Faze roditeljstva

Zanimljivosti: Beba rođena iz embriona zamrznutog pre 27 godina

Iako je Moli Gibson rođena u oktobru ove godine, prošlo je 27 godina od njenog začeća.

Zanimljivosti: Beba rođena iz embriona zamrznutog pre 27 godina

Embrion iz kojeg je rođena Moli zamrznut je 1992. godine i ostao je u tom stanju sve do februara 2020. godine, kada su Tina (29) i Ben Gibson (36) usvojili njen embrion. Tina je rodila Moli krajem oktobra, skoro 27 godina nakon što je embrion zamrznut. A pre toga porodica Gibson je usvojila i embrion Moline genetske sestre Eme, koja je rođena 2017. godine.  

Porodica iz Tenesija se godinama borila sa neplodnošću, a onda se povezala sa Nacionalnim centrom za donaciju embriona (NCDE).

Ova organizacija čuva zamrznute embrione koje su pacijenti vantelesne oplodnje odlučili da doniraju.

Porodice poput Gibsonovih tako mogu da usvoje neki od neiskorišćenih embriona i dobiju dete sa kojim nisu genetski povezani.

Mark Melinger, direktor za razvoj i marketing NCDE, izjavio je da je neplodnost uobičajen problem kod porodica koje traže donaciju embriona.

Počastvovani smo i privilegovani što radimo ovaj posao i pomažemo parovima da osnuju porodicu" rekao je Melinger.

"Neplodnost je bila „najteža stvar sa kojom sam se nosila", napisala je Tina Gibson u blogu na sajtu NCDE, pošto je rodila Emu, njenu prvu ćerku.

„Sada kada sam na drugoj strani, vidim koliko su me sve ove godine oblikovale kao majku."


Tina GIbson sa prvom ćerkom Enom Foto:NCDE

Doslovno svakog dana, suprug i ja razgovaramo o ovome što nam se desilo. Ne, mi nismo roditelji samo jednog, nego dva deteta. Naša sreća je nemerljiva", rekla je gospođa Gibson za CNN.

Iako nema još dva meseca, Moli je rekorderka  Foto: NCDE

Tako je Moli svojim rođenjem postavila novi rekord za najstariji zamrznuti embrion koji je rezultirao rođenjem. Prema rečima nadležnih iz NCDE, embrioni u zamrznutom stanju mogu da traju večno.

Izvor: bbc.news