Faze roditeljstva

Sva ta ovulacija

Razumevanje Vašeg menstrualnog ciklusa može biti dosta jednostavnije ukoliko znate šta tražite.

Sva ta ovulacija

Ukoliko pokušavate da zatrudnite, verovatno obraćate pažnju na simptome ovulacije, kako biste znali kada su Vam plodni dani.

Kada to ustanovite, možete imati odnos, koji bi, nadamo se, rezultirao trudnoćom.

Imajte na umu da u periodu ovulacije postoji samo kratak vremenski period u okviru kog možete zatrudneti pre nego što jajna ćelija počne da izumire.

Zato, kako biste optimizovali svoje šanse za začeće, važno je da razumete svoj ciklus.

Razumevanje ciklusa

Razumevanje Vašeg menstrualnog ciklusa može biti dosta jednostavnije ukoliko znate šta tražite.

Ne morate biti stručnjak! Možete biti dovoljno informisani kako biste utvrdili period ovulacije nakon samo jednog ciklusa. Sa tako jednostavnim informacijama, mogli biste da skratite svoj put do začeća.

Vreme od prvog dana Vašeg menstrualnog ciklusa (kada počinje Vaš period) do ovulacije naziva se folikularna faza.

Od ovulacije do kraja perioda imamo lutealnu fazu, koja obično traje 12 do 16 dana.

Dan ovulacije određuje dužina Vašeg ciklusa, ne prvi dan Vašeg perioda.

Svakodnevno praćenje ili beleženje važeg ciklusa u kalendar pomoći će Vam da odredite dužinu Vaše folikularne i lutealne faze, tako da uvek imate informacije pri ruci.

Šta uzrokuje ovulaciju u Vašem telu?

Vaši jajnici su jedni zadivljujući organi u obliku badema. U pripremi za ovulaciju oni stvaraju folikule koji sadrže jajne ćelije. Svakog ciklusa. Folikulostimulišući hormon (FSH) podstiče razvoj oko 5-12 folikula. Najdominatniji folikul se oslobađa za vreme ovulacije.

Kako rastu, folikuli proizvode estrogen. Kao rezultat visokog nivoa estrogena u Vašoj krvi, luteinizirajući hormon (LH) okida početak ovulacije u Vašem telu.

Ovulacija se dešava oko 12-24 sata nakon izlučivanja LH hormona, kada dolazi do prskanja sazrelog folikula kroz zid jajnika. Ukoliko spermatozoid čeka na jajnu ćeliju, ili ukoliko u ovom momentu imate polni odnos, veoma je moguće da ćete ostati u drugom stanju.

Kod 90% žena dužina ciklusa može varirati od 23-35 dana, sa ovulacijom koja se javlja sredinom ciklusa.

Drugi faktori (npr. stres) mogu uticati na odlaganje ovulacije. Međutim, lekari računaju termin porođaja na osnovu pretpostavke da je ovulacija bila 14-og dana u ciklusu koji traje 28 dana. Već možete videti zašto utvrđivanje termina porođaja nije tako precizno.

Ne traje kod svake žene ciklus 28 dana, niti se kod svake ovulacija javlja 14-og dana u ciklusu. Normalan, zdrav menstrualni ciklus bi trebalo da traje oko 26-32 dana.

Da li žene imaju ovulaciju svakog meseca?

Nemaju sve žene ovulaciju svakog meseca. Ukoliko jajnik ne proizvede zreo folikul, do ovulacije neće doći. Tada govorimo o anovulatornom menstrualnom ciklusu. Endometrijum (sluzni omotač u materici koji se stvara prilikom pripreme za trudnoću) razvija se kao i inače, ali ne dolazi do oslobađanja jane ćelije.

Kod malog procenta žena može doći do oslobađanja dve ili više jajne ćelije u periodu od 24 sata. Nije moguće osloboditi više jajnih ćelija nakon tog vremena zbog hormonskih promena u telu. Kada se jajna ćelija oplodi, hormoni će sprečiti oslobađanje budućih jajnih ćelija, u cilju zaštite i negovanja trudnoće.

 

Izvor: http://www.bellybelly.com