Faze roditeljstva

Prepoznajte znakove ovulacije

Simptomi poput grčeva u trbuhu, pojačanog vaginalnog sekreta i lagano povišene telesne temperature mogu vam pomoći u predviđanju plodnih dana.

Prepoznajte znakove ovulacije

Šta je to ovulacija i kako je prepoznati?

Ovulacija je proces kojim telo otpušta jedno ili više zrelih jajnih ćelija iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermatozoidom. Želite li zatrudneti, najbolje vreme za polni odnos je dan pre ovulacije i tri dana nakon ovulacije jer tada je plodnost najveća. Ako sada zatrudnite, to će biti kraj druge nedelje trudnoće jer se trudnoća počinje računati od prvog dana zadnje menstruacije. 

Menstrualni ciklus kod većine žena traje od 28 do 32 dana, a neke žene mogu imati i kraći i duži ciklus, od 24 do 35 dana, što se sve smatra normalnim.

Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 12 do 16 dana, zavisno od dužine ciklusa. Kako biste izračunali svoje plodne dane, morate znati koliko traje vaš ciklus.

Promene na telu

I vaše telo daje vam neke znakove koji pokazuju da ovulirate i da upravo tada imate najveće šanse da zatrudnite. Fizički simptomi koji mogu ukazivati na ovulaciju uključuju osetljivost dojki, grčeve u stomaku, pojačan vaginalni sekret i promenu položaja i čvrstoće vrata materice. Približavanjem ovulacije, vrat materice postaje mekši i otvoreniji, a u razgovoru s lekarom možete saznati kako pratiti znakove promene na vlastitom telu.

Američki zbor akušera i ginekologa (ACOG) upozorava da većina žena u vreme ovulacije ima lagano povišenu telesnu temperaturu. Kako biste znali kada imate ovulaciju, trebalo bi da merite bazalnu telesnu temperaturu svako jutro pre ustajanja tokom nekoliko meseci. Međutim, tačnost ove metode mogu poremetiti stanja kao što su vrućina, nemiran san i neki posebni napori.

Izgled vaginalnog sekreta menja se tokom menstrualnog ciklusa

Mogućnost za prepoznavanje ovulacije daje vam i praćenje vaginalnog sekreta ili cervikalne sluzi na ulazu vagine. Na kraju menstrualnog ciklusa vagina proizvodi najmanju količinu vaginalnog sekreta, a količina i doslednost isekreta zavisi od menstrualnog ciklusa. Odmah nakon ciklusa sekret je lepljiv. Približavanjem ovulacije, većina žena primećuje pojačan vaginalni sekret koji je viskozan i rastegljiv, najsličniji belancu jajeta. Na dan ovulacije, telo proizvodi najveću količinu ove vrste vaginalnog sekreta, a on postaje gušći.

Međutim, na izgled i količinu vaginalnog sekreta mogu uticati faktori kao što su vaginalna infekcija, polno prenosiva bolest, seksualno uzbuđenje i korišćenje lubrikanta tokom polnog odnosa. Na vaginalni sekret mogu uticati i faktori kao što su ispiranje vagine, dojenje, perimenopauza i operacija vrata materice.