Faze roditeljstva

Večita dilema: Koliko je mleka posisala moja beba?

Jedna od najvećih nedoumica mama je da li ima dovoljno mleka i da li je kvalitetno da zadovolji bebine potrebe. Kao što reče jedna divna patronažna sestra, o tome brinemo, uglavnom bez razloga, jer "Da treba da znaš mililitražu koliko je beba popila, dojka bi ti bila izbaždarena kao flašica." A to se može objasniti i na način, koliko nam je vode dnevno zaista potrebno.

Večita dilema: Koliko je mleka posisala moja beba?

Gotovo svaka mama, u nekom momentu, prođe kroz fazu brige da li je njena beba dovoljno jela. Da li je dovoljno sisala? Da li je unela dovoljno hranljivih materija? Ako je beba nervozna, kod mama se odmah budi sumnja u količinu mleka koje proizvode. One sumnjaju da se proizvodnja mleka smanjila. Ali, beba može biti nervozna iz mnogo razloga. Mame čak i prekidaju dojenje zbog pogrešne pretpostavke da je smanjena proizvodnja mleka i daje to uzrok bebine nervoze. Ali, uglavnom se pokaže da je ova pretpostavka netačna.

Zato ćemo pokušati da vam tu dilemu, da li je beba dovoljno sikila, razrešimo kroz zanimljivu i duhovitu priču jedne mame, o tome koliko vode u toku dana moramo da unesemo u organizam. Evo njene priče...

"Morate da pijete vodu!"..."Važno je da telo bude hidrirano!"..."Kad osetite žeđ, već je kasno!" Ove i slične izjave su me saletale sa svih strana. Nije da ne pijem vodu, pijem, ali nikad ne znam koliko sam unela vode i da li sam dostigla tih famoznih dva litra dnevno ili nisam ni blizu

Tako zbunjena, kao majka koja ne zna koliko je dete iz dojke popilo, instaliram aplikaciju koja će me podsećati da popijem vodu na svakih sat vremena.

Bilo je zabavno...prvih nedelju dana...zapravo prva tri dana. Alarm pišti na svakih sat vremena, psihodeličan ženski glas ponavlja jednolično : "Drink water! Drink water! Drink water!" sve dok ne stisnem dugme kao znak da sam primila k znanju i popila tu čašu vode.

Baš sam bila ponosna na sebe te nedelje. Ona kaže : "Drink wat..." ne stigne ni da završi ja sam već popila dozu i ugasila alarm.

Pored toga što me podsećala da popijem vodu, održavala me u sadašnjem trenutku jasno mi stavljajući do znanja svaki sat koji je prošao u mom životu. "Drink water = još jedan sat tvog života je prošao!" Višestruki "benefit".

Počela je da me nervira. Da strepim kad će se ponovo oglasiti. Iz prve sam je samo stavljala na ignor, stisnem dugme i ugasim je. Prevarim je da sam popila vodu. Neću da popijem iz inata. Zato što mi naređuje na svakih sat vremena. E pa neću. Par dana sam uživala u toj igrici "Ja,buntovnik!", a onda sam shvatila da se ponašam kao moje sedmogodišnje dete kad neće da jede supu. Stavi zalogaj u usta, pa hitno mora u toalet, da bi tamo pljunula u wc šolju.

Odlučih posle dve nedelje da se vratim na fabričko podešavanje, u stvarnih 36 godina. Izbrišem aplikaciju, uklonim glas koji mi je izazivao nervozu i odlučih da pijem vodu onako...kad mi dođe...pa šta bude.

Što bi rekla moja divna patronažna sestra svojevremeno dok sam brinula koliko li je mililitara beba posisa : "Da ti treba da znaš mililitražu dojka bi ti bila izbaždarena kao flašica."

Zato, drage mame, setite se ove rečenice svaki put, kad se često bezrazložno zapitate, da li je vaša beba dovoljno sikila

I ne zaboravite jedna od najdivnijih stvari tokom majčinstva je upravo dojenje. Taj bezrezervni pogled, pun ljubavi i poverenja koji vam daruje beba dok sisa, njena toplota u vašem naručju, osećaj da joj kroz mleko dajete snagu, radost, ljubav, život…mnogo je važnije od količine. Zato budite strpljive, uporne i potražite savet ako vam je potreban, ali pokušajte da istrajete u dojenju.

Izvor: Besenjak Adaptacija: Bebologija Foto: Freepik, Pixabay