Faze roditeljstva

Kratak Bebologijin pojmovnik - Žuto telo

Bebologijin pojmovnik ovog ponedeljka Vam objašnjava pojam žutog tela? Da li ste čuli za to?

Kratak Bebologijin pojmovnik - Žuto telo

Sam latinski naziv Vam sasvim sigurno ne govori puno. Čak i ako kažemo "žuto telo" možda nekima od Vas nije poznat pojam. Upravo zato smo želeli da pišemo o corpus luteumu - žutom telu.

Ako bismo pojednostavili - žuto telo nastaje onda kada se dešava ovulacija. Tada vodeći folikul na jajniku pukne i oslobodi jajnu ćeliju. Ono što se nakon toga dešava je da pod uticajem folikulostimulirajući hormona i luteinizirajući hormona pretvara u žuto telo.

Dakle, žuto telo je NORMALNA CISTA koja se formira na jajniku svakog meseca kod žena koje su u reproduktivnom dobu. Ono se formira na mestu folikula nakon što dođe do ovulacije. Žuto telo čine luteinske ćelije koje se razvijaju odmah nakon ovulacije, kada se žuti pigment i lipidi nakupljaju u ćelijama granuloze koja je obloga folikula. Ono što je takođe važno reći da je veličina žutog tela sklona promeni.

To traje oko dve nedelje, do sledeće menstruacije. Njen zadatak  je da pripremi matericu za eventualnu oplodnju i trudnoću, i da obezbedi povišeno lučenje progesterona koji održava trudnoću.

Pripremila: Milovanović Jovana Izvor: http://demetra.rs