Faze roditeljstva

Na šta treba obratiti pažnju pri uređenju sobe za bebu

Opremanje prostora za novog člana porodice može biti veliki izazov za roditelje. Koji krevetac da kupim? Kakav raspored u sobi je najpraktičniji? Po kakvom podu beba treba da puzi? Sve su ovo pitanja na koja su tridnice i njihovi partneri dobili odgovore na nedavno održanoj radionici “Soba za moju bebu”

Na šta treba obratiti pažnju pri uređenju sobe za bebu

Mnogo je pitanja i nedoumica na koje treba naći odgovore kad se očekuje novi član porodice. Zato je Bebologija kao organizator programa za pripremu trudnica i roditeljstvo “Mlečni put” odlučila da u saradnji sa eminentnim stručnjacima iz kompanija IKEA i Bio Save, održi radionicu pod nazivom “Soba za moju bebu”. Na radionici smo se potruditi da prenesemo najbolja iskustva u vezi uređenja bebinog životnog prostora. U tome su nam pomoć pružili IKEA osoblje sa dečijeg odeljenja i Snežana Malešev, Bio Save koordinator programa za trudnice.

Stručnjaci iz kompanija IKEA i Bio Save dali su savete kako najbolje i najbezbednije uredite bebin životni prostor.

Pripremite se za dolazak bebe – od porođaja, do uređenja sobe

Dolazak bebe pokreće razne promene u funkcionisanju porodice. Jedna od promena se dešava i u organizovanju prostora u kome će boraviti beba.

Kad planirate, osmišljavate prostor za bebu imajte na umu sledeće: 

  • Bebi je potrebno da mama reaguje na svaki njen poziv...

... želim da kažem da bez obzira da li će beba biti u sobi sa roditeljima ili ima svoju sobu, krevet za mamu treba da bude uz bebin krevetac

  • Bebi je potrebno podsticajno okruženje... 

... čitajte: mirne, tople boje, na zidovima prema želji roditelja odabrani dečiji motivi aplikacija jasno uočljivi, 2-3, ne previše, nameštaj koji odgovara prostoru. Obezbedite komodu, mesto za presvlačenje bebe koje odgovara vašoj visini. Omogućite da se čuje muzika koju ste slušali u trudnoći, možda Mocart, dečije pesmice...

  • Bebe najkasnije od četvrtog meseca treba spustiti na pod...

... da tu u igri provode vreme. Prostirka, podmetač za pod treba da je zategnuta, da se jednostavno održava.

  • Kad opremamo prostor za bebu uvek razmišljamo o bezbednosti. 

Zato vodite računa da se stranica od krevetca ne pomera, komoda za presvlačenje mora biti stabilna, prostirke zategnute, igračke koje dete koristi bez sitnih detalja od materijala koji se lako održavaju. Zaštitite sva potencijalno izazovna mesta u sobi koja su u vidnom polju deteta.

  • Uživajte u osmišljavanju prostora za bebu, pustite mašti na volju! 

... i ne zaboravite, bebina soba treba da se menja kako beba raste i njene potrebe se menjaju – poručila je ovom prilikom Snežana Malešev, koordinator programa za trudnice ispred kompanije Bio Save.

I ubuduće ćemo jednom mesečno organizovati ovo druženje u IKEA-i, pa pozivamo sve zainteresovane trudnice (i tate naravno) da prate našu fejsbuk stanicu i prijave se kad objavimo poziv za Radionicu – Soba za moju bebu.