Faze roditeljstva

VMS Živana Đurić - Odgovori na pitanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

VMS Živana Đurić - Odgovori na pitanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj

Živana Đurić - Odgovori na pitanja o osnovama psihofizičke pripreme za porođaj

Živana Đurić, visoka strukovna medicinska sestra-babica u Centru za trudnice „Bebologija“ odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom vebinara pod nazivom “Upoznajte osnove psihofizičke pripreme za porođaj” održanog 15. maja.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Kako da dišu one žene koje imaju astmu, jer od drugog tipa disanja može da krene i samatični napad? (Nadežda)
O: Iz dugogodišnjeg iskustva mogu Vam reći da sam pripremila za porođaj dosta trudnica koje imaju astmu i koje nisu imale tegobe primenom drugog tipa disanja. Svakako je savet da sa sobom, na porođaj, ponesete urgentnu terapiju koju inače koristite tokom spazma i u slučaju potrebe treba da je primenite uz prethodnu dozvolu lekara koji vodi porođaj.

P: Da li se za reviziju nakon porođaja, ukoliko ne izađe cela posteljica, uspavljuje ili ne? (Jovana)
O: Revizija materice se u trećem porođajnom dobu radi obično u opštoj anesteziji. U slučaju da se porađate uz primenu epiduralne anestezije onda će Vam dodati još jednu dozu anestetika preko epiduralnog katetera. Samo ponekad, kada lekar proceni da je stanje urgentno, revizija se može obaviti bez primene anestetika.

P: Prva mi je trudnoća i trenutno sam u 19. nedelji. Kada je potrebno krenuti na psihofizičke vežbe? (Milica)
O: Sa pripremama za porođaj se kreće od 27.nedelje trudnoće uz prethodnu dozvolu izabranog ginekologa. Pratite nas na našem sajtu (bebologija.rs) i mi ćemo Vas blagovremeno obavestiti o svim dešavanjima u Centru za trudnice Bebologija.

P: Da li nakon napona dišemo drugim tipom disanja? (Marija)
O: Ne. Između dva napona dišete normalno, nema potrebe za drugim tipom disanja.

P: Šta mislite o korišćenju Dianatal gela tokom vaginalnog porođaja? (Vanja)
O: Možete slobodno poneti sa sobom Dianatal gel i predati ga lekaru i babici koji vode Vaš porođaj.Oni će ga po uputstvu primenjivati tokom porođaja u cilju povećanja elastičnosti mekih porođajnih puteva ali takođe Vam niko ne može garantovati da se epiziotomija neće raditi ili da neće doći do rupture međice.

P: Da li u trenutku napinjanja potpuno prestajemo sa disanjem i samo guramo? (Aleksandra)
O: Upravo tako, u trenutku napinjanja uzimate vazduh punim plućima i snažno se napinjete,prestajete da dišete otrpilike oko jedan minut.

P: Da li smemo da guramo kada dobijemo napone, ukoliko je beba visoko a mi nismo skroz otvoreni? (Dragana)
O: Pratićete instrukcije lekara i babice. Ponekada je procena lekara da treba bebu spustiti u porođajni kanal i pre kompletne dilatacije.

P: Koliko masaža perineuma može da spreči epiziotomiju? (Mirjana)
O: Studije su pokazale da se masažom perineuma može smanjiti procenat epiziotomija u toku porođaja. U Centru za trudnice Bebologija barem jednom mesečno održavamo radionicu na ovu temu. Pratite nas na našem sajtu i mi ćemo Vas blagovremeno obavestiti o našim aktivnostima.

P: Kako da znam kada je trenutak da krenem na porođaj? (Magdalena)
O: Postoje tri znaka za polazak u porodilište. Prvi znak je ispadanje sluzavo-sukrvičavog čepa koji ukazuje da će porođaj uslediti za par sati ili par dana.Ukoliko je samo ispao čep ne treba da se uputite u porodilište osim ukoliko nije pukao vodenjak ili su počele kontrakcije.Drugi znak je pucanje vodenjaka koje može da bude potpuno i delimično.Treći znak su kontrakcije, 20 kontrakcija sa pauzom kraćom od 10 minuta za prvorotke i 10 kontrakcija sa pauzom kraćom od 30 minuta za višerotke.

P: Da li sve vreme osećamo pokrete bebe ili su bebe potpuno mirne dok traje porođaj? (Ana)
O: Beba se umiri par dana pre, kao i tokom samog porođaja. U toku izlaska bebe iz porođajnih puteva ona obavlja određene pokrete koje Vi pod uticajem kontrakcija i napona ne osećate tako jasno kao sada u trudnoći.

P: Da li babica pokaže kako i u kom trenutku treba da se diše, u slučaju da zaboravimo ili nismo išli na psihifizičku pripremu? (Tamara)
O: Lekar i babica nisu sve vreme porođaja pored Vas. Oni Vas obilaze periodično, na 2h, ili po potrebi, kada ih pozovete.Tada bi babica mogla da Vam sugeriše kojim tipom disanja bi mogli da ublažite neprijatnost tokom kontrakcija. Ipak je najbolje da redovno dolazite na psihofizičke pripreme za porođaj kako bi ste sve imali pod kontrolom. Samo Vi možete znati kojim tipom i kada treba da dišete. Svaki porođaj je jedinstveno iskustvo.Naravno,u situaciji kada iz određenih razloga, ne možete da prisustvujete pripremama nema razloga za brigom, ostoje i drugi metodi obezboljavanja porođaja.

P: Koliko se često iz vaše prakse dvojajčani blizanci rađaju previše rano? U kojoj nedelji se smatra porođaj bezbednim? (Aleksandra)
O: Blizanačka trudnoća nosi odgovarajući rizik od prevremenog porođaja a na koji način i kako će se završiti isključivo zavisi od procene Vašeg izabranog ginekologa. Iz iskustva većina blizanačkih trudnoća se završava carskim rezom, onda kada to lekar proceni.

P: Carski rez ili prirodni porođaj? (Milena)
O: Carski rez je ozbiljna hirurška intervencija i zahteva duži oporavak od prirodno, vaginalnog porođaja. Svakako u situacijama kada je carski rez indikovan nemamo mogućnost izbora.

P: Da li se za guranje bebe u kanal čeka prirodni napon? (Nataša)
O: Najbolje bi bilo da se napinjete onda kada Vas tera da se napnete. Međutim, ponekad prirodni naponi mogu da izostanu i onda je neophodno da se napinjente bez obzira što ne osećate napon.

By Bebologija