Faze roditeljstva

Mama i arhitekta savetuje - praktičnim koracima do uređene sobe za vašu bebu

Ona je mama dvojice dečaka, čeka treću bebu i nekadašnja je polaznica naših predavanja.
Po vokaciji je arhitekta. Pročitajte intervju u kom smo uživali stvarajući ga.

Mama i arhitekta savetuje - praktičnim koracima do uređene sobe za vašu bebu

Lepota intervjua sa nekadašnjim polaznicama programa Centra za trudnice - Mlečni put espresso leži u mogućnosti da dobijete dve strane jedne lepe priče. Ovoga puta smo razgovarali sa zaista neobičnom gošćom. Njeno ime je Jelena Aleksić, a evo i zašto nam je privukla pažnju. Jelena je mama dvojice sjajnih dečaka i trenutno trudnica. Po vokaciji je arhitekta, i odmah pri prvom susretu sa njom znali smo da će razgovor biti pravo zadovoljstvo.

Jelena Aleksić, mama dvojice dečaka, trudnica i vlasnica studia ArchitectMam

Jelena, hvala Vam na prilici da uradimo intervju za naš portal, možete li da nam se predstavite i kažete nam nešto više o sebi?

- Ja sam arhitekta Jelena Aleksić, mama dvojice dečaka, a trenutno i trudnica. U svom studiu ArchitectMam pomažem trudnicama i mamama da urede sobu za bebu, a porodicama da renoviraju svoj dom tako da kreiraju podržavajuće okruženje po meri cele porodice - govori nam Jelena.

Kada govorimo o Vašem radu, imajući u vidu da ste mama dvojice dečaka sa trećom bebom na putu, a ujedno se i bavite zanimljivim i zahtevnim poslom, koji je Vaš fokus, šta Vas posebno okupira dok radite?

- Fokus svog rada stavila sam upravo na mame i to buduće, jer im želim pomoći da od starta uživaju u trudnoći, a pripremu okruženja za dolazak bebe ne dožive kao stres i napor, već kao priliku za kreativno povezivanje sa svojom bebom - bila je iskrena naša sagovornica.

Koji su to materijali koje treba koristiti pri uređenju dečije sobe, šta je to što Vi preporučujete?

- Razigranije boje su poželjne, jer bebi stvaraju kontraste koje uočava jasnije i tako bolje i brže razvija svoja čula. Ipak, treba voditi računa da se ne pretera sa šarenilom, već da ceo prostor odiše ušuškanošću i nežnošću. Zato je neka sigurna preporuka koristiti pastelne i svetle boje, prirodno drvo, a tamnije detalje dodati kao kontraste na delovima zida, posteljine ili dekoracije i nastavlja:

- Svakako, uvek se prvo treba okrenuti sebi i svojim afinitetima, šta volimo i kakvog smo mi karaktera. Iz toga će proizaći i skladno uređenje koje prija i nama i bebi - savetuje Jelena.

Razigrane boje, kontrastne, dobre su za uređenje bebine sobe i njeno razvijanje čula

Da li i pri uređenju sobe za mališane važi zlatno pravilo da je "manje zapravo više"?

- Definitivno je manje više, jer je za bebu potrebno puno sitnica i stvari koje nama mamama služe u svakodnevnim rutinama. Ipak, često se desi da nam trendovi nameću “potrebe” koje zapravo bespotrebno zatrpavaju prostor i dovode nas do dodatne nervoze i frustriranja. Kada imamo manje stvari, tačno znamo gde šta stoji, za šta koristimo i svaki dan i aktivnosti u danu su mnogo lakši i udobniji - objasnila nam je naša sagovornica i nastavila:

- Bolje je nabaviti samo neophodne stvari, a zatim prema potrebama naknadno kupiti šta nedostaje, nego natrpati prostor i potrebnim i nepotrebnim, koje će nas kasnije samo nervirati jer ne znamo šta ćemo sa viškovima i neupotrebljenim stvarima - bila je odlučna pri odgovoru.

Jelena Aleksić nam savetuje da ne pratimo po svaku cenu trendove, ali i da bebinu sobu uredimo tako da bude praktična i udobna

Koji su najvažniji elementi za uređenje bebine sobe?

Najvažnije je podeliti prostor na zone, koje obuhvataju:

  1. prostor za spavanje - krevetac sa dušekom, posteljina i prekrivač,
  2. prostor za presvlačenje - pult ili podloga na krevecu,
  3. deo za odlaganje - ormarić ili komoda za garderobu sa korpama za sitnice koje se koriste za svakodnevnu negu,
  4. prostor za hranjenje - udobna fotelja ili mesto na krevetu sa udobnim jastukom za mamu,
  5. dodatno deo za učenje i igranje - prazan prostor na podu sa minimalnim brojem igračaka i materijala.

- Bitno je da ove zone budu povezane, kako bi se svakodnevna rutina obavljala bez prepreka, razmislite kako teku dnevne aktivnosti i koliko vaš prostor dozvoljava da sve postavite “na dohvat ruke”, a onda se bacite u akciju planiranja i opremite sobu prema tome - savetovala nas je Jelena.

Kako opremiti bebin kutak ukoliko ne postoji bebina soba?

- Poželjno je da bebin kutak sadrži iste zone kao i kada je u pitanju cela soba, samo ovog puta treba razmišljati u pravcu multifunkcionalnosti.Tako na primer, na delu kreveca možete postaviti pult za presvlačenje, odmah pored na ogradu kreveca okačiti korpe za odlaganje sitnica za svakodnevnu negu, a za garderobu napraviti fioke ispod samog kreveca. Ovim smo tri zone spakovali u jednu, dok se hranjenje može odvijati na krevetu u kome spavaju roditelji, a igranje u dnevnom boravku. Bitno je da vam bude udobno u svakoj dnevnoj aktivnosti sa svojom bebom - zaključuje naša divna sagovornica Jelena Aleksić.

Jeleni smo se zahvalili na ovako zanimljivom razgovoru, a još puno saveta i praktičnih primera o uređenju sobe za bebu i doma za svakog člana porodice, iz ugla arhitekte, mame i preduzetnice, možete pronaći na njenom instagram profilu pod nazivom @architect.mam.

Pripremila:Milovanović Jovana