Faze roditeljstva

Greške koje utiču na bebin pravilan razvoj

Šta roditelji treba da rade kada je u pitanju motorni razvoj deteta veoma je važno, a najčešće greške događaju se u prvih šest meseci života mališana

Greške koje utiču na bebin pravilan razvoj

Pre nego što dobiju bebu, mnoge mame i tate se dobro informišu o tome kako treba da je hrane, neguju i povežu sa bebom.

– Međutim, šta treba ili ne treba da rade sa detetom kada je njegov motorni razvoj u pitanju, najčešće im niko ne govori – kaže Snežana Milanović, fizioterapeut u Centru za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju, i ističe najčešće greške roditelja u bebinih prvih pola godine života. Otkrivamo gde najviše greše mame i tate u prvih šest meseci bebinog života.

NE DAMO BEBI DA SPAVA NA STOMAKU

Ovo je najčešća greška koja sputava normalan razvoj kretanja. Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje jer podstiče telo na odizanje. Dete nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Postepeno uspostavlja ravnotežu, u početku se krivi, ali vremenom je sve bolja.

Sve bebe po rođenju imaju stisnute pesnice zbog prisutnog refleksa hvatanja. Ako im stavite svoje prste u šake, jako će vas stisnuti. Iako je ovo izuzetno prijatan osećaj, nemojte to da radite. Mazite bebu po nadlanici kako biste je stimulisali na otvaranje šake. Krajem trećeg meseca bebine šake biće otvorene i ona će se igrati svojim prstićima.

PRERANO JE STAVLJAMO DA SEDI

Većina roditelja bebu stavlja da sedi već sa šest meseci bez obzira na to da li ona pokazuje inicijativu za to. Ne forsirajte dete. Prerano postavljanje u sedeći položaj nema veze sa razvojem kukova i nije dobro zbog kičme koja u tom uzrastu ne može da drži detetovu težinu.

ODUSTAJEMO OD FIZIKALNE TERAPIJE

Tri najzastupljenija deformiteta kod beba na rođenju su problemi u razvoju kukova, tortikolis (krivi vrat) i kriva stopala, i nisu svi vidljivi odmah. Roditelji odmah vode decu kod ortopeda ili fizijatra, koji preporučuju odgovarajuću terapiju. Nažalost, pojedine mame i tate iz raznih razloga odustaju od terapije. Misle da će to proći samo od sebe ili da je lekar pogrešio, a to nije dobro jer nelečeni ili nedovoljno izlečeni deformiteti ostavljaju posledice u većoj ili manjoj meri za ceo život.

B. Stefanović

foto cover: Crystal Jones Photography