Faze roditeljstva

Da li blede linije na testu za trudnoću znače da ste u drugom stanju ili ne?

Ako ste nekada čekali rezultate ovog testa znate koliko beskrajno dugo traje tri minuta. A koliko su rezultati tačni, u velikoj meri zavisi od toga kada se testirate i šta linije u prozorčiću otkrivaju.

Da li blede linije na testu za trudnoću znače da ste u drugom stanju ili ne?

Mladi supružnici uglavnom nisu poznati po svom strpljenju, naročito kada je reč o prover da li su uspeli u svojoj nameri da se ostvare kao roditelji. Ako ste među njima, velika je verovatnoća da ste napravili zalihu kućnih testova i redovno ih koristite, svaki put kad vam (i na par sati) izostane menstruacija. 

Većina kućnih testova za otkrivanje trudnoće tvrdi da su tačni i do 99 procenata - i kada ih testiraju u laboratorijski idealnim uslovima, verovatno jesu. Međutim, šta se dešava u kućnim uslovima?

Iako su pristupačni, i laki za upotrebu kućni testovi za trudnoću mogu da zbune, posebno ako se prvi put susrećete s njima. Evo vodiča za dešifrovanje šta u stvari znače te male linije ili znak plus.

Kada se pojavljuje bleda linija na testu za trudnoću?

U zavisnosti od toga koju vrstu testa za trudnoću koristite, u prozorčiću ćete videti znak plus ili minus ili, češće, liniju ili dve koje otkrivaju rezultat.

Obavezno pročitajte uputstvo na ambalaži za test trudnoće kako biste tačno znali šta treba da tražite.

Ako ste trudni, ali uradite test veoma rano dvostruka linija može biti jedva vidljiva, poput mrlje krede. Međutim, ako je trudnoća "starija" i hormoni “teku”, linije će podsećati na oznake povučene flomasterom.

Za rezultat je odgovoran hCG (humani horinoski gonadotropin) često zvan i hormon trudnoće. Kućni test utrđuje samo postojanje odnosno porast nivoa ovog hormona, dok se analizom krvi utvrđuju tačne vrednosti Beta hCG-a.

Šta znači blede crtice?

Vrlo slaba linija na testu trudnoće obično znači da je došlo do implantacije i da ste u ranoj fazi trudnoće. Ali, ako želite ponovite test nekoliko dana ili nedelja kasnije da biste videli da li je ta linija postala deblja i tamnija.

Moguće je videti slabu liniju na testu trudnoće i dobiti menstruaciju nekoliko nedelja kasnije, što znači da zapravo niste trudni ili ste samo kratko bili. To ne znači da test nije uspeo,već može da ukazuje na to da ste doživeli vrlo rani gubitak (kad zametak odumre nakon stvaranja, a pre usađivanja u matericu) koji se naziva biohemijska trudnoća. Koliko god zvučalo uznemirujuće, verovatno nikada ne biste shvatili šta se dogodilo da vas ta slabašna linija nije upozorila, a to ni u kom slučaju neće uticati na vašu mogućnost da ponovo zatrudnite.

Najbolji način da sigurno saznate da ste trudni je da odete kod ginekologa, koji će na osnovu nivoa hCG (koji se može izmeriti analizom uzorka krivi ili urina) dati konačnu potvrdu da li ste u drugom stanju, a njegovim ponavljanjem proveravati i da li trudnoća teče očekivano.

Bleda linija a nije trudnoća?

Evo slučajeva u kojima biste na brzom testu za utvrđivanje trudnoće mogli videti slabu liniju a u stvari niste trudni (što se dešava veoma, veoma retko):

Menopauza. Ako žena u perimenopauzi ili menopauzi propusti menstruaciju i uradi test na trudnoću rezultat ponekad (mada veoma retko) pokaže da je pozitivan zbog povišenog nivoa luteinizirajućeg hormona.

Kada koristite hormone i druge lekove. Lažno pozitivan rezultat može biti izazvan i lekovima koji se koriste za lečenje neplodnosti ili drugih lekovi koji sadrže hCG. Ako ste primili injekciju hCG kao deo tretmana za lečenje neplodnosti, nivoi mogu ostati povišeni najmanje sedam dana nakon toga, čak i ako niste u drugom stanju.

Bolest ili neka druga medicinska stanja.

Evo i obrnutog slučaja trudni ste a rezulatat je lažno negativan:

Možda je suviše rano. Ako je vrlo mala trudnoća, koncentracije hCG možda još uvek nisu dostigle nivoe koji se mogu detektovati. Najbolje je da sačekate nedelju dana i ponovite testiranje. Najpouzdanije rezultate brzi test daje oko desetog dana nakon izostanka očekivane menstruacije.

Prerano ste proverili rezultate. Naravno da ste nestrpljivi! Ali dajte testu dovoljno vremena (preporučeno u uputstvima na pakovanju) da biste pročitali rezultate. Možete koristiti tajmer kako biste bili sigurni da ste čekali dovoljno dugo.

Uradili ste suviše kasno. Možda će vam zvučati čudno, ali test može pokazati negativan rezultat i ako ste ga uradite suviše kasno. Naime, test je predviđen za utvrđivanje rane trudnoće i kao takav ne detektuje kasnije forme hCG-a.

Test kome je istekao rok. Retki razlozi za negativan test može biti da je testu istekao rok trajanja.  

Previše razblažen urin. Još jedan razlog za negativan ishod testa može biti i to što ste pili previše tečnosti koja je razblažila urin i na taj način smanjila nivo hCG-a, zbog čega test nije reagovao pozitivno.

Ako sumnjate da je test lažno negativan najbolje je da ponovite testiranje nakon nekoliko dana.

U svakom slučaju, ako su crtice blede verovatno je da ste u drugom stanju, ali ponovite test za nedelju dana, obavezno posetite svog ginekologa i uživajte u danima koji su pred vama.

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor:  whattoexpect.com