Faze roditeljstva

Trudnoća: Saznajte šta telo poručuje ako vam se jede ovo...

Zahvaljujući hormonskim promenama i nedostatku hranljivih materija u organizmu, trudnice mogu da osete ogromnu žudnju za nekom hranom. Evo šta može da znači ako vam se jede slano, slatko, meso...

Trudnoća: Saznajte šta telo poručuje ako vam se jede ovo...

Svi smo čuli da trudnice mogu da imaju pomalo čudne želje kada je u pitanju hrana. Od sladoleda, preko kiselih krastavčića, do raznih grickalica, mnoge trudnice gotovo da ne mogu da kontrolišu svoj apetit.
Šta zapravo izaziva tu neopisivu želju za hranom i kako to prevazići? Dijetetičarka Melani Megrajsotkrila je tri najčešća razloga zbog kojih žene povremeno imaju ogromnu želju za hranom, ali i šta da rade u takvim situacijama.

1.Ako vam se jede slano - dehidrirali ste

Melani kaže da ako vam se jede nešto veoma slano, poput čipsa, na primer, moguće jeda vašem organizmu nedostaje tečnost.
"Količina tečnosti u telu se tokom trudnoće povećava za oko 150 odsto, što je i razlog za oticanje stopala i prstiju kod trudnica“,  kaže ona.
"Glavni razlog za to je što trudnicama treba više krvi, kako bi hranile i negovale svoju bebu, a naravno, krv i amniotska kesa u kojoj se beba nalazi, zapravo su tečnost. Tačnije, većina žena samo u prvom tromesečju trudnoće dobije gotovo dva kilograma samo zbog tečnosti".
So pomaže telu da zadržava više tečnosti i Melani tvrdi da je upravo to razlog zbog kog sportisti piju slane sportske napitke pre trčanja maratona.
"Ako ne pijete dovoljno vode, velike su šanse da vaše telo želi slanu hranu kako biste pili više vode i zadržavali više tečnosti".

Dakle, šta onda da radite kada vam se naglo i neopisivo jede nešto slano?

"Pa, možda vam to zvuči nelogično, ali najbolje što možete da uradite je da pijete više vode. Ako baš morate da jedete nešto slano, gledajte da so unesete kroz neke zdravije namirnice poput povrća, umesto kroz pomfrit ili picu".

2. Ako vam se jede crveno meso - nemate dovoljno gvožđa

Dijetetičarka kaže da trudnicama treba mnogo više gvožđa, a posebno u drugom i trećem tromesečju.
"Kada nemaju dovoljno gvožđa, veoma su iscrpljene i umorne. U ekstremnim slučajevima, može da se javi neobuzdana želja za veoma neuobičnim stvarima, poput uglja".
Zato, ako vam se u trudnoći često jede crveno meso, riba ili spanać,proverite nivo gvožđa jer su vam možda potrebni i dodaci.

3. Ako vam se jedu slatkiši - ne jedete dovoljno

Nije nikakva tajna niti novost da se u trudnoći povećava apetit. Konzumiranje manjih obroka češće može da spreči da se jave te povremene neobuzdane želje za hranom, a i tako ćete uvek biti siti.
"Ako pokušavate da jedete kao što ste i inače jeli, izbegavate užine i kasno jedete jer imate drugih obaveza, velike su šanse da će vam se jesti slatkiši", upozorava Melani.

Problem je, logično, u tome što slatkiši dovode samo do toga da se ugojite, a ne unosite nikakve nutrijente.
Ukoliko vam se često jedu keksići, sladoled i drugi slatkiši, Melani predlaže da dobro razmslite o svojoj ishrani i da pokušate da svaka tri sata pojedete po jedan manji, hranljivi obrok.
"Kada je reč o užinama, gledajte da to budu namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput keksa od celih žitarica ili jogurta", savetuje ona.

Neobične želje trudnica

Osim nebičnih želja i kombinacija, kao što su sladoled i čili papričice, sir i kajsije, mandarine i ljuti sos, crna čokolada i slanina, na popisu prehrambenih želja trudnica nalaze se i nejestive stvari. Neke od najčešćih su ugalj, zubna pasta, led, sapun, zemlja, kreda, šibice, skrob, sunđer. Reč je o poremećaju  zvanom pika, i lekari upozoravaju trudnice da nipošto ne jedu takve stvari. Posavetujte se sa ginekologom koji će ustanoviti koji mineral nedostaje vašem organizmu. Mnogi naučnici se slažu da takve želje nastaju zbog nedostatka gvožđa i da žudnja prestaje nakon regulacije anemije (malokrvnosti). 

Pripremila: Vesna Stanimirović; Izvor: mondo.rs; moms.com