Faze roditeljstva

Trudnoća nakon tridesete

Kako s godinama pada plodnost, ovulacije su ređe i slabije, a u porastu je broj blizanačkih trudnoća u odmaklijoj dobi rodilja.

Trudnoća nakon tridesete

Majčinstvo se, pokazuju statistike, “preselilo” u tridesete i četrdesete, a žene su dvadesete posvetile obrazovanju, karijeri, stvaranju financijske i emotivne platforme. Nekadašnji prioriteti poput udaje, dece, karijere promenili su se u školovanje, posao, odabir partnera, kupovinu nekretnine i u trenu – evo ih na pragu tridesetih.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 60-ih godina žene su prvo dete rađale s 23 godine, a 2005. godine majkama su postajale tek s 28 godina. S obzirom na to da se trend nastavlja, starosna granica prvorotki približila se tridesetoj, a prema podacima struke i prelazi je.

Prednosti i mane kasnije trudnoće

U SAD-u, pokazuju poslednje statistike, čak jedna od pet žena koje rađaju (20 posto) u dobi je između 30 i 35 godina. Broj poroda u toj dobnoj grupi veći je od svih drugih dobnih grupa što govori u prilog tezi da žene trudnoću ostavljaju za tridesete. Na primer, 1985. godine srednja dob za rađanje bila je 27 godina; danas je 31 i penje se.

Porast broja rodilja odmaklije dobi frapantan je – u poslednjih nekoliko godina zabeleženo je 40 posto više poroda majki u dobi od 35 do 39, a čak 60 posto u dobi od 40 do 44 godine. Međutim, trudnoća u dobi kada žene steknu neka iskustva u neku ruku ide u prilog ženama.

Prvorotkinje u zrelijoj dobi ozbiljnije se pripremaju i planiraju trudnoću, pa su samim tim i svesnije opasnosti koje ona može doneti, za razliku od mladih devojaka kojima je iskustvo podjednako neupućenih vršnjakinja često najčešća edukacija.

S medicinske strane gledajući, taj fenomen ne ide uz optimalne fiziološke faktore. Osim rizika od pogoršanja postojećih patoloških stanja poput visokog pritiska, metaboličkih poremećaja te opasnosti po zdravlje deteta, spontanog pobačaja i prevremenog porođaja – svaka bolest od koje pati žena u trudnoći izložena je povećanom riziku od pogoršanja.

Nakon četrdesete na 60 trudnoća jedan slučaj Daunovog sindroma

Verovatnost za malformacije deteta, posebno Daunovog sindroma, značajno raste s godinama rodilje. U dobi od 25 godina, rizik od rođenja deteta s Daunovim sindromom je jedno u 1500 trudnoća, a u 30-ima je jedan slučaj na 1000 trudnoća. No, kod žena u dobi od 35 godina pojavljuje se čak jedan slučaj na 400 trudnoća. Nakon 40-e brojka postaje zaista preteća – beleži se jedan slučaj na 60 trudnoća.

Rizik da se neke već postojeće bolesti pogoršaju u trudnoći može se javiti kod svake desete trudnice, no u tridesetima je dvostruko veća verovatnost za komplikacije s gestacijskim dijabetesom, eklampsiju i preeklampsiju, proteinuriju s oštećenjem bubrega, edeme...

"Mogućnost mlade žene u 20-ima da zatrudni superiorna je u odnosu na žene koje su prešle tridesetu ili četrdesetu. Koji je idealan trenutak za prvu trudnoću individualna je procena, ali svakako je na strani žene u dobi od 25. do 30. godine jer je u to doba manje rizika, a oporavak je brži i potpuniji", kažu ginekolozi.

Kod prve trudnoće u kasnim tridesetima mogu se očekivati brojne poteškoće na nivou genitalnog sastava (slabija snaga kontrakcija mišića materice, manja elastičnost svih struktura porođajnog kanala itd.)

Pregledi su veoma važni za starije trudnice

U ranoj fazi trudnoće na raspolaganju je čitav niz pregleda veoma važnih za starije trudnice. Prvi je korak pomno praćenje takve rodilje, preporučuje se obavljanje amniocenteze da bi se isključile malformacije, naročito Daunov sindrom, i ostalih procedura potrebnih za dobru prenatalnu zaštitu.

Ciljanu trudnoću treba pratiti dobra fizička spremnost koja garantuje bolje podnošenje trudnoće, zdrava ishrana i potpuno izbegavanje alkohola i pušenja, kao i bilo kakvih lekova osim propisanih i potrebnih.

Svaki treći porođaj završi carskim rezom

Vrlo često takve trudnoće završavaju carskim rezom. Budući da je povećan faktor rizika, lekari koji prate trudnoću i zdravlje trudnice lakše se odlučuju porođaj izvršiti operativnim putem. Ne zaboravimo da to donosi dodatne rizike po zdravlje pacijentkinje, svaka je operacija koja uključuje neki oblik anestezije nova opasnost za zdravlje. U mnogim zdravstvenim centrima danas je postotak carskih rezova prešao brojku od 30 posto, dakle svaka treća trudnoća se završi operativnim zahvatom.

Rizik za majku i bebu

Mnogo je faktora koji mogu negativno uticati na trudnoću. O rizicima trudnoće u kasnijim godinama najdramatičnije govori tragična smrt djeteta tokom trudnoće. Kod populacije u dvadesetima događa se jedan tragičan slučaj na hiljadu rođenih, a posle dobi od 35 godina odnos se menja pa je reč o jednom slučaju na 440 porođaja. Posle 30. godine žena gubi godišnje 3.5 posto kapaciteta svoje fertilnosti. Najvažniji su poremećaji vezani uz već postojeća patološka stanja, visoki pritisak, metaboličke poremećaje, rizik od malformacije deteta, Daunov sindrom, mongoloidizam, pa čak i spontani pobačaj i prevremeni porođaj. Malformacije deteta značajno rastu sa godinama  porodilje. Incidencija spontanog pobačaja kod žena u ranim dvadesetima je ispod 10 posto, dok nakon 35. godine doseže dvostruku brojku (20 posto).