO!

Ukoliko je beba mirna, dobro jede, lepo napreduje i rapoložena je, nema razloga za zabrinutost ako ne kaki svakog dana. Inače, dojene bebe češće kake od mališana hranjenih veštačkom formulom.

4. Podsticanje stolice vrhom toplomera rešava opstipaciju (zatvor)?

NETAČNO!

Radi se o spoljašnjoj stimulaciji koju ne bi trebalo da primenjujete. Bolje je sačekati da dete spontano obavi veliku nuždu, ali mu ipak treba na neki način pripomoći. Recimo, možete mu davati više tečnosti, nezaslađenog čaja ili prokuvanu vodu.

5. Beba mora svakodnevno da se kupa?

TAČNO I NETAČNO!

Svakodnevno kupanje nije imperativ pošto se bebe u tom uzrastu ne prljaju (osim u predelu genitalija). Ali, ako vaša beba uživa u kupanju, nema razloga da je ne kupate svakog dana, naročito ako je nakon tog užitka nežno izmasirate. Kupanje i masaža podstiču bebin krvotok i razmenu materija, a dete se oseća bolje. Učestalost kupanja zavisi od godišnjeg doba i detetove reakcije. Kada je veoma toplo, svakodnevno kupanje bebi pruža olakšanje i sprečava prekomerno znojenje, a samim tim i pojavu “znojnica”. U zimskom periodu dete možete kupati svaki drugi ili treći dan, ali područje oko genitalija morate pažljivo očistiti svaki put kada bebi menjate pelene.

6. Nakon obroka beba obavezno mora da podrigne?

TAČNO I NETAČNO!

Preporučuje se da nakon hranjenja bebu držite u poluuspravnom položaju desetak minuta, nakon čega je možete vratiti u krevetić. Nekim bebama je to dovoljno da podrignu, dok druge to neće uspeti ni posle sat vremena. Ima dece koja to učine nakon dva sata, a neka uopšte i ne podrignu.

7. Ako dete sisa prstić ili cuclu, iskriviće mu se zubići?

TAČNO I NETAČNO!

Nepravilan i kriv rast zubića zavisi od toga koliko dugo beba drži dudu u ustima. Problem se uglavnom javlja kasnije, kada veza između bebe i cucle postane neraskidiva. U svakom slučaju, detetu treba dati varalicu samo u određenim trenucima, npr. kada pođe da spava. Što se sisanja palca tiče, tu je mnogo teže reagovati pošto je bebi prstić stalno na raspolaganju. Pokušajte da odučite mališana od sisanja palca tako što ćete mu dati dudu (nju ipak možete uzeti kada želite!), a ako vam to ne uspe, ostaje vam da sačekate da dete počne da se služi ručicama i da se igra predmetima oko sebe. Što joj ruke budu više zauzete nečim drugim, manje će stavljati prstiće u usta.

8. Bebu ne treba iznositi šest nedelja.

NETAČNO!

Ovo je uverenje koje iza sebe nema nikakvu naučnu potporu. Zna se da ne treba voditi novorođenče na mesta gde ima mnogo ljudi, gde vlada buka i gde je vazduh zagađen smogom. Isto tako treba izbegavati šetnju s detetom za vreme vrlo niskih ili vrlo visokih temperatura, kao što treba izbegavati i izlaganje novorođenčeta direktim sunčevim zracima. Znači, slobodno možete voditi svoje dete (čak i od nekoliko dana) u svakodnevnu šetnju. Ukoliko za vreme šetnje počne da duva vetar ili zahladni, kolica zaštitite presvlakom.

9. Štucanje dolazi i prolazi samo od sebe?

TAČNO!

To je česta pojava kod novorođenčadi, najčešće povezana s gutanjem vazduha tokom hranjenja. Patološko štucanje postaje samo ono koje traje duže od 20 ili 30 minuta. U većini slučajeva ta pojava prolazi sama od sebe.