Faze roditeljstva

SNEŽANA MALEŠEV – Odgovori na pitanja o prvim zalogajima vaše bebe

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

SNEŽANA MALEŠEV – Odgovori na pitanja o prvim zalogajima vaše bebe

Snežana Malešev- Odgovori na pitanja sa onlajn predavanja: "Prvi zalogaji vaše bebe".

Snežana Malešev, patronažna sestra i direktorka Centra za trudnice “Bebologija”, odgovara na pitanja koja su mame postavile tokom onlajn predavanja 23. septembra.

PITANJA I ODGOVORI:

P:  Da li za vreme dojenja (prvih 6 meseci) treba nuditi vodu bebi i ako je odgovor da, od kog meseca? (Danijela)
O: Vodu treba nuditi leti kada su visoke, tropske, temperature, kao i ako se dogodi da dete dobije povišenu telesnu temperaturu. Majčino mleko zadovoljava sve potrebe bebe u prvih šest meseci života. U tom uzrastu se beba najbolje rehidrira majčinim mlekom. Naravno da ako bebi nakon drugog meseca ponudite neku kašičicu vode nije ništa pogrešno, važno je da voda ne zameni obrok.

P:  Da li se povrće kuva ili sprema na pari? Do kada beba treba da jede pasiranu a kada možemo početi sa seckanom hranom? (Aleksandra)
O: Prve namirnice barite u malo vode, a kada pređete na porodičnu ishranu u drugoj godini, idealno bi bilo da sve spremate na pari.
Namirnice za prve obroke gnječite, pravite kašu, povrće dajete bareno, voće prvi put dajete bareno, kasnije krećete da dajete sveže. Potrebno je da se povrće i voće dobro opere i oljušti, uklone semenke i konzumira odmah nakon pripreme. Seckanu hranu dete treba da počne da dobija između 6. i 8. meseca.

P:  Koje meso se preporučuje za prve bebine obroke? (Andrijana)
O: Junetina, teletina, piletina, ćuretina ali nemojte zaboraviti i ribu.

P:  Kada se otvori to pakovanje kašice, a beba pojede samo trećinu, koliko kašica može da traje nakon otvaranja? (Vera)
O: Otvorena kašica, industrijske dečije hrane može da se koristi 24 sata, pod uslovom da niste hranili bebu direktno iz teglice. Svaki put kad treba da date nekoliko kašičica, stavite u drugu posudu i iz nje hranite bebu. Teglicu dobro zatvorite. Tako će ostati hrana bezbedna za korišćenje u tom danu.

P:  Da li se svaki obrok mora pripremati neposredno pre hranjenja ili se može spremiti unapred? (MP)
O: Bebi treba davati sveže pripremljenu hranu. Pripremljen obrok može da se koristiti 24 sata i da se čuva u frižideru. U zamrzivaču njen rok trajanja može biti između 2 i 3 nedelje.

P:  Do kog meseca se bebi bari voće, kada može da se daje sveže?(Sanja)
O: Posle šestog meseca možete davati sveže voće, nakon prvih obroka koji se pripremaju kao kaša od voćnog kompota.

P:  Koju hranu bi trebalo da izbegava mama tokom dojenja? Da li citrusi utiču na ukus mleka kao beli luk i slični začini? (Nataša)
O: Dojilja ne treba da jede ljutu hranu, kao što ste naveli, beli luk, jake začine. Takođe, ukoliko neka namirnica smeta vama na bilo koji način, nemojte je uzimati. Jedete sve umereno, važno je da imate 5 obroka dnevno. Pratite, ako uočite da beba ima jače stomačne tegobe uvek kad uzimate neku namirnicu, vi je isključite.

P:  Kada se mogu uvesti jaja u bebinu ishranu? (Svetlana)
O: Žumance možete dati sa navršenih šest meseci a celo jaje kad proslavite prvi rođendan.

P:  Moja beba ima 8,5 meseci i sada tek uvodimo drugi obrok. Ona polako počinje da odbija dnevne podoje, što dovodi do problema sa grudima. Koliko vremena je optimalni razmak izmedju dva obroka i kako uskladiti dojenje sa nemlečnom ishranom? (Ana)
O: Ako ste probali neku od žitarica, onda imate jutarnji obrok. Povrće je u vreme ručka, voće ćete dati pre podne ili u rano popodne, zavisi od ritma bebe, a to ćete vi najbolje znati. Razmaci između obroka su 2-3 sata. Sasvim je uredu da smanjuje broj podoja. Količina mleka koja će bebi biti potrebna je manja. Stavljajte hladne obloge na dojke kad osetite da su prepunjene. Polako će se smanjiti količina mleka kada bude manje podoja. Ako joj svaki čas nudite, vi samo pojačavate aktivaciju hormona koji podstiču lučenje mleka. Pratite bebu i njene potrebe.

P:  Kad krenuti sa uvođenjem nemlečne ishrane ako beba ne sedi do 6 meseci? (Milena)
O: Pod samostalnim sedenjem u tom uzrastu podrazumeva se da beba kad se dovede u sedeći položaj kontroliše glavu, prinosi ručice i predmete ustima. Vaš pedijatar prati bebu i ukoliko ima razloga da vam na nešto skrene pažnju to će i učiniti.

P:  Koliko formule je potrebno pored nemlečnih obroka bebi od 6 meseci? (Sanja)
O: U tom uzrastu obično je dovoljno od 200 do 400 ml mlečne formule.

P:  Po kom redosledu je najbolje uvoditi obroke. Ako je na primer prvo uveden ručak, da li je bolje sledeći obrok da bude doručak ili večera? (Ana)
O: Potpuno je svejedno. Kako se upoznate sa kojom namirnicom, vi formirate obrok. Voće – užina, povrće – ručak, žitarice – doručak, večera, mada za večeru možete dati i povrće.

By Bebologija