Faze roditeljstva

Razbijamo 14 mitova o dojenju

Sigurno ste čuli bezbroj saveta o tome šta je mami dok doji dozvoljeno, a šta zabranjeno. Saznajte šta od svega toga ipak nije istina.

Razbijamo 14 mitova o dojenju

Ako dojite bebu, svakog dana čujete bezbroj dobronamernih saveta o tome šta je majkama dozvoljeno a šta zabranjeno kako ne bi naškodile bebi. Otkrijte šta su sve mitovi vezani za dojenje.

1. Mit? Dojenje je lako

Bebe se rađaju sa refleksom za sisanje (dojenje). Međutim, mnogim majkama su potrebni praktični saveti o pravilnom postavljanu bebe na dojku. Ono što je važno znati je to da dojenje zahteva vreme i strpljenje u sticanju iskustva kako za majku tako i za bebu. I ne treba nikako zaboraviti da je dojenje vremenski intenzivno, pa majkama treba prostor i podrška kako kod kuće tako i na poslu.

2. Mit? Dojenje je bolno - upaljene bradavice su neizbežne

Mnoge majke osećaju nelagodnost prvih nekoliko dana nakon porođaja kada uče da doje. Ali uz odgovarajuću podršku patronažne sestre pri pravilnom postavljanju bebe na dojku, bolne bradavice se mogu izbeći. Ove situacije se mogu izbeći ukoliko se tokom trudnoće upoznate sa pozitivnim praksama tokom dojenja. Ako se ipak majka suoči sa problemima poput upaljenih bradavica ili ragada podrška patronažne sestre ili drugog kvalifikovanog stručnjaka može im pomoći da prevaziđu problem.

3. Mit? Obavezno treba oprati bradavice pre dojenja

Nije potrebno pranje bradavica pre dojenja. Kad se bebe rode, već su upoznate sa mirisima i zvukovima njihove majke. Bradavice stvaraju supstancu na koju beba miriše i ima "dobre bakterije" koje pomažu u stvaranju bebinog zdravog imunološkog sistema.

4. Mit? Novorođenče i majku trebate razdvojiti da se majka odmori

Lekari, medicinske sestre i babice često podržavaju u praksi „koža na kožu“ - takođe poznatu i kao nega majke kengura - odmah nakon rođenja. Kontakt koža na kožu odmah nakon rođenja bebe, (koji traje minimum jedan sat a trebalo bi da se nastavi što duže u toku dana i noći više nedelja) umiruje ne samo bebu, već i majku, koja se tako, po prvi put s “ove strane stomaka”, zbližava sa svojim detetom. Ovo je blagotvorno za sve trenutke kad je beba uznemirena a naročito za početak dojenja i uspostavljanje laktacije.

Servis Babica&Bebica  obezbeđuje podršku u pripremi za porođaj i boravak u porodilištu, kao i u nezi bebe u prvim danima kod kuće

5. Mit? Tokom dojenja morate strogo voditi računa šta jedete

Kao i svima drugima i dojiljama se preporučuje uravnotežena ishrana. Generalno, nema potrebe za promenom dotadašnjeg načina ishrane. Bebe su tokom devet meseci naučile šta njihova majka voli da jede, pa i nakon devet meseci treba nastaviti sa uobičajenim načinom ishrane. Ako majka primeti da beba reaguje na određenu vrstu hranu koju ona jede, najbolje je da se konsultuje sa pedijatrom.  

6. Mit? Dojenje dovodi do opuštenih grudi

Opuštenost grudi vezana je uz velike promene u veličini: taj je rizik vezan uz trudnoću, bez obzira dojite li ili ne. Ako se doji ispravno, ako se spreči natečenost i ako je odbijanje od sisanja postupno, grudima će biti naneta manja šteta, nego kad se laktacija grubo prekine nakon porođaja.

7. Mit? Nećete moći da dojite ako to ne učinite odmah nakon porođaja

Lakše je započeti s dojenjem ako se to desi u prvom satu nakon rođenja jer su bebini refleksi u to vreme veoma jaki. Međutim, laktacija se uspostavlja tokom prva dva meseca od rođenja. Ako bebu ne dobijete odmah nakon rođenja, ne znači da ćete imati poteškoća sa dojenjem, stavite je na dojku čim je dobijete. Ako vam je potrebna pomoć pri pravilnom postavljanju bebe na dojku, ne libite se, zatražite pomoć od sestre u porodilištu. Česti kontakt “kože na kožu” i stavljanje bebe na dojku pomoći će da se dojenje pokrene.

Da li ste znali? Dojenje štiti majku od dijabetesa, karcinoma dojke i jajnika, srčanih bolesti i postporođajne depresije.

8. Mit? Nikada ne možete koristiti adaptiranu formulu ako želite da dojite

Ponekad se dese neke prilike kada je neophodno da se koristi adaptirana formula tokom dojenja. Važno je potražiti savet od bebinog pedijatra za koju formulu da se odlučite. Da bi nastavili sa dojenjem potrebno je da bebi što češće u granicama mogućnosti bebu dojite, a kada niste u prilici onda se izmlazajte. U svakom slučaju moguće je sačuvati laktaciju i nastaviti dojenje čak iako ste svojoj bebi u kriznoj situaciji dali adaptiranu formulu.
dojenje

9. Mit? Mnoge majke nemaju dovoljno mleka

Skoro sve majke proizvode dovoljnu količinu mleka za svoje bebe. Proizvodnja majčinog mleka određena je time da li beba dobro drži dojku, učestalost dojenja i koliko dobro beba snažno sisa. Dojenje nije posao “jedne žene” i majkama je potrebna podrška. Podrška i pomoć tate i drugih članova porodice, ali su potrebni i saveti koje dobijaju od stručnjaka. Cilj je da se majka oseća sigurno i zadovoljno u svojoj novoj ulozi. Jer kažu da je srećna i zadovoljna majka uslov za srećnu i zadovoljnu bebu.

10. Mit? Ne bi trebalo da dojite ako ste bolesni

U zavisnosti od vrste bolesti, majke obično mogu da nastave da doje i kada su bolesne. Svaka pojava nekog simptoma, zahteva konsultaciju sa lekarom, u retkim situacijama lekar će isključiti dojenje samo dok se ne isključi rizik po dojenje. Kada majka doji i ako se ne oseća dobro, potrebno je obezebediti adekvante mere zaštite i dovoljno se odmarati.

11. Mit? Ne možete uzimati nikakve lekove ako dojite

Bol nikako ne treba trpeti. Važno je da obavestite lekara da dojite i da pažljivo čitate uputstvo za lekove koje kupujete bez recepta. Možda će biti potrebno da uzmete lekove u određeno vreme ili u određenoj dozi ili da uzmete alternativnu formulaciju. Takođe biste trebali obavestiti pedijatra o bilo kom leku koji uzimate.  

Da li ste znali? „Prvo mleko“ - ili kolostrum - bogato je antitelima i novorođenčetu omogućava jačanje imuniteta dok se njegov imuni sistem još razvija.

12. Mit? Bebe koje su dojene su usporene

Sve bebe su različite. Neke su brže a neke sporije, bez obzira na to kako se hrane. Dojenje pruža ne samo najbolju ishranu za novorođenče, već je važno i za razvoj mozga. Dojene bebe puno vremena provode u naručju i zbog toga se pokazalo da dojenje pojačava povezanost bebe sa majkom. 
dojenje

13. Mit? Teško je odbiti bebu ako dojite duže od godinu dana

Nema dokaza da je teže prestati sa dojenjem nakon godinu dana, ali postoje dokazi da je dojenje do dve godine korisno i za majke i za dete. Sve majke i bebe su različite i moraju zajedno odrediti koliko žele da dojenje traje.

14. Mit? Kada se vratite na posao nećete moći više da dojite bebu

Mnoge majke nastavljaju dojenje i nakon povratka na posao. U našoj zemlji majke se vraćaju na posao obično posle napunjene godine dana života bebe, pa je sasvim u redu da u zavisnosti od radnog vremena napravite i plan dojenja. Ukoliko se vratite ranije na posao, pokušajte da se organizujete i tokom radnog vremena nađete vreme za izmlazanje kako bi održali laktaciju, a kada ste pored deteta dojite ga. 

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor: unicef.org