Faze roditeljstva

Škodi li kafa mojoj bebi?

Ako ste od onih koji ne mogu da žive bez jutarnjeg latea ili espresa, dobra vest je da ne morate da ih se odreknete. I mada je šačica ispitivanja povezala unošenje kofeina s manjom porođajnom kilažom beba i povećanjem opasnosti od...

Škodi li kafa mojoj bebi?

I mada je šačica ispitivanja povezala unošenje kofeina s manjom porođajnom kilažom beba i povećanjem opasnosti od prevremenog porođaja ili rađanja mrtvorođenog deteta, ovo nije potvrđeno u drugim ispitivanjima.

Kad god su rezultati naučnih radova ovoliko oprečni, u Kokran kolaborejšenu pokušavaju da izvuku nekakav zaključak kako bi pomogli ljudima da se informišu i donesu odluku u vezi sa svojim zdravljem: to čine tako što porede veći broj istraživanja i sistematski odmeravaju dokaze. 

da li trudnica sme da pije kafu

Nedavno su istraživali uticaj kofeina u trudnoći i došli do zaključka da ni tri šolje instant kafe s kofeinom dnevno na početku trudnoće verovatno nisu štetne, pa stoga nema razloga izbegavati manje količine tog napitka.

Problem pak može nastati ukoliko pijete više od tri šoljice kafe dnevno. 

U jednom velikom ispitivanju utvrđeno je da žene koje unose više od 550 mg kofeina dnevno (što je otprilike šest običnih šoljica kafe s kofeinom ili dvanaest šoljica čaja ili zelenog čaja) rađaju bebe koje imaju malo manju porođajnu dužinu.

Ukoliko ipak rešite da pijete kafu, imajte na umu da različite mešavine sadrže različiti procenat kofeina.

izvor: Bebologija, Linda Gedes