Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

25. nedelja trudnoće

Zanimljivo je da mi se već sada visoko u usnoj duplji razvijaju trajni zubi koji, naravno, neće izaći sve dok mi u dobi od oko šest godina ne ispadnu mlečni.

25. nedelja trudnoće

Hoću li biti levak ili dešnjak?

Draga mama kada bi sada mogla da zaviriš unutar tvog  stomaka, videla bi da ja  još imam dosta naboranu kožu i da sam dosta mršava. Ali, ne brini – naborana koža vrlo će se brzo napuniti masnim tkivom i izravnati. Da li si znala da ja sada mogu dodirnuti stopala i stisnuti šake i već sada mogu pokazati veću sklonost prema desnoj ili levoj ruci. Nastavlja se razvoj pluća i otvaraju se nozdrve. Zanimljivo je da mi se već sada visoko u usnoj duplji razvijaju trajni zubi koji, naravno, neće izaći sve dok mi u dobi od oko šest godina ne ispadnu mlečni. Nervi oko usta pokazuju sve veću osetljivost i tako se pripremaju za pronalazak bradavice kada se rodim. Iako je moj pol davno određen, genitalije tek sada postaju kompletne.

U 25. nedelji težim otprilike oko 700 grama, a dugačka sam oko 34 centimetara.

Gusta i sjajna kosa, ali i bol i pritisak u leđima

Draga mama, ako su tebe i tvoje bližnje hormonalne aktivnosti u trudnoći do sada dovele do ludila, ima barem jedan pozitivan efekt – tvoja kosa gušća je i sjajnija nego ikad pre. Ipak, i to ima svoju cenu – višak kose ispašće ti nakon porođaja. Budući da ti se počinju gomilati masne naslage i to posebno oko prsiju i bokova, verovatno ti više neće odgovarati odeća koju si nosila pre trudnoće. Ako ti lekar ne savetuje suprotno, slobodno možeš vežbati, no izbegavaj kontaktne sportove, kao i one vežbe gde bi mogla izgubiti ravnotežu. Ako osetiš jaki umor ili preteranu bol, vrtoglavicu ili nedostatak vazduha, prekini vežbanje. Posle vežbanja obavezno odmori.

Kako tvoj stomak postaje veći i teži, možda ćeš početi osećati bol u leđima, pritisak u karlici i grčeve u nogama, a problem mogu postati i kratki udisaji.

Ako te muči gorušica, pokušaj jesti manje obroke što češće kako bi hranu lakše varila. Izbegavaj masnu, prženu hranu i začinjenu hranu, a trudi se i da ne jedeš pre spavanja. Pomoći će i ako izbegavaš tečnost tokom obroka kako se želudac ne bi preopteretio.

Dragi mama i tata, jeste li već smislili ime za mene? Ako niste, dobro razmislite jer je odabir imena vrlo važna odluka. Ipak, ne uzimajte to previše ozbiljno već to pretvorite u zabavnu aktivnost!