Faze roditeljstva

Mali ekrani - velike dadilje

IPad, tablet, laptop ili smart telefon mogu ozbiljno da naškode detetu uzrasta do tri godine

Mali ekrani - velike dadilje

Moderna tehnologija je promenila karakter dečje igre, interesovanja, međusobne interakcije, ali i odnos sa roditeljima.

Preporuke koje daju zdravstvene organizacije su da decu ispod tri godine ne bi trebalo izlagati takvim sadržajima, dok je za starije uzraste gornja granica dva sata dnevno.

beba i ipad

Bebama su igračke zamenjene ekranom koji je praktično dadilja. Roditelji se uglavnom pravdaju da jedino time mogu da okupiraju pažnju mališanima. Oni navode da je deci sve ostalo neinteresantno. Često je to i način da ih smire dok rade nešto drugo, a zatim smatraju da tako deca prate i razvoj tehnike, ali i da to svi rade.

Često vidimo decu koja iako su napolju, ne igraju se, niti komuniciraju kao što su to radile ranije generacije, već sede i gledaju u jedan ili češće svako u svoj ekran.

dete i igricefoto: Getty Images

Mnogo vremena provedenog ispred kompjutera ili mobilnih uređaja vodi tome da deca nemaju druge aktivnosti koje su bitne za njihov fizički, socijalni, mentalni i emocionalni razvoj.

Neki od tih problema kod male dece mogu biti problemi u razvoju govora i socijalnih veština.

beba i ipad

Drugi problemi se odnose na pojavu remećenja dnevnih rutina, netolerisanje frustracije, pojava besa koja je direktno ili indirektno povezana sa igranjem igrica. Burno odbijanje da se sa dugotrajnim igranjem prestane zahteva poseban angažman roditelja. Često je u takvim slučajevima potrebno zatražiti stručan savet i pomoć.

Deca najbolje uče u prirodi: na suncu, svežem vazduhu, u pokretu dok se igraju zemljom, vodom (pa i blatom) jer to je potrebno za njihov pravilan razvoj. Roditelji su ti koji postavljaju temelje dečjeg razvoja. Deca uče od roditelja, koji su “centar njihovog sveta” jer će deci tada biti lakše da prve trenutke sreće, radosti, tuge i poraza prođu uz njih a ne uz mobilne dadilje. Razmislite o tome pre nego što ispred bebe i malog deteta sledeći put stavite mobilni telefon. 
Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija