Faze roditeljstva

Rizici odgađanja majčinstva

Prema istraživanjima na odluku o majčinstvu najviše utiče sigurnost u vezi.

Rizici odgađanja majčinstva

ISTRAŽIVANJE

Na odluku o majčinstvu najviše utiče sigurnost u vezi.

Prema rezultatima kanadskog istraživanja, 97 posto žena želi biti u sigurnoj partnerskoj vezi pre nego što odluči da postane majka, dok tek manje od 30 posto navodi karijeru kao razlog za odgađanje trudnoće.

Iako se često smatra da je glavni krivac za odgađanje trudnoće želja za uspešnom karijerom, jedno kanadsko istraživanje pokazalo je drugačije. Prema rezultatima studije koja je objavljena u Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada, manje od trećine žena koje su učestvovale navelo je karijeru kao razlog za odgađanje majčinstva.

Najviše uticaja na konačnu odluku o prvoj trudnoći imali su sledeći faktori: sigurna partnerska veza (97 posto), osećaj kontrole nad vlastitim životom (82 posto) i spremnost na roditeljstvo (77 posto). Samo manje od 30 posto žena izjavilo je da su ciljevi u karijeri važan faktor pri odluci.

U Kanadi 11 posto žena svoje prvo dete rodi nakon 35. godine ili kasnije, u SAD-u oko 20 posto žena, a i kod nas je sve veći broj žena koje svoje prvo dete rađaju sve kasnije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ’60-ih godina žene su prvo dete rađale s 23 godine, dok su 2005. majkama postajale tek s 28 godina. S obzirom na to da se trend nastavlja, starosna granica prvorotki približila se tridesetoj, a prema podacima struke i prelazi je.

Iako je prema rezultatima kanadskog istraživanja, ženama najvažnije da ostvare navedene ciljeve da bi odlučile da postanu majke, ginekolozi upozoravaju da plodnost opada s godinama.

Rizici odlaganja majčinstva

Danas je jedan od najvećih uzroka neplodnosti odgađanje rađanja. ’70-ih je samo pet posto žena rađalo nakon 35. godine života, dok u današnje vreme u razvijenim zemljama oko 20 posto žena rađa nakon 35. Za to su zaslužni drugačiji način života, obrazovanje, finansijske prilike, a takođe i napredak medicinske nauke i razvoj metoda pomognute oplodnje. Svaka žena prilikom rođenja ima dva miliona folikula (iz kojih se razvijaju jajne ćelije) u jajnicima, pa se taj broj smanjuje s godinama starosti.

Tako pred prvu menstruaciju ima oko 300 hiljada, s 35 godina starosti oko 25 hiljada dok oko četrdesete ima 10 hiljada. S obzirom na to da se rađamo sa svim folikulima, razumljivo je da je kod mlađih žena broj i kvaliteta jajnih ćelija puno bolji, dok je kod starijih manji broj i kvalitet jajnih ćelija i to je razlog velikom broju hromosomskih grešaka i spontanih pobačaja i smanjenoj plodnosti, pogotovo nakon 38. godine.

Međutim, i drugi faktori i način života mogu smanjiti plodnost i kvalitet  sluznice materice i prohodnost jajovoda koji su bitni za spontano ostvarenje trudnoće. Tako da se svakako savetuje ženama da planiraju barem prvu trudnoću pre 35. godine života, kako bi izbegle povećane rizike trudnoće u starijoj dobi.