Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

3. nedelja trudnoće

Draga mama, uskoro ćeš moći i zvanično da potvrdiš trudnoću, jer sada počinje da se luči hormon trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin).

3. nedelja trudnoće

Putovanje zigote od jajovoda do materice

Nakon ovulacije i oplodnje, putovanje oplođene jajne ćelije, ili zigote, niz jajovod do materice traje tri do pet dana. Zigota se za to vreme deli i ja u matericu stižem kao blastocista – okrugli skup ćelija - i izgledam poput loptice ispunjene tečnošću. Samo se na jednom mestu na unutrašnjoj strani blastociste nalazi zadebljanje. Od ćelija koje grade to zadebljanje nastaće embrion, nešto definisaniji oblik mene, dok će od spoljašnje strane blastociste nastati posteljica, mesto u kome ću boraviti narednih 9 meseci.

Zahvaljujući tvom hormonu progesteronu, koji su jajnici počeli pojačano da proizvode odmah nakon ovulacije, tvoja materica je već spremna da se ja nastanim tu i ostanem narednih 38 nedelje. U svom početnom obliku blastociste ja ću se ugnezditi u sluznicu materice i taj je proces završen oko devetog ili desetog dana od oplodnje.

Krvarenje može biti prvi znak trudnoće

Sada može, ali i ne mora, doći do takozvanog implantacijskog krvarenja, koje buduće mame ponekad pobrkaju s menstruacijom. Međutim, implantacijsko krvarenje bi trebalo biti značajno slabije i zapravo je jedan od najranijih znakova trudnoće.

Draga mama, uskoro ćeš moći i zvanično da potvrdiš trudnoću, jer sada počinje da se luči hormon trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin), kog prepoznaje i test na trudnoću koji možeš uraditi kod kuće.