Faze roditeljstva

Medeni mesec za začeće

Opuštajući odmor će vas podsetiti zašto ste se zaljubili u svog partnera, moći ćete da se odmorite, da podgrejete strasti i zaboravite na sve obaveze, mobilni telefon, tablet i sat. Kada ste pod stresom, manje ste zainteresovani za seksulane odnose. A samim tim smanjujete i šanse za začeće.

Medeni mesec za začeće

'Medeni mesec'' i začeće

Često se začeće ne desi onda kada mi to poželimo i ne ispadne magija jedne noći? Parovi prolaze kroz mnoga ispitivanja, pronalaze ili ne probleme koji ih sprečavaju da ostvare potomstvo. Razlog čekanja duže od godinu dana, može biti i stres. 

Šta je "medeni mesec" za začeće?

"Medeni mesec" za začeće je odmor tokom koga se vi i vaš partner posvetite ostajanju u drugom stanju. Ideja je da se opustite, ponovo zapalite vatru u vašem odnosu i učinite i samo začeće nečim posebnim.

Anketa sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da je 18% žena koje su ostale trudne odmor planiralo zarad ostvarivanja trudnoće.

Kako izgleda taj ''medeni mesec''?

Opuštajući odmor će vas podsetiti zašto ste se zaljubili u svog partnera, moćićete da se odmorite, da podgrejete strasti i zaboravite na sve obaveze, mobilni telefon, tablet i sat. 


Poremećaj hormona usled stresa može da dovede po privremene neplodnosti. Stres kojim smo opterećeni, dovodi do poremećaja rada hipotalamusa.

Hipotalamus je žlezda u mozgu koja kontroliše hormone potrebne za oslobađanje jajnih ćelija kod žene i reguliše nivo testosterona muškarca. 

Kada ste pod stresom, manje ste zainteresovani za seksulane odnose. A samim tim smanjujete i šanse za začeće. Usled stresa se može dogoditi da vaše ovulacije budu pomerene (događaju se ranije ili kasnije, ne na sredini ciklusa) ili da ih čak nema uopšte. 

Kako možemo da najbolje iskoristimo svoj odmor?

Dobro razmislite kako želite da se opustite. Osmislite odmor koji će vas najviše opustiti: za nekoga je to boravak na planini, u selu, pored mora ili jezera ili dinamičan obilazak neke evropske prestonice. 

Ne morate ići daleko i potrošiti puno novca. Samo pazite da će vam okolina koju odaberete pomoći da se opustite i na neko vreme zaboravite na obaveze.

Zatim uzmite kalendar i planirajte odmor u periodu kada ćete verovatno imati ovulaciju.

Kad ste daleko, pazite na znake ovulacije ili ih odredite tačno koristeći ispitivanja ili grafikone. Bilo kako bilo, stavite seksualne položaje za začeće na probu u danima pre i tokom ovulacije kako bi poboljšali svoje šanse.

Ako imate već decu, probajte da se dogovorite sa nekim članom porodice da se brine o njima. 

Konačno, opustite se. Nadoknadite spavanje, jedite dobru hranu i uživati jedno u drugome, u krevetu i van njega.

zacece

Šta ako ne možemo pobeći nigde?

Ako ne možete nigde na odmor, pokušajte da smanjite nivo stresa kod kuće. To možete da učinite na sledeći način:

  • uživanjem u dobroj, zdravoj hrani;
  • radeći neke vežbe;
  • praktikovanjem joge;
  • korišćenjem vremena za sebe. 


Uglavnom, sve ono što vam pomaže da duboko udahnete i osetite neki mir.


Istovremeno, uložite napor da provedete vreme sa svojim partnerom. Idite na večeru u dvoje. Ako možete da priuštite, uzmite slobodan dan zajedno. I ako znate da ovulirate i možete da ugovorite, razmislite o noći u obližnjem hotelu.

Šta ako nema ovulacije baš tad ili..

Dogodi na ne ovulirate na medenom mesecu ili se jednom od vas učini da je prerano za trudnoću, taman za to vreme u kome ste posvećeni jedno drugom, se možete psihički pripremiti za ideju o proširivanju vaše novonastale porodice. Maštati i planirati, pričati o budućoj trudnoći, ukslađivati stavove o odlukama koje vas čekaju u budućnosti.. šta ako prirodno ne uspe, daćete sve od sebe ali da li ste oboje otvoreni za mogućnost vantelesne oplodnje ili da li ćete na porođaju ostaviti matične ćelije iz pupčanika za vašu bebu, treba se dobro raspitati pre konačnog donošenja odluka.. a vremena imate!

Izvor: Demetra Adaptacija: Bebologija