Faze roditeljstva

VMS Živana Đurić - Odgovori na pitanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

VMS Živana Đurić - Odgovori na pitanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj

Živana Đurić - Odgovori na pitanja o osnovama psihofizičke pripreme za porođaj

Živana Đurić, visoka strukovna medicinska sestra-babica u Centru za trudnice „Bebologija“ odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom vebinara pod nazivom “Upoznajte osnove psihofizičke pripreme za porođaj” održanih 15. i 26. maja.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Kako da dišu one žene koje imaju astmu, jer od drugog tipa disanja može da krene i samatični napad? (Nadežda)
O: Iz dugogodišnjeg iskustva mogu Vam reći da sam pripremila za porođaj dosta trudnica koje imaju astmu i koje nisu imale tegobe primenom drugog tipa disanja. Svakako je savet da sa sobom, na porođaj, ponesete urgentnu terapiju koju inače koristite tokom spazma i u slučaju potrebe treba da je primenite uz prethodnu dozvolu lekara koji vodi porođaj.

P: Da li se za reviziju nakon porođaja, ukoliko ne izađe cela posteljica, uspavljuje ili ne? (Jovana)
O: Revizija materice se u trećem porođajnom dobu radi obično u opštoj anesteziji. U slučaju da se porađate uz primenu epiduralne anestezije onda će Vam dodati još jednu dozu anestetika preko epiduralnog katetera. Samo ponekad, kada lekar proceni da je stanje urgentno, revizija se može obaviti bez primene anestetika.

P: Prva mi je trudnoća i trenutno sam u 19. nedelji. Kada je potrebno krenuti na psihofizičke vežbe? (Milica)
O: Sa pripremama za porođaj se kreće od 27.nedelje trudnoće uz prethodnu dozvolu izabranog ginekologa. Pratite nas na našem sajtu (bebologija.rs) i mi ćemo Vas blagovremeno obavestiti o svim dešavanjima u Centru za trudnice Bebologija.

P: Da li nakon napona dišemo drugim tipom disanja? (Marija)
O: Ne. Između dva napona dišete normalno, nema potrebe za drugim tipom disanja.

P: Šta mislite o korišćenju Dianatal gela tokom vaginalnog porođaja? (Vanja)
O: Možete slobodno poneti sa sobom Dianatal gel i predati ga lekaru i babici koji vode Vaš porođaj.Oni će ga po uputstvu primenjivati tokom porođaja u cilju povećanja elastičnosti mekih porođajnih puteva ali takođe Vam niko ne može garantovati da se epiziotomija neće raditi ili da neće doći do rupture međice.

P: Da li u trenutku napinjanja potpuno prestajemo sa disanjem i samo guramo? (Aleksandra)
O: Upravo tako, u trenutku napinjanja uzimate vazduh punim plućima i snažno se napinjete,prestajete da dišete otrpilike oko jedan minut.

P: Da li smemo da guramo kada dobijemo napone, ukoliko je beba visoko a mi nismo skroz otvoreni? (Dragana)
O: Pratićete instrukcije lekara i babice. Ponekada je procena lekara da treba bebu spustiti u porođajni kanal i pre kompletne dilatacije.

P: Koliko masaža perineuma može da spreči epiziotomiju? (Mirjana)
O: Studije su pokazale da se masažom perineuma može smanjiti procenat epiziotomija u toku porođaja. U Centru za trudnice Bebologija barem jednom mesečno održavamo radionicu na ovu temu. Pratite nas na našem sajtu i mi ćemo Vas blagovremeno obavestiti o našim aktivnostima.

P: Kako da znam kada je trenutak da krenem na porođaj? (Magdalena)
O: Postoje tri znaka za polazak u porodilište. Prvi znak je ispadanje sluzavo-sukrvičavog čepa koji ukazuje da će porođaj uslediti za par sati ili par dana.Ukoliko je samo ispao čep ne treba da se uputite u porodilište osim ukoliko nije pukao vodenjak ili su počele kontrakcije.Drugi znak je pucanje vodenjaka koje može da bude potpuno i delimično.Treći znak su kontrakcije, 20 kontrakcija sa pauzom kraćom od 10 minuta za prvorotke i 10 kontrakcija sa pauzom kraćom od 30 minuta za višerotke.

P: Da li sve vreme osećamo pokrete bebe ili su bebe potpuno mirne dok traje porođaj? (Ana)
O: Beba se umiri par dana pre, kao i tokom samog porođaja. U toku izlaska bebe iz porođajnih puteva ona obavlja određene pokrete koje Vi pod uticajem kontrakcija i napona ne osećate tako jasno kao sada u trudnoći.

P: Da li babica pokaže kako i u kom trenutku treba da se diše, u slučaju da zaboravimo ili nismo išli na psihifizičku pripremu? (Tamara)
O: Lekar i babica nisu sve vreme porođaja pored Vas. Oni Vas obilaze periodično, na 2h, ili po potrebi, kada ih pozovete.Tada bi babica mogla da Vam sugeriše kojim tipom disanja bi mogli da ublažite neprijatnost tokom kontrakcija. Ipak je najbolje da redovno dolazite na psihofizičke pripreme za porođaj kako bi ste sve imali pod kontrolom. Samo Vi možete znati kojim tipom i kada treba da dišete. Svaki porođaj je jedinstveno iskustvo.Naravno,u situaciji kada iz određenih razloga, ne možete da prisustvujete pripremama nema razloga za brigom, ostoje i drugi metodi obezboljavanja porođaja.

P: Koliko se često iz vaše prakse dvojajčani blizanci rađaju previše rano? U kojoj nedelji se smatra porođaj bezbednim? (Aleksandra)
O: Blizanačka trudnoća nosi odgovarajući rizik od prevremenog porođaja a na koji način i kako će se završiti isključivo zavisi od procene Vašeg izabranog ginekologa. Iz iskustva većina blizanačkih trudnoća se završava carskim rezom, onda kada to lekar proceni.

P: Carski rez ili prirodni porođaj? (Milena)
O: Carski rez je ozbiljna hirurška intervencija i zahteva duži oporavak od prirodno, vaginalnog porođaja. Svakako u situacijama kada je carski rez indikovan nemamo mogućnost izbora.

P: Da li se za guranje bebe u kanal čeka prirodni napon? (Nataša)
O: Najbolje bi bilo da se napinjete onda kada Vas tera da se napnete. Međutim, ponekad prirodni naponi mogu da izostanu i onda je neophodno da se napinjente bez obzira što ne osećate napon.

P: Kako da znamo da je vodenjak napukao a ne u potpunosti pukao? (Nadežda)
O: Kada dođe do potpunog pucanja vodenjaka tada velika količina tečnosti ( 1 - 1,5L ) odjednom isteče iz porođajnih puteva, a kada je delimično onda je to minimalno kvašenje veša za koje niste potpuno sigurne od čega je, takvo kvašenje možete pomešati sa nevoljnim mokrenjem koje je često u devetom mesecu trudnoće.

P: Kako možemo prepoznati da je počeo prevremeni porođaj? (Jelena)
O: Znaci koji ukazuju da je porođaj počeo su potpuno isti i za prevremeni i za terminski porođaj.

P: Ukoliko je vodenjak pukao potpuno ili delimično, koliko brzo moramo da stignemo do porodilišta? Da li imamo 2 sata vremena? (Marija)
O: Porođaj nije nešto što se baš tako brzo odvija. Nakon pucanja vodenjaka treba da uslede kontrakcije, spontano ili će biti indukovane od strane lekara. Pod uticajem kontrakcija napreduje dilatacija. Da biste se porodile neophodna je kompletna dilatacija nakon čega slede naponi. To je čitav proces koji svakako ne može da se završi samo za 2 časa, tako da ćete bezbedno uspeti da dođete do porodilišta u tom vremenskom intervalu.

P: Ako je trudnoća uredna da li biste preporučili kratko putovanje u 8. mesecu ili treba mirovati? (Jelena)
O: U vezi sa bilo kakvim putovanjima neophodno je da se konsultujete sa svojim izabranim ginekologom. Trudnoća nije bolest koja zahteva strogo mirovanje osim ukoliko nije visokorizična. Vaša trudnoća je urednog toka tako da sam mišljenja da Vaš ginekolog neće imati ništa protiv.

P: Da li se smeju raditi vežbe u 9.mesecu? Kako se meri vreme između kontrakcija? (Dragana)
O: Sa pripremom za porođaj treba početi od 27. nedelje trudnoće pa sve do termina za porođaj tako da ih slobodno možete raditi u devetom mesecu trudnoće. Vreme između dve kontrakcije se meri od kada se prethodna kontrakcija završi do početka sledeće kontrakcije. Ukoliko je ta pauza kraća od 10 minuta za prvorotke, a 30 minuta za višerotke, to je znak da treba da se uputite u porodilište.

P: Kako dišemo kada imamo napon, mislim nakon dubokog udaha kada izdahnemo kako nastvaljamo disanje? (Mirka)
O: U toku napona uzimate vazduh punim plućima i pokušate da ne ispuštate vazduh 1 minut. Između dva napona dišete normalno.

P: U 28-moj sam nedelji trudnoće i uglavnom nemam bolove. Međutim, juče sam imala jak i kratak bol u predelu anusa, koji je trajao dok nisam legla, pa ne znam da li to treba da prijavim ginekologu i da li to može da bude značajna informacija za trudnoću? (Danka)
O: U trudnoći možete imati povremeno, razne bolne senzacije. Najbolje je da se obratite svom izabranom ginekologu.

P: Kako ublažiti bolove u donjem delu kičme? (Aleksandra)
O: Bol u donjem delu kičme nije neuobičajena tegoba u trudnoći .Ne postoji univerzalni savet za rešavanje takvog problema. Pokušajte da se ne izlažete pokretima koji Vam ne prijaju. Predlažem lagane šetnje, umereno vežbanje, zauzmite udoban položaj u postelji tokom spavanja i verovatno će tegobe biti manje.

P: Koliko se razlikuje indukovani porođaj od prirodnog? Da li je istina da su kontrakcije bolnije i koje su razlike u trajanju porođaja? (Maja)
O: Svakako da je ono što je prirodno najbolje. Međutim, ukoliko lekar proceni da je neophodno da indukuje porođaj, Vi nikako na to ne treba da utičete. I tokom porođaja koji nije indukovan, Vi dobijate lekove koji ubrzavaju dilataciju i čine kontrakcije jačim, češćim i dužim. Tako da je sve potpuno individualno i jačina kontrakcija i trajanje porođaja. Uticaj ima i Vaša senzacija na bol.

P: Da li se preporučuje spavanje isključivo na levom boku u toku trudnoće ili može i na desnom boku ili na leđima? (Svetlana)
O: U toku spavanja slobodno zauzmite položaj koji Vama najviše prija. Nije neophodno da to bude levi bok.

P: U 36. nedelji sam trudnoće i imam 41. godinu. Lekar me je pitao kako želim da se porodim. Da li je u mojim godinama bolje prirodno ili carskim rezom? (Aleksandra)
O: Takvu odluku donosite Vi uz dogovor sa svojim lekarom. Vaše godine ne spadaju u apsolutnu indikaciju za carski rez tako da je uvek bolja i bezbednija opcija da se ide na mogućnost probnog, prirodnog porođaja.

P: Na poslednjem pregledu mi je rečeno da je beba nisko. Da li u tom slučaju postoji rizik da dođe do prevremenog porođaja? U 32. nedelji sam, postoji li način da to sprečim? (Andrijana)
O: Uopšte ne mora da znači da će se porođaj završiti prevremeno ukoliko bebu nosite nisko. U osmom mesecu trudnoće beba je odmah ispod grudnog koša tako da sve to što osećate je potpuno uobičajeno u ovom period. Već za četiri nedelje možete ponovo očekivati da će se beba spustiti.

P: Da li uz vežbice koje ste pokazali možemo da dodamo i Kegelove vezbe, i koliko puta dnevno? (Milena)
O: Možete slobodno da radite Kegelove vežbe svakodnevno u ponavljanju od više puta dnevno zato što su potpuno bezbedne.

By Bebologija