Faze roditeljstva

Odgađanje trudnoće i plodnost

Iako se danas žene sve kasnije odlučuju na trudnoću i majčinstvo, dr Oz upozorava da je otkucavanje biološkog sata stvarnost koja se ne sme ignorisati, posebno ako jednom želite imati decu.

Odgađanje trudnoće i plodnost

Može li odgađanje trudnoće do sredine tridesetih godina biti pogubno za plodnost, začeće i trudnoću, pita se dr Oz u svojoj emisiji u epizodi "Kada ste prestari za trudnoću?" i objašnjava da prema istraživanjima i statistici, biologija smatra da može.

U SAD-u jedna od pet žena odgađa trudnoću do posle 35-e godine, a u poslednjih 15 godina broj trudnoća nakon 40-e beleži porast od čak 50 posto. Mnoge poznate ličnosti iz sveta filma i muzike kao što su Nicole Kidman, Salma Hayek, Juliane Moore, Brooke Shields i Halle Berry rodile su nakon četrdesete, a neke od njih i u kasnim 40-ima, međutim kasne trudnoće doista donose veći rizik za spontani pobačaj i veći zdravstveni rizik za majku i dete.

Dr Oz postavlja pitanje: Je li moguće da žene koje su odgajane da mogu postići sve što žele, zapravo to ne mogu? Jesmo li u određenoj dobi doista prestari za rađanje?

Jennifer Lahl, osnivačica i predsednica Centra za bioetiku i kulturu tvrdi da priroda nije bez razloga odredila određenu starosnu granicu do kada su žene plodne.

"Ako žena rađa nakon četrdesete, to najverovatnije nije njeno dete, već je koristila doniranu jajnu ćeliju mlađe žene. Ne govori se o rizicima koje donosi medicinski potpomognuta oplodnja, za tu ženu, ali i ženu koja je donirala, tj. 'prodala' svoja jajašca i decu koja su začeta uz pomoć tih postupaka. Lekovi koji se daju ženama kada se podvrgavaju tim postupcima nisu bezopasni, a do danas nema pravih istraživanja o tome jer najstarije dete koje je rođeno pomoću postupka vantelesne oplodnje ima tek malo više od trideset godina", ističe Jennifer Lahl i savetuje žene da ne čekaju do tridesete već da rađaju ranije.

Do 40-e odumire 97 posto jajnih ćelija

Prema anketi koju je dr Oz sproveo kod svojih gledateljki, 13 posto njih smatra da su žene s 35 godina prestare za rađanje, 28 posto da su s 40 prestare, a 34 posto smatra da su tek s 45 prestare, dok četiri posto njih smatra da ne postoji starosna granica kada bi žena bila prestara za začeće.

No dr Oz upozorava žene da iako se one same smatraju mladolikima, u dobroj formi i ne osećaju se stare, telo ipak stari. Ginekolozi tvrde da u dvadesetima žene imaju 50 posto da zatrudne, u tridesetima samo 20 posto, dok u četrdesetima imaju samo pet posto šanse da zatrudne prirodnim putem!

Žene se rađaju s oko dva do tri miliona jajnih ćelija u svakom jajniku, već do puberteta izgube oko 300 000, što je još veliki broj preostalih, ali dok navrše 30 godina, izgube 88 posto od ukupnog broja jajnih ćelija. Do četrdesete odumre 97 posto jajnih ćelija, ali čak i s ovim preostalim jajnim ćelijama, teže je ostvariti trudnoću. Tada je tri puta veća mogućnost za spontani pobačaj i genetske poremećaje ploda.

Ginekolog dr Ulla Marton objasnila nam je šta se događa u telu žene nakon četrdesete. 

"Ulaskom u četrdesete oplodna moć žene beleži još dramatičniji pad. U idealnim okolnostima tek od svih oplođenih jajnih ćelija rađa se tek 30 posto dece, u 25 posto slučajeva nije moguća adekvatna proizvodnja jajne ćelije, a u 25 posto slučajeva uzrokom neplodnosti se smatra neadekvatni transportni prostor kod žene, a to su oštećenja jajovoda, nepovoljna promena sluznice materice na hormonske signale", kaže prim dr. sc. Ulla Marton, dr. med., spec. ginekologije i akušerstva.

Dr Oz upozorava žene da je biološki sat itekako stvaran i ne sme se ignorisati, a najvažnije je informisati se, posebno ako jednog dana želite imati decu.