Faze roditeljstva

Matične ćelije iz krvi pupčanika efikasne u lečenju HIV-a

Koristeći novu metodu transplatacije koja uključuje krvi iz pupčane vrpce, pacijentkinja iz USA je treća osoba na svetu, koja je izlečena od HIV-a. Upravo ovo otvara nove mogućnosti izlečenja većeg broja ljudi nego što je to bilo moguće ranije, objavili su naučnici.

Matične ćelije iz krvi pupčanika efikasne u lečenju HIV-a

Krv pupčane vrpce je dostupnija od adultnih matičnih ćelija koje se koriste u transplantaciji koštane srži a koje su izlečile prethodna dva pacijenta, i ono što je značajno ne mora da bude u skladu sa primaocem.

Žena, koja je imala leukemiju, primila je krv iz pupčanika od delimično podudarnog donora, umesto tipične prakse pronalaženja donora koštane srži slične rase i etničke pripadnosti pacijentu. Takođe je primila krv od bliskog rođaka kako bi svom telu dala privremenu imunološku odbranu dok je transplantacija trajala. Upravo pol i rasna pozadina ovog slučaja označavaju značajan korak napred u razvoju leka za HIV, rekli su istraživači.

„Činjenica da je ona mešovite rase ima značajnu naučnu važnost”, objašnjava jedan od istraživača dr Stiven Deeks, stručnjak za AIDS sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku i dodaje:

„Ovaj slučaj je priča o inspiraciji i možda novoj mapi puta u lečenju HIV-a”.

lecenje maticnim celijama iz krvi pupcanika

Transplantacija koštane srži nije realna opcija za većinu obolelih. Takve transplantacije su veoma invazivne i rizične, pa su uglavnom rezervisane samo za one koji su oboleli od raka, a prethodno su iscrpljene sve druge mogućnosti.  

Transplatacija kao rešenje

Do sada su bila samo dva poznata slučaja izlečenja HIV infekcije. Kod oba prethodno izlečena pacijenta obavljena je transplantacija koštane srži od donora koji poseduju urođenu mutaciju koja blokira HIV infekciju. Mutacija je identifikovana kod veoma malog broja oko 20.000 donora, od kojih je većina severnoevropskog porekla.

Međutim, oba muškarca su imala izuzetno izražene nuspojave, uključujući bolest transplantata protiv domaćina (Graft versus host deasease), stanje u kome ćelije donora napadaju telo primaoca.

Nasuprot tome, žena u poslednjem slučaju napustila je bolnicu 17. dana nakon transplantacije i nije razvila bolest transplantata protiv domaćina, rekao je dr JingMei Hsu, lekar pacijenta. Kombinacija krvi iz pupčane vrpce i ćelija njenog rođaka poštedela je ovu pacijentkinju nuspojava tipične transplantacije koštane srži, dodao je dr Hsu.

„Ranije se smatralo da bi bolest transplantata protiv domaćina mogla biti važan razlog izlečenje HIV-a u prethodna dva slučaja“, rekla je dr  Šeron Levin, izabrana predsednica Međunarodnog društva za AIDS. Novi rezultati odbacuju tu ideju, istakla je dr Levin.

Još uvek je nejasno zašto matične ćelije iz krvi pupčanika tako dobro funkcionišu, kažu stručnjaci. Jedna od mogućnosti može biti da su sposobnije da se prilagode novom okruženju, rekao je dr Koen Van Besien, direktor službe za transplantaciju u Veill Cornell.

Priča o ženi sa HIV-om

Pacijentkinji je dijagnostikovan HIV juna meseca 2013. godine. Antiretrovirusni lekovi su održavali nizak nivo virusa. Međutim, u martu 2017. godine dijagnostikovana joj je akutna mijeloidna leukemija.

Avgusta iste godine, primila je krv iz pupčanika od donora sa mutacijom koja blokira ulazak HIV-a u ćelije. Uzimajući u obzir činjenicu da može proći oko šest nedelja da se ćelije iz pupčane vrpce usade, takođe su joj date delimično podudarne matične ćelije krvi od rođaka u prvom kolenu.

lecenje maticnim celijama HIV virusa

“Polupodudarne „haploidentične“ ćelije rođaka podupirale su njen imuni sistem sve dok ćelije krvi pupčanika nisu postale dominantne, što je transplantaciju učinilo mnogo manje opasnom”, objasnio je dr Maršal Glesbi, stručnjak za zarazne bolesti u Veill Cornell Medicine u Njujorku.

„Transplantacija od rođaka je bila poput mosta koji ju je doveo do tačke kada je krv iz pupčanika mogla da preuzme dalje,“ rekao je on.

37 meseci, nakon transplatacije pacijentkinja je odlučila da prekine antiretrovirusnu terapiju. Više od 14 meseci kasnije tokom praćenja, znaci HIV infekcije u testovima krvi više nisu postojali, a nije bilo ni antitela na virus koji se inače mogu detektovati.

Još uvek je nejasno zašto matične ćelije iz krvi pupčanika tako dobro funkcionišu, kažu stručnjaci. Jedna od mogućnosti može biti da su sposobnije da se prilagode novom okruženju, rekao je dr Koen Van Besien, direktor službe za transplantaciju u Veill Cornell.

Čuvanje matičnih ćelija je jedna vrsta zdravstvenog osiguranja – ulaganjem u čuvanje matičnih ćelija kupujete “kartu” za budućnost medicine. Kako ih i gde možete sačuvati pogledajte OVDE.

Krv iz pupčane vrpce takođe sadrži brojne ćelijske elemente osim matičnih ćelija, koji pomažu u transplantaciji.

„Matične ćelije krvi iz pupčanika su atraktivne“, rekao je dr Deeks. „Postoji nešto magično u ovim ćelijama i nešto magično u krvi pupčane vrpce uopšte - što pruža dodatnu korist.’’

Pripremio: dr Kristian Martin Izvor: nature.com&nytimes.com