Faze roditeljstva

Trudnoća posle 35. nosi minimalan rizik, kažu naučnici

Za sve žene koje planiraju trudnoću, važno je da održe optimalno zdravlje pre nego što ostanu u drugom stanju. Žene koje odlažu majčinstvo mogu se uveriti da su njihove godine manje rizične neko što se ranije mislilo.

Trudnoća posle 35. nosi minimalan rizik, kažu naučnici

Žene koje ostaju u drugom stanju nešto kasnije u životu imaju više razloga za to. Neke žene ne pronalaze partnera sa kojim bi želele da imaju porodicu. Druge žele da obezbede sigurnu karijeru pre dolaska bebe. Takođe, mnogo žena se bori i sa problemima plodnosti, zbog čega se majčinstvo odlaže.

Trudnoća nakon 30. godine nosi minimalan rizik, kažu najnovija istraživanja.

Iz nekog razloga sve veći broj žena više nego ikada ranije dobija bebu nakon 35. godine.
U Australiji 22% žena rađa nakon 35. godine. U Americi taj postotak čini oko 15%, u Velikoj Britaniji preko 20%.

Ako uporedimo podatke iz 70-ih godina, samo 1 od 100 trudnica imala je preko 35 godina.

Povećanje starosti majke dovodi se u vezu sa porastom medicinskih intervencija. S druge strane, nedavno istraživanje je pokazalo da starost majke ima mali uticaj na povećanje stope carskih rezova.

Da li su godine bitne kada govorimo o trudnoći?

Nijedna žena od svog lekara ne želi da čuje reči kao što su „visokorizična trudnoća“. Ukoliko imate više od 35 godina Američki koledž za akušerstvo i ginekologiju reći će da imate visok rizik, samo zbog vaših godina.

Međutim, studija koja je obuhvatila 99.000 žena preko 35 godina pokazala je da sa starošću nastaje tek mali faktor rizika kod zdravih žena, u poređenju sa starijim ženama koje su već imale neko medicinsko stanje pre nego što su zatrudnele.

Ovo istraživanje, objavljeno u Časopisu Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology, pratilo je da li je zdravlje žena i njihovih beba izloženo povećanom riziku usled godina starosti majke ili se pre dovodi u vezu sa stanjima koja su već postojala pre trudnoće, kao što su oboljenje srca, gojaznost ili dijabetes.

Istraživači su posmatrali podatke sa porođaja i medicinske nalaze žena godina između 35 i 56 koje su se porodile u Bolnici New South Wales Hoslitals između 2006. i 2012. Kod žena koje su već imale neko oboljenje ili prethodnu komplikovanu trudnoću i koje su već imale stariju decu, bio je prisutan povećani rizik od toga da majka ili dete ne prežive ili da dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene, koje su prethodno rađale, ali nisu imale zdravstvenih problema ili prethodnu komplikovanu trudnoću, imale manji rizik od pojave komplikacija u trudnoći.

Šta nam govori ovo istraživanje?

Decenijama lekari upozoravaju žene da ostajanje u drugom stanju nakon 35 godine nosi sa sobom povećani rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija za njih same i za njihove bebe.

Ovo istraživanje ističe da su godine manje bitan faktor u poređenju sa stanjem celokupnog zdravlja. Stanja kao što su oboljenje srca ili dijabetes, zapravo nose više rizika nego same godine starosti majke.

Na koji način nam pomaže ovo istraživanje?

Kasnija starosna dob može uticati na mogućnost majke da lakše ostane u drugom stanju i povećava rizik od hromozomskih anomalija kod ploda.

Kod žena preko 35 godina postoji veća mogućnost za razvoj različitih oboljenja, koja mogu povećati rizik od komplikacija u trudnoći i dovesti do lošijih rezultata na porođaju.

Visok krvni pritisak pogađa 10-20% trudnica preko 35 godina. U poređenju sa tim, kod trudnica koje imaju 20-25 godina pritisak pogađa 4-7%.

Gestacioni dijabetes je tri puta češća pojava kod žena starijih od 35.

S druge strane, žene preko 35 godina uglavnom više vode računa o ishrani i redovnije vežbaju nego mlađe žene. One takođe manje puše i piju manje alkohola nego u mlađim godinama.

Za sve žene koje planiraju trudnoću, važno je da održe optimalno zdravlje pre nego što ostanu u drugom stanju. Žene koje odlažu majčinstvo mogu se uveriti da su njihove godine manje rizične neko što se ranije mislilo.

Manja je verovatnoća da će vaša beba imati komplikacija, rizik od intervencija za vreme kontrakcija će biti manji, što može povećati verovatnost komplikacija na kratko ili dugoročno.

 

Izvor: https://www.bellybelly.com.au