Faze roditeljstva

Mr ph Milica Kovjenić: Odgovori na pitanja o testovima koji se preporučuju trudnicama

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, odlučili smo da objavimo odgovore na najčešća pitanja.

Mr ph Milica Kovjenić: Odgovori na pitanja o testovima koji se preporučuju trudnicama

Milica Kovjenić, magistar farmacije-medicinski biohemičar i direktor Bio Save laboratorije (ekskluzivni zastupnik Harmony prenatalnog testa), odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom vebinara održanog 4. maja.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Moja beba je u 11. nedelji imala povećan NT pa su nas poslali da uradimo horionske čupice, razultat je stigao i bio je uredan i normalan kariotip. Odradili smo posle i molekularni kariotip, analizu za noonan sindrom, za parvovirus sve iz amnionske tečnosti. Rezultati su u redu, odradili smo i ehokardiografiju i ti rezultati su dobro. Da li nam savetujete da uradimo još nešto od testova? (Mirjana)
O: Ukoliko je nalaz horionskih čupica uredan, lekar je isključio određene sumnje. Potrebno je uraditi samo ono što odgovorni ginekolog  zatraži jer jedino on ima uvid u celokupno vođenje trudnoće.

P: Koliko se okvirno čekaju rezultati double i prenatalnog testa? (Biljana)
O: Rezultati dabl testa se dobijaju u okviru 48h od uzorkovanja krvi. Rezultati prenatalnog testa se mogu dobiti u rasponu od 3 do 10 radnih dana od momenta pristizanja u laboratoriju, shodno odabranom prenatalnom testu. Brzina izdavanja rezultata prvenstveno zavisi od tehnologije kojom se isti radi kao i blizine države u koju se krv šalje na analizu.

P: Koji je “poželjan” rezultat double testa? Koje vrednosti bi test trebalo da pokaže da bi se pretpostavilo da je sve u redu? (Mina)
O: Dabl testom se odredjuju vrednosti beta hCG hormona kao i PAPA hormona.
BhCG >1,8 MOM (veliki rizik)
PAPPA <0,4 MOM (veliki rizik)

Rezultati se izražavaju kao verovatnoća prisustva nekih anomalija, npr. 1:5.000 - što je mala verovatnoća.
Granična vrednost urednog nalaza za predikciju rizika na Daunov sindrom je ispod 1:250, a za Edvardsov sindrom 1:100.

P: U 8. nedelji trudnoće bila sam na provom ultrazvuku i doktor mi je rekao da je plod malo manji. Trenutno sam deveta nedelja. Zanima me da li to možda ukazuje na nešto? (Milica)
O: Veoma često se starost trudnoće po poslednjem ciklusu ne poklapa u dan sa starošću trudnoće koju lekar vidi ultrazvučno. To je sasvim normalno i prihvatljivo.

P: Da li dabl i tripl test spadaju u prenatalni ili su to različiti testovi? (Jovana)
O: Dabl i tripl test spadaju u statističke testove prenatalne dijagnostike, dok je prenatalni test genetski test iz razloga što se analizira bebina DNK izolovana iz venske krvi majke.

P: Kada je najbolje otići na prvi ultrazvuk? (Marija)
O: Na prvi ultrazvučni pregled je poželjno otići u 6. ili 7. nedelji trudnoće sa rezultatom beta hCG hormona koji je urađen bar tri puta, svaki drugi dan.

By Bebologija