Faze roditeljstva

Snežana Malešev: Odgovori na pitanja o dojenju

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, odlučili smo da objavimo odgovore na najčešća pitanja.

Snežana Malešev: Odgovori na pitanja o dojenju

Snežana Malešev, patronažna sestra i direktorka Centra za trudnice “Bebologija”, odgovara na pitanja koja su trudnice i porodilje postavile tokom vebinara održanog 28. aprila i 19. maja

PITANJA I ODGOVORI

P: Da li je normalno da u šestom mesecu trudnoće iz jedne dojke kaplje mleko, a iz druge ne? (Daniela)
O: Da! U trećem trimestru mogu se pojaviti kapi mleka iz dojki. To je najava da se mlečne žlezde spremaju za dojenje.

P: Imam uvučene bradavice. Da li ih mogu pripremiti za dojenje i tokom trudnoće? (Danica)
O: Kod uvučenih bradavica može vam pomoći korišćenje Nipleta. To je pomagalo koje se koristi u prvih šest meseci trudnoće (ako bradavice nisu preosetljive) ili na početku dojenja kada se stavljaju nekoliko minuta pre dojenja. Možete pokušati i sa starom metodom: kockicom leda pređite preko bradavice koja će odreagovati na hladnoću a onda je nežno masirajući izvucite napolje.

P: Moja beba je rođena pre vremena i nalazi se u bolnici u inkubatoru. Kako da sačuvam mleko? (Jelena)
O: Laktaciju ćete održati i pojačati redovnim izmlazanjem tokom 24 sata. Unosite dovoljno tečnosti, uzimajte redovno obroke i trudite se da se što više opustite. Čim bude moguće, iskoristite svaku priliku da provedete vreme uz bebu dok je u bolnici.

P: Da li posle porođaja carskim rezom, odmah treba početi sa izmlazanjem pumpicom? (Milana)
O: Nema potrebe da koristite pumpicu u porodilištu. Mleko će krenuti u nekom trenutku, možda drugi ili treći dan. Stavljajte bebu na grudi i ako nemate mleka, jer to je najbolja stimulacija. Važno je da razumete kako laktacija funkcioniše i da pratite sebe i bebu. Svaka dojilja i beba imaju individualne potrebe, ritam i sklad kada je dojenje u pitanju.

P: Kako da znam kada je beba dovoljno posisala? Zašto dobar deo onog što pojede povrati? Kako da znam da joj preparat protiv grčeva zaista pomaže? (Ivana)
O: Pustite bebu da sisa sve dok sama ne pusti i okrene glavu od dojke. Mnoge bebe bljuckaju. To se dešava jer mišić između jednjaka i želuca, u prvim mesecima života, nije dovoljno čvrst. Češće bljuckaju bebe koje brzo i halapljivo sisaju. Takođe, bljuckanje se javlja i onda kada mama zbog svoje nesigurnosti, insistira da beba sisa više nego što joj je potrebno. Grčevi su proces u sazrevanju digestivnog trakta. Ne ostavljaju posledice po bebu ali neutešan plač bebe roditeljima često veoma teško pada. Ne postoji idealan lek protiv grčeva. Isprobani su mnogi preparati i postupci, ali bez dokazane koristi. Zato je najvažnije da pratite kako vaša beba reaguje, ako joj je bolje nakon davanja preparata znači da joj odgovara, ukoliko ne, izbacite ga iz upotrebe. I ne zaboravite, grčevi će proći sami od sebe u određenom trenutku. 

P: Da li mleko koje smo izmlazali treba dati bebi na flašicu ili špricom? (Nikolina)
O: Ako je beba mala (prvih nekoliko dana) uvek je preporuka da se izbegne cucla i flašica. Preporučuje se da bebi mleko date čašicom, špricom ili kašičicom. Starijim bebama koje nemaju problema sa prihvatanjem dojke, možete dati i na flašicu.

P: Koliko može da se čuva mleko koje izmlazam i kako da ga pravilno sačuvam? (Duška)
O: Majčino mleko se čuva dva sata na sobnoj temperaturi. U frižideru 48 sati a u zamrzivaču ga možete sačuvati tri meseca. Neophodno je svaki uzorak uzeti u posebnu posudu. Nije dozvoljeno dolivanje u posudu u kojoj je već odloženo mleko. Na svakoj posudi beležite datum i vreme kako bi koristili prvo one uzorke koji su najduže skladišteni.

P: Napipala sam uvećane žlezde ispod pazuha, malo me boli kad ih dodirnem. Da li bi trebala da pijem antibiotik ili da se javim lekaru? (Ana)
O
: Javite se lekaru. Svaka uvećana žlezda zahteva pregled. Zamolila bih vas da nikada na svoju ruku ne uzimate antibiotik.

P: Da li je poželjno da bebi dajemo cuclu (lažu) ili je treba izbegavati? (Emina)
O: Cucla je bebina uteha. Nema potrebe da je dajete samo zato što “bebe koriste cucle”. Vezivanje za dudu povlači mnoge rizike: infekcije izazvane onim što dete unese cuclom u usta, moguć uticaj na nepravilno formiranje vilice, uticaj na razvoj govora (deca pričaju sa cuclom u ustima). Korišćenje dude u prvim danima zna da utiče i na to kako dete prihvata dojku... Neka deca su emotivno veoma osetljiva pa im prija  kada u određenim trenucima imaju svog “prijatelja”. To je sasvim prihvatljivo onda kad majka jasno razume kad je pravi trenutak da se da cucla i kada prestaje potreba za njom. Prva godina predstavlja oralnu fazu, bebe se umiruju kad stave prste usta ili cuclu. Nije dobro kad cucla počne da menja kontakta sa mamom, tatom i dete za svaku emociomalnu uznemirenost umesto zagrljaja dobije cuclu.

P: Koji su znaci da nemam dovoljno mleka i da li prilikom izmlazanja treba da ide kap po kap. Kako da povećam količinu mleka, dve nedelje posle porođaja? (Dragana)
O: Ako beba ne kvasi dovoljno pelene a vi je redovno dojite to bi mogao da bude znak da nemate dovoljno mleka. Ako beba stalno traži da sisa, kratko je na dojci a zatim je pusti uznemirena i to bi mogao da bude još jedan znak ili ako osećate da vam se grudi ne pune između dva podoja… Sve su ovo samo sumnje, pedijatar će merenjem i pregledom bebe utvrditi da li ona zaista ne dobija dovoljno mleka.
Što se tiče izmlazanja, u prvim danima iz mlečnih kanala izlazi kap po kap, kako se količina mleka povećava mlečni kanali se proširuju pa kreće i mleko u mlazu. Mlaz koji štrca iz bradavice očekujte nakon par nedelja. Za povećanje količine mleka važno je da često dojite bebu (10-12) puta na dan, da imate 5 manjih obroka dnevno i da unosite dovoljno tečnosti (pijte i onda kada niste žedni).

P: Koliko dugo treba držati bebu da bi podrignula posle podoja? (Julijana)
O: Ako beba posle desetak minuta ne izbaci vazduh, spustite je u krevetac. Neke bebe teže izbacuju vazduh ali to ne treba da vas brine.

P: U 39. nedelji sam, ali još uvek nema kolostruma. Može li to da ukazuje da nešto nije u redu, da laktacije nema? (Danijela)
O: Kolostrum se može pojaviti tokom trudnoće a i ne mora. Njegovo nepojavljivanje nema nikakav značaj u tumačenju laktacije. Dojke se pripremaju tokom cele trudnoće za dojenje. Mlečne žlezde su spremne već posle 16 nedelje trudnoće za produkciju mleka. Priroda je predvidela da se beba može hraniti majčinim mlekom i ako se rodi pre predviđenog termina.

P: Da li preporučujete čajeve za dojenje, i kada bi trebalo početi njihovu konzumaciju, pred kraj trudnoće ili nakon porođaja? (Tijana)
O: Čajevi za dojilje pomažu da se mlečni kanali opuste i da mleko bolje potekne. Nema potrebe da ih pijete pre porođaja, ako procenite da bi Vam čaj bio od pomoći, uzmite 1 -2 čaše na dan.

P: Ukoliko nam se pojavi mleko u toku trudnoće, u vidu skramice na bradavicama, kako je treba tretirati? Da li je na neki način treba skidati, iscediti...? (Mina)
O: Potrebno je samo oprati bradavice mlakom vodom tokom tuširanja, nežnim pokretima, potapkati nežno frotirom. Bradavice ne treba mazati tokom trudnoće.

P: Da li mogu da nastavim da dojim bebu kada počnem da radim? Naime, treba da krenem na posao od oktobra, tada će moja beba imati punih osam meseci. Radiću radnim danima od 7 do 15h, da li postoji način da održim produkciju mleka i obezbedim dovoljan broj mlečnih obroka za svoju bebu? (Valentina)
O: Naravno, slobodno nastavite. Ako bebu pitate, ona će Vam reći, „želim i treba mi“. Veoma je važno da nastavite da dojite kad se vratite na posao. Beba ima promenu jer će druga osoba provoditi vreme sa njom, dobro je da joj ne ukinete dojenje jer će te joj na taj način pomoći da se lakše adaptira na novu situaciju.
Produkciju mleka održavate time što će te sa na poslu izmazati dva – tri puta, ako imate dovoljno mleka možete napraviti zalihu da beba dobije to preko dana. Ako nemate, nije problem što će dobiti neki obrok formule, važno je da sisa kad ste sa njom.

P: Da li postoje preporuke šta se može raditi tokom trudnoće kako bi se stimulisalo mleko i kasnije dojenje? (Sunčica)
O: Nema potrebe za stimulacijom tokom trudnoće. Najvažnije je da imate pozitivan stav prema dojenju i da ga doživljavate kao prirodan proces. Pratite stručne programe da razumete kako se proces dojenja odvija. Organizujte podršku koja će biti uz Vas u prvim danima dok se ne snađete. Ne opterećujte se, idite korak po korak...

By Bebologija