Faze roditeljstva

Dr Snežana Janković - Odgovori na pitanja o ranoj trudnoći

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Dr Snežana Janković - Odgovori na pitanja o ranoj trudnoći

Dr Snežana Janković, specijalista ginekologije u DZ Medi Group, odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom vebinara održanog 6. maja.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Da li u periodu planiranja trudnoće mogu da uzmem folnu kiselinu na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom? (Olgica)
O: Kada se planira trudnoća (3 meseca unapred) se može uzimati folna kiselina i nastaviti sa terapijom do 12. nedelje trudnoće.

P: Na koja antitela ste mislila kada ste rekli da treba da se rade na početku trudnoće u 16.,28., i 36 nedelji? (Milica)
O: Ukoliko ste negativna krvna grupa onda se radi kontrolni titar Rh antitela na početku trudnoće pa u 16., 28. i 36. nedelji trudnoće.

P: Da li su bolovi u karlici slični onima kad treba da se dobije menstruacija ili jači, normalni tokom trudnoće?
O: Bolovi u maloj karlici u toku trudnoće, nekada mogu biti kao menstrualni, a nekada mogu biti i jači. U oba slučaja su oni vrlo česti ali ako traju konstantno treba otići na kontrolni pregled kod ginekologa.

P: Da li je loše za bebu ako spavam na leđima u drugom trimestru trudnoće? (Tijana)
O: Nema nikakvih kontraindikacija za položaj spavanja na leđima u drugom trimestru trudnoće. Verovatno će Vam to zasmetati u trećem trimestru zbog veličine bebe i pritiska na veće krvne sudove u trbušnoj duplji što će se manifestovati trnjenjem ruku, znojenjem i blagom nesvesticom. Tada ćete shvatiti da Vam više odgovar spavanje na boku.

P : Da li mogu da se rade dentalne intervencije u trudnoći? (Zdenka)
O: Dentalne intervencije u trudnoći mogu da se rade, ukoliko niste alergični na anestetike koji se koriste u stomatologiji i ako trudnoća nije visokorizična u smislu pretećeg spontanog pobačaja. Za vađenje zuba neophodno je uraditi laboratorijske analize, vreme krvarenja i koagulacije.

P: Da li je korisno u 10. nedelji uraditi neinvazivni prenatalni test NIFTY? (Milena)
O: Prenatalni testovi imaju svoje prednosti u toku vođenja trudnoće i rade se nakon punih 10 nedelja trudnoće. Preporuka je da učestvujete u radionici (vebinaru Centra za Bebologiju) gde će tema o prenatalnim testovima biti stručno prezentovana i imaćete mogućnosti da dođete do pravih informacija.

P: Zbog insulinske rezistencije koju sam imala pre trudnoće, pijem lek. Trenutno sam u 9. nedelji trudnoće, endokrinolog je preporučio da lek pijem do trećeg meseca. Ginekolog se s tim složio, rekao da nastavim da ga uzimam ali da počnem postepeno da ga ukidam. Šta to tačno znači? (Božana)
O: Svaki slučaj insulinske rezinstencije može se terapijski različito voditi tako da bi trebalo da usaglase mišljenja Vašeg endokrinologa i ginekologa.

P: Da li je i do kada dozvoljeno spavanje na stomaku tokom trudnoće? (Biljana)
O: Dozvoljeno je spavanje na stomaku sve dok Vam to ne bude smetalo, a kako napreduje trudnoća to ćetze sami spontano osetiti.

P: U šestoj sam nedelji trudnoće, na ultrazvuku mi je otkrivena endometriotična cista. Da li će nestati tokom trudnoće? (Tijana)
O: Ako je dijagnostikovana cista stvarno endometriotična najverovatnije neće nestati u toku trudnoće, ali je prognostički ohrabrujuće ako na kontrolnim ultrazvučnim pregledima njena veličina ne raste. Postoje funkcionalne ciste na jajnicima u trudnoći koje se nestaju sa napredovanjem trudnoće.

P: Saznala sam pre dve nedelje da sam trudna, ali zbog ovog vanrednog stanja nisam otišla na pregled kod ginekologa. Po mom proračunu sada sam u 8. nedelji trudnoće. Da li sam previše zakasnila sa ginekološkim pregledom? (Aleksandra)
O: Ukoliko niste imali tegobe u vidu krvarenja i bolova mislim da niste mnogo zakasnili sa privim pregledima u trudnoći.

By Bebologija