Faze roditeljstva

Nalaz spermograma i plodnost muškarca

Prema statistikama muški faktor neplodnosti zauzima visokih 40 posto, ali o neplodnosti u apsolutnom smislu može se govoriti samo u slučaju potpunog odsustva spermatozoida - azospermije, a u svim drugim slučajevima u današnje doba govori se o smanjenoj plodnosti.

Nalaz spermograma i plodnost muškarca

Procena fertilne sposobnosti muškarca je jedno od prvih ispitivanja sa kojim se započinje specijalistički pristup parovima koji ne mogu ostvariti željenu trudnoću. Razlog tome je visoka učestalost tzv. muškog faktora neplodnosti, koji u statistikama problematike neplodnosti zauzima veoma visokih 40 posto uzroka.

Prema važećim kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), ako par i pored nezaštićenih polnih odnosa u trajanju od najmanje 12 meseci i dalje ne ostaje u drugom stanju, sa stručnog je stanovišta dovoljan znak predložiti i započeti kliničko-laboratorijska ispitivanja mogućih uzroka.

Spermogram ili analiza semene tečnosti muškarca rutinske su analize u ispitivanju plodnosti muškog partnera. Ejakulat se prema važećim kriterijumima daje nakon apstinencije od tri do pet dana, ali ne i duže od 7 dana. U ređim situacijama dozvoljeno je i donošenje uzorka od kuće, međutim, uvek je potrebno napomenuti da se isti mora dobiti isključivo masturbacijom i pravilno skupiti u za to posebno dizajnirane posude koje se lako mogu nabaviti u slobodnoj prodaji ili u samim centrima za lečenje neplodnosti. Optimalno je uzorak dati na licu mesta, u specijalizovanim laboratorijima koje poseduju određen tehničko-stručni kadar, ali i iskustvo u proceni fertilne sposobnosti, što je zapravo najvažnija stavka.

Analiza ejakulata obuhvata više parametara

Analiza ejakulata obuhvata više parametara: boja i količina ejakulata, vremensko razdoblje likvefakcije (neposredno nakon davanja, za nekoliko sekundi se uzorak spontano zgruša, a zatim tokom 20 do 30 minuta ponovno postane tečan; to vremensko razdoblje se naziva likvefakcija). Boja i miris mogu odavati prisutnu infekciju, viskozitet nakon likvefakcije odaje suptilne biohemijske poremećaje sastava semene tečnosti, prisutnost antitela, itd.

Nakon makroskopskog izgleda i procene, sledi mikroskopski pregled pokretljivosti i broja spermatozoida. Upravo za ovaj deo posla potrebno je najveće iskustvo i preporuka je da procenu obavlja klinički embriolog koji se svakodnevno bavi radom u embriološkoj laboratoriji.

Koje su normalne vrednosti?

Danas su na snazi tzv. kriterijumi iz Petog WHO priručnika; po njima minimalni volumen ejakulata je 1,5mL, pH semene tečnosti 7,2, viskoznost <2CM, prisustvo leukocita <1 milion/mL, mlađe ćelije spermogeneze <5 miliona po 1mL. Minimalni broj spermatozoida po 1mL po tim istim kriterijumima treba biti 15 miliona.

Pokretljivost spermatozoida je važna odlika iz bar dva razloga: prvi je očit, samo pokretan spermatozoid može doći do prilike da oplodi jajnu ćeliju, a drugi - biološki važniji - postoji dobra korelacija između pokretljivosti spermatozoida i njegovog zdravog genetskog materijala koji nosi.

Razlikujemo četiri podskupine pokretljivosti; tzv. kinetika A označava progresivno pokretne spermatozoide, koji svojim gibanjem prelaze određeno rastojanje u jedinici vremena, i ova frakcija je najbitnija za fertilnu sposobnost. Kinetika B je takođe važna, i označava spermatozoide koji slabije prelaze put u odnosu na prvu skupinu (cik-cak gibanje). Zbir ove dve skupine je veoma važna kategorija u proceni i ona bi trebalo biti bar >32 posto. Podskupina C označava pokretne u mestu, a skupina D potpuno nepokretne spermatozoide. Podskupina C je u najtežim poremećajima katkada i jedini izbor ćelija kojima se radi vantlesna oplodnja.

Izbacivanjem štetnih navika može se poboljšati plodnost

Neki lekari tvrde da se o neplodnosti u apsolutnom smislu može govoriti samo u slučaju potpunog odsustva spermatozoida (azospermija), a u svim drugim slučajevima u današnje doba govori se o smanjenoj plodnosti. Potpuni nedostatak polnih ćelija može biti genetski uslovljen (različiti oblici hromozomskih aberacija novorođenčadi), ali i sekundaran, usled različitih stanja poput upale, izostanak spuštanja testisa nakon rođenja, tumora, lečenje istih agresivnim terapijama i zračenjima, urođenog nedostatka semenih kanalića i tako dalje. 

Opšte preporuke su izbegavanje štetnih navika, smanjenje prekomerne telesne težine, sport umerenog intenziteta, kvalitetna ishrana i drugo. Teži oblici, nažalost, teže se popravljaju, međutim generalno je stav da se na svakakav način pokuša proveriti može li se dodatnim ispitivanjima (hormoni, pregled urologa i drugo) poboljšati izgled za uspeh uz pomoć metoda potpomognute oplodnje, kada je to jedini put.
 

Izvor: klokanica.hr