Faze roditeljstva

Činjenice o oplodnji

Zanimljivosti o jajnim ćelijama, spermatozoidima i oplodnji.

Činjenice o oplodnji
 1. Celokupna rezerva jajnih ćelija (nekoliko miliona) nastaje dok se devojčica još razvija u maminom stomaku.
 2. Tri do četiri meseca pre rođenja fetus ženskoga pola ima oko 7 miliona jajašaca; u vreme rađanja ostaje samo 1 milion, dok se ostale resorbuju.
 3. Kada devojčica dobije prvu menstruaciju u životu (menarha) broj jajnih ćelija u njenim jajnicima iznosi oko 400.000.
 4.  Potrebno je 380 deljenja ćelije kako bi se stvorio jedan spermatozoid, u poređenju sa samo 23 deljenja ćelije koliko je potrebno za nastanak jedne jajne ćelije.
 5. Normalno, svakoga meseca u jajniku sazreva po jedna jajna ćelija.   
 6. U jednoj sekundi se u svakom testisu proizvede do 1.500 spermatozoida.
 7. Većina zdravih spermatozoida može preživeti u ženskom reproduktivnom traktu nekoliko dana, što bi značilo da se seksualni odnos može desiti i do tri dana pre ovulacije, a da ipak dođe do oplodnje.
 8. Vreme između snošaja, izbacivanja sperme u vaginu i dolaska sperme, tj. spermatozoida u jajovod je od 5 do 68 minuta.
 9. Jajna ćelija je obično pokrivena debelim slojem ćelija (corona radiata) koji služi da se ograniči broj spermatozoida koji će ući u jajnu ćeliju. Spermatozoidi sadrže enzime koji uništavaju ovu barijeru. Potrebno je da jajnu ćeliju napadne mnogo spermatozoida kako bi uspeli da razbiju koronu dovoljno da jedan spermatozoid može da uđe.
 10. Odrasli muškarac svaki put prilikom ejakulacije izbaci više miliona spermatozoida, a jedna jajna ćelija je 500 puta šira od glave spermatozoida.
 11. Međutim, uprkos veličini cilja i čiste brojčane razlike, samo jedva oko 200 spermatozoida će stići na traženu destinaciju – kroz cerviks i uterus do Falopovih tuba (jajovoda) – kako bi se oplodila jajna ćelija i stvorila beba.