Faze roditeljstva

Bebin san

Često će Vam savetovati da beba treba spavati u što tišem okruženju, da joj pre spavanja date pirinčane pahuljice, ili da jednostavno pustite dete da se isplače i tako nauči samo da zaspi, ali često ovakve stvari samo stvore probleme.

Bebin san

Kako funkcioniše spavanje kod beba?

Dobronamerni saveti za uspavljivanje beba koje ne treba slušati

Bebin organizam deluje prema cirkadijalnom ritmu (biološki ritam). U stvari i mi odrasli tako funcionišemo. Budimo se s izlaskom sunca i idemo na spavanje kad padne mrak. Odnosno tako je bilo dok silne elektronske spravice nisu počele da nam ometaju san. 

Cirkadijalni ritam je veoma važan jer bez njega bi jedan dan čvrsto spavali u deset uveče, dok bi drugi zaspali usred dana. Bili bi iscrpljeni i poprilično bi teško  efikasno obavljali svakodnevne aktivnosti. 

Svetlosni signali za buđenje i spavanje

A zašto se budimo s dolaskom dana i počinje da nam se spava kad padne mrak? Kada svetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka "dan je", a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje da proizvodi našu prirodnu tabletu za spavanje, odnosno melatonin. Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal "noć je".

A kako to deluje na spavanje beba?  One prate cirkadijalne cikluse bez ikakvog ometanja. U početku bebe spavaju oko 16 sati. Mnogi bi pomislili, pa to je super, imaćemo vremena za sve. Međutim, to spavanje nije u komadu, već iscepkano u toku dana. Ali nije to jedino pogrešno uverenje o spavanju beba. 

Zašto bebe vole zvuk usisavača

Dobronamerni savet da beba treba da spava u što tišem okruženju često stvori samo probleme. Ona je u maminom stomaku slušala zvukove koji su glasniji od najglasnijeg usisavača. Zato, da bi bolje spavala, upravo joj treba puštati zvukove materice ili neke koji je na njih podsećaju jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću. 

Najčešće zablude

Da će beba bolje spavati kada navrši tri meseca ili ako se najede pirinčanih pahuljica samo je još jedna zabluda. Naime, kod beba i dece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje pirinčanim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mleko je hranljivije i bogatije kalorijama nego bilo koje pahuljice.

Iako se često smatra da gasovi bebama ometaju san, zapravo nije tako. U većini slučajeva se na to uopšte ne obaziru. 

Metoda "neka se isplače" nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umesto osećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dete se oseća napušteno, uplašeno i nesigurno. 

Međutim, ono što uveliko poboljšava spavanje beba, a time i roditelja su dobre navike i rutina pre odlaska u krevet. One omogućavaju brzo uspavljivanje i duži san.