Faze roditeljstva

Prelazni objekat - uz omiljeno ćebence lakše se raste

Prelazni objekat je normalan razvojni fenomen u ranom dečijem periodu koji olakšava detetovo odvajanje od majke.

Prelazni objekat - uz omiljeno ćebence lakše se raste

Najdraža igračka ili ćebence olakšava odrastanje

Često to nije nekakav skupi predmet ili skupa igračka, ali je detetu od velikog značaja. To može biti meda, ćebence, ili neka druga igračka, koju beba nosi svuda sa sobom, drži je u naručju da bi zaspala, nosi  kod lekara da bi se utešila ili pobedila strah, i ne odvaja se od nje ni kada krene u jaslice. Prelazni objekat je predmet koji dete mirisom, mekoćom i toplinom podseća na majku pa ima funkciju da je nadomesti kad je nema. Uz pomoć takvog predmeta dete može izdržati dužu odvojenost od majke, a sam predmet smanjuje nivo stresa koju uzrokuje odvajanje od majke. A najveća sreća za dete je kad se sa omiljenom igračkom nađe u majčinom zagrljaju. 

Prelazni objekat je normalan razvojni fenomen u ranom dečijem periodu koji olakšava detetovo odvajanje od majke. Potreba za tim predmetom posebno je izražena pred kraj prve godine života kada dete počinje da se odvaja od majke, upoznaje svet oko sebe, istražuje i dodiruje predmete oko sebe

Proučavanjem odojčadi i mlađe dece, engleski pedijatar i psihoanalitičar D.W. Winnicott objasnio je 1951. godine tzv. prelazni objekat i odredio njegovu važnost u razvoju deteta. Od rođenja novorođenče stimulira usne tako što upotrebljava svoje ručice, prstiće ili palac pa tako zadovoljava svoje nagone i doživljava olakšanje povezivanjem jednog od navedenih delova tela s usnama.

Već nekoliko meseci kasnije deca veći interes počinju pokazivati prema igračkama pa roditelji često koriste različite lutke i zvečke kako bi uveselili svoje dete. Winnicot je pojam prelaznog objekta objasnio kao normalni razvojni fenomen rane dečje dobi koji olakšava detetovo odvajanje od majke, pa putem njega objašnjava povezanost između sisanja palca i igre s igračkom, odnosno odnos između oralnog zadovoljenja i prvog odnosa prema osobama u okolini.

Smanjuje nivo stresa

Prelazni objekat je bebin prvi predmet koji poseduje, a posebno je izražena potreba za tim predmetom pred kraj prve godine života kada se dete polako osamostaljuje i počinje odvajati od majke, upoznaje svet oko sebe, istražuje i dodiruje predmete oko sebe. Verovatno ćete primetiti da dete ima takvu važnu stvar do perioda od 18 meseci. To može biti ćebence, lutka ili komadić pokrivača, nešto što dete može držati, grliti i maziti.

Ovaj predmet igra značajnu ulogu u životu deteta. Potreban je kad se dete oseća uznemireno kako bi ga umirilo, a naročito ga voli imati u blizini prilikom uspavljivanja. Poželjno je da prelazni objekat dete ima pored sebe u prvim danima vrtića, u slučaju odlaska u bolnici i sličnih situacija, s obzirom na to da su to jako stresni događaji koji često predstavljaju jedno od prvih dugotrajnijih odvajanja od majke. On smiruje bebu kad je tužna, bez njega se nikako ne može zaspati, zaboraviti ga to je prava drama, a ponovo pronaći prava sreća. 

 Neka deca će ga već posle osamanaest meseci postepeno napuštati, bar danju, da bi ga potražila samo pred spavanje. Druga će, naprotiv, ostaviti vezana za njega, svuda će ga vući sa sobom, sve do treće ili četvrte godine, čak i kasnije. Nema razloga za brigu, kažu stručnjaci, ovo je sasvim normalna faza. Mnoga deca će ga definitivno zaboraviti u svakodnevnom životu tek oko šeste ili sedme godine, ali će čuvati svog omiljenog medu ili ćebence u jednom uglu svoje sobe sve dok ne odrastu.

By Bebologija