Faze roditeljstva

Sve o prenatalnim testovima u doba korona virusa

Mnoge trudnice će baš u vreme vanrednog stanja biti u periodu kada je potrebno uraditi neki od prenatalnih testova. Kome da se obrate, kada i kako se radi koji test, pročitajte u sledećem tekstu...

Sve o prenatalnim testovima u doba korona virusa

Odgovore na najčešća pitanja koja nam ovih dana postavljaju trudnice, potražili smo od mr ph Milice Kovjenić, direktorke Bio Save Laboratorije u Beogradu.

Kada je potrebno uraditi dabl test, kako se radi i da li je obavezan?

- Dabl test se radi od 11+0 do 13+6 nedelje gestacije (broj iza znaka + označava broj dana). Testiranju prethodi detaljan ultrazvučni pregled od strane ginekologa koji donosi odluku o potrebi za istim.Ginekolog koji vodi trudnoću je jedini koji sme da odluči da li je dabl test neophodan ili ne, pri čemu je preporuka da se isprati protokol i uradi ovaj vid statističkog testiranja iz krvi majke uz odgovarajuće ultrazvučne parametre.

Šta njegovi rezultati pokazuju?

- Rezultati dabl testa pokazuju rizik na prisustvo trizomija 21/18/13 hromozoma, odnosno  na Daun-ov, Edvards-ov i Patau-ov sindrom. Dobijamo i vrednosti PAPP-a i beta HCG hormona koje su neophodne lekarima kako bi sagledali trudnoću sa više aspekata.

Mr ph Milica Kovjenić

Da li je nekada dabl test dovoljan ili je uvek potrebno uraditi neki dodatni test?

- Ukoliko je dabl testom dobijen rezultat koji ukazuje na potencijalni rizik, nakon toga se donosi odluka o dodatnom testiranju u vidu neinvazivne  prenatalne dijagnostike ili pak neke od metoda invazivnog testiranja.

Zašto je potrebno da se uradi prenatalni neinvazivni test i koliko se njegovi rezultati pouzdaniji u odnosu na dabl/tripl test?

- Krucijalna razlika između prenatalnog testa i dabl/tripl testiranja je to što je prenatalni test genetski test a dabl/tripl su statistički testovi. Izolovanjem bebine DNK iz krvi majke i analiziranjem iste dobijamo jasnu sliku. Pouzdanost prenatalnog testa, poput Harmony testa, je 99%, pri čemu je pouzdanost statističkih testova dabl/tripl oko 80%.

Šta kada prođe vreme za izvođenje dabl testa, može li ga zameniti neki prenatalni neinvazivni test poput Harmony testa?

- Ultrazvučni nadzor odgovornog ginekologa je jedino što je neophodno. Naravno, ako uz to dodamo dobar rezultat prenatalnog testa, onda na taj način možemo govoriti da nije strašno ukoliko smo propustili da uradimo dabl test.

Ako želite da proverite da li je i Vama potrebno prenatalno testiranje, kliknite na sledeći link i rešite kratak:
Upitnik za prenatalni test

Ima li prenatalni test ograničenje do kada ga treba uraditi?

- Prenatalni test se može raditi od (10+0) do (32+0) nedelje gestacije. Zapravo, može se raditi do kraja trudnoće ali se postavlja pitanje kliničke opravdanosti. Jako je bitno dobiti nalaz prenatalnog testa pre vremena koje se podrazuma rokom za potvrdu invazivnom metodom (amniocentezom) a to je 19+0 nedelja trudnoće. Ovo je veoma važno iz razloga što se svaki pozitivan nalaz dobijen prenatalnom dijagnostikom mora obavezno potvrditi i invazivnom metodom.

Savet trudnicama, kojima će u ovih dana, dok traje vanredno stanje, biti termin da rade dabl test ili prenatalni?

Trudnice koje se u toku vanrednog stanja nalaze u periodu trudnoće za dabl test ili prenatalnu dijagnostiku najpre treba da se potrude i stupe u kontakt sa svojim ginekologom kako bi dobile adekvatan savet. Poželjno je da za dabl test, pre vađenja krvi, imamo ultrazvučni nalaz ne stariji od sedam dana, kako bismo mogli da govorimo o validnom rezultatu. Što se tiče prenatalnog testa, neophodno je da ultrazvučni nalaz ne bude stariji od četiri nedelje, pri čemu se kao validan ne uzima ultrazvučni nalaz sa prvog pregleda.

Može li se i tokom vanrednog stanja uraditi prenatalni test u vašoj laboratoriji i koja je procedura?

- Prenatalni test se može uraditi tokom vanrednog stanja u našoj laboratoriji. Potrebna je povećana opreznost trudnica kao i odgovornih zdravstvenih radnika za prenatalno testiranje u smislu nošenja zaštitnih maski, rukavica, kaljača. Neophodno je napraviti razmak među testiranjima kako se trudnice ne bi susretale, pa zbog toga zakazujemo na svakih 45 minuta. Cilj je da se veći deo konsultacija obavi telefonskim putem, kako bi ste kontakt sveo na minimum.

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija