Faze roditeljstva

9 stvari koje treba znati pre nego što ostaneš u drugom stanju + (VIDEO)

Novinarka Kejt Spenser je za magazin Cosmopolitan napisala članak o tome kako život nekada donese potpunu drugačiju perspektivu i da bi sada, sa stanovišta majke dvoje dece, imala štošta da kaže sebi iz prošlosti - sebi, u doba kada je pokušavala da ostane trudna. Pročitajte njenih 9, veoma otrežnjujućih, saveta...

9 stvari koje treba znati pre nego što ostaneš u drugom stanju + (VIDEO)

Na stranu porođaj i roditeljstvo – sami pokušaji da ostanete u drugom stanju je emotivno iscrpljujuće iskustvo koje treba pregrmeti. Verujte kada vam to kaže neko ko je to iskusio (dva puta!). Ako ste odlučile da je sve to iza vas i da je vreme da pustite i zaboravite, ipak zapamtite nekoliko važnih stvari:

1. Svaka žena je drugačija

Bila sam glupa kada sam mislila da će moja trudnoća biti ista kao trudnoće mojih prijateljica. Dok sam slušala njihove “Kako sam ostala trudna” priče naivno sam pretpostavljala da moje telo funkcioniše isto kao i njihova. “Keli je zatrudnela tačno dva meseca od kada su počeli da rade na bebi i imala je jutarnje mučnine tri puta nedeljno? Isto ću i ja!” Gle čuda, to se nije desilo zato što - pa naravno - svako je drugačiji. Posebno je važno da ovo zapamtite kada pokušavate da ostanet u drugom stanju zbog toga što…

2. Možda nećete uspeti iz prvog puta

Da pogađam, imate prijateljicu koja je zatrudnela onog dana kada su prvi put pokušali. Čekajte, ne, vi imate 10 prijateljica kojima se to desilo. “O bože, ja sam potpuno sterilna!” I ja imam te ljude u svom okruženju i te priče su bile toliko uobičajene da sam ja bila sigurna da ću i ja zatrudneti pri pokušaju br. 1 (Imala sam i prijateljice koje bi ostale trudne i kada bi se seks samo spomenuo). Kako sam bila uverena da će to biti i moj slučaj, izbezumila sam se kada se mesec dana pokušaja pretvorilo u dva, zatim u šest, a onda i u osam. Konačno sam zatrudnela posle 10 meseci, ali ne pre nego što sam naučila sledeće:

3. Samo zato što vam treba više vremena, ne znači da nešto nije u redu sa vama

Možda sam bila tinejdžerska neznalica ali sam odrastajući dugo mislila da bilo kada tokom meseca ako imam seks mogu da zatrudnim. Nisam baš kapirala ovulaciju niti činjenicu da nismo sve vreme isto plodne. Bila sam potpuno ubeđena da ću zatrudneti čim prestanemo da koristimo zaštitu - baš onako kao što su nam i govorili dok smo išli u srednju školu.

Neistina!  Ponekad to baš zna da se oduži. i baš zbog toga što često slušamo priče žena kojima je to uspelo iz prvog ili drugog pokušaja, veoma je lako da pomislimo da zapravo sa nama nešto nije u redu.

I da, može postojati i medicinski razlog za to. Jednostavno prihvatite da je potrebno vreme. Moj ginekolog mi je rekao da će za nekog mojih godina biti potrebno šest meseci do godine da bih ostala u drugom stanju i da ne treba zbog toga da se uznemiravam. I vi naravno znate šta sam ja dalje radila, zar ne? Nervirala se za medalju. Ali, na kraju se ispostavilo da je bio u pravu.

4. Vašem telu je potrebno vreme da se oporavi od kontracepcije

Kod nekih žena se uspostavi normalan menstrualni ciklus čim prestanu sa uzimanjem kontraceptivnih pilula. Ali nemaju sve tu sreću. Kada sam prestala sa hormonskom kontracepcijom mom telu su bili potrebni meseci da ponovo uspostavi regularan ciklus. Iako je ovo sasvim normalna pojava, ako posumnjate da nešto nije kako valja, obratite se svom doktoru.

5. Nema svaka žena ciklus na 28 dana

Posle nekog vremena od kada sam prestala sa kontracepcijom, još uvek sam imala menstrualni ciklus na svaka 34 dana. Dužina i dinamika ciklusa nije ista za sve žene, menstruacija može da nastupi od 21. do 35. dana i da traje 2 do 7 dana. Kada je moj ciklus napokon postao kraći, ovulaciju sam i dalje imala nešto kasnije u toku ciklusa; prosečna žena sa ciklusom od 28 dana ovulira 14. dana, dok sam ja ovulirala oko 20. Vaše telo se neće uvek ponašati onako kao što predviđaju vaša aplikacija za plodne dane ili knjiga koju ste pročitali.

6. Aplikacije za plodne dane vam mogu pružiti osećaj kontrole, ali isto tako mogu da vam pomute razum

Možete da “skinete” 10 aplikacija za praćenje plodnosti, ali ovaj broj će i dalje biti sitnica u odnosu na broj digitalnih alata koji su vam na raspolaganju kada je u pitanju praćenje bioritma vašeg tela.

Naravno, one su od pomoći kada vam pružaju osećaj kontrole tokom prilično nepredvidivog procesa kroz koji prolazite.

Ali one mogu veoma lako vaše iskustvo ostajanja u drugom stanju da pretvore u opsesiju i konstantno preanaliziranje svega. Onog trenutka kada osetite da vam više odmažu nego pomažu skinite ih sa telefona, bar na nekoliko meseci. Možete slobodno da se otarasite i društvenih mreža i foruma ako više ne možete da podnosite objave tipa: “Dve crticeeeeee!”

7. To što zakazujete vreme za seks ne mora da znači da treba se osećate kao da imate poslovni sastanak

 “Ovuliram - vreme je za seks” i nije baš seksi opomena vašeg Gugl kalendara. Ali ne dajte da vam zakazivanje pokvari raspoloženje. U svoju zabavu uključite igračke, ulja, seksi veš, po koji koktel… šta god da volite, a da to može da smanji pritisak i usmeri fokus na zabavu (i naravno, postizanje orgazma).

8. Test za trudnoću može biti negativan danas, ali već sutra...

Naša tela se sa nama ponekad poigravaju, pa čak i šale i tome se možemo uvek slatko nasmejati. Uz to, testovi za rano utvrđivanje trudnoće nisu uvek pouzdani, naročito ako ih uradite odmah po začeću. Test pokazuje pozitivan rezultat kada u urinu detektuje hormon HCG, a to se obično desi tek dve nedelje od trenutka začeća.

Iako će vas ponekad čekanje da uradite test koštati živaca, svakako će vam sačuvati više nerava nego kad shvatite da ste ga uradili prerano.

9. Vi najbolje poznajete svoje telo

Slušajte svog doktora (tako je). Ali slušajte i sebe. Samo vi znate “šablone” po kojima vaše telo funkcioniše i kako vodite svoj život. Ostajanje u drugom stanju može biti zabavno, ali i frustrirajuće, jer svako ima mišljenje, savet, ili proverenu stvar. Prijatelji, doktori, roditelji, kolege, šankeri, šalterski službenici i naravno naši dragi partneri...svi imaju puno toga da kažu o vama, vašem telu i vašem ostajanju u drugom stanju, ali vi verujte sebi i svom instinktu. I svojoj materici.

I mi smo o planiranju trudnoće u našem Bebologija Master Class-u razgovarali o planiranju trudnoće sa dr Anom Mitrović Jovanović, ginekologom, pa pogledajte šta ona preporučuje: 

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor: cosmopolitan.com & bebo.club