Faze roditeljstva

Omiljena reč dvogodišnjaka

Koja je to reč i da li zadaje glavobolje roditeljima saznajte u nastavku…

Omiljena reč dvogodišnjaka

Negde oko druge godine deca otkriju koliko je moćna reč NE! I obožavaju da je upotrebljaju.

Sigurni smo da je svaki roditelj vodio ovakve razgovore:

Hajde da obučemo jaknu, hladno je. Odgovor je, naravno NE!

Hajde da opereš ruke, prljave su. Odgovor je već čuveno NE!

Molim te, pazi gde gaziš. Naslućujete odgovor, zar ne?

Kada se roditelji susretnu sa tim da je sve češći odgovor na svako pitanje NE, zapitaju se šta se desilo sa njihovim slatkim i umiljatim todlerom, koji deluje rešeno da negativno odgovori na svaku roditeljsku sugestiju ili molbu.

Faza negacije nema veze sa vama kao roditeljima i što je takođe važno da znate niste sami u tome. Brojne studije pokazuju da dvogodišnjaci i trogodišnjaci mogu ući u raspravu i do 20 puta u samo sat vremena. Iako su u tim studijama roditelji i deca stavljani u namerno izazvane situacije, slažete se da je to zaista veliki broj reči ne koju jedan roditelj čuje u samo sat vremena.

Kako biste bolje razumeli šta se događa detetu, a samim tim i smanjili frustraciju izazvanu ovom fazom, bitno je da budete informisani šta se dešava u njihovom razvoju. Dvogodišnjaci su otkrili da imaju mogućnost izbora i žele da tu mogućnost isprobaju. Kako im je vokabular u tom period ograničen, reč NE se savršeno uklapa u njihovu nameru da dobiju ono što žele i odbiju ono što ne žele. Reč koja vašem malom detetu omogućava da se oseća moćno u velikom svetu.

Kako da lakše prevaziđete ovu fazu?

  1. Upotrebljavajte otvorena pitanja: Da li želiš jabuku ili bananu? To će detetu dati mogućnost izbora i izbećićete odgovor ne.
  2. Izbegavajte upotrebu reči ne u govoru. Umesto: Nemoj da se penješ na stolicu, kažite: Molim te sedi na stolicu.
  3. Budite pozitivni. Većina dece reaguje na pozitivne rečenice i ton. Zamenite rečinicu  “Ne možemo u park pre ručka” sa recenicom “Idemo u park čim završimo jelo.”

I ne zaboravite, NE je samo deo razvojne faze koja će proći u trenutku kada dete stekne kontrolu nad rečima koje će naučiti da upotrebljava. Takođe, uz fazu NE ponekad ide i faza SAM/A ĆU. I tada je potrebno pustiti dete da savlada veštine koje su mu potrebne kako bi steklo određenu dozu samostalnosti.

Iako je zapravo rečca, NE je moćno oružje koje ume roditelje lako da izbaci iz svakodnevnog balansa. Naoružajte se strpljenjem,a kao i svaka faza i ova će proći.

Pripremila: Brankica Bjelić Izvor: https://www.kindercare.com/