Faze roditeljstva

Priča jedne mame: Kako sam pobedila strahove i spremno dočekala svoju bebu

Katarina je imala samo 21 godinu kada je ostala u drugom stanju. Sada su ona i njen suprug roditelji devetomesečnog Bogdana, a za porođaj i roditeljstvo su se pripremali uz besplatne "Bebologijine programe za trudnice". Koliko je Katarini značio “Mlečni put” i na koji način su je predavači ohrabrili i osnažili pročitajte u sledećem tekstu.

Priča jedne mame: Kako sam pobedila strahove i spremno dočekala svoju bebu

- Moram priznati da sam bila pomalo uplašena dok sam čekala da prvo predavanje počne. Sedela sam sa suprugom u prvom redu jedne majske večeri u 37. nedelji trudnoće (bar su tako rekli jer ja prvih osamnaest nedelja nisam ni znala za postojanje bebe, ali to je druga priča –  sa osmehom počinje svoju priču mama Katarina.

Istina pre svega

- Tim koji nam je iz nedelje u nedelju, držao predavanja je fantastičan. Jedva sam čekala svako sledeće. Od prevelikog značaja mi je bilo apsolutno sve što sam tamo čula. Kad god bi mi mama i svekrva nešto sugerisale, jer verovatno svi znate, da drugi uvek znaju, šta je najbolje za našu decu, uvek, ali uvek sam im odgovarala "ne, ne ja ću ovako, tako su nam rekli u školici, tako smo tamo naučili." Devet meseci posle porođaja iz dana u dan uviđam istinitost i ne preuveličavanje svega što nam je tim lekara, ginekologa, babica, pedijatara i anesteziologa na tim predavanjima rekao. Nisu od porođaja napravili najlakši i najčistiji put koji jedna žena prođe, već su nas pripremili na realno stanje stvari, da je svaka žena drugačija samim tim i porođaj. Zahvaljujući Snežani Malešev, njoj pre svih, moj Bogdan ima 9 meseci ja ga i dalje ga dojim i ne mogu biti srećnija.


Bogdan sa roditeljima prvi put na snegu

 

Razrešila sam dilemu oko epidurala

- Što se tema tiče, ne bih mogla da izdvojim samo jednu. Ali meni su nazanimljivija i najvažnija bila ona o uspostavljanju laktacije, pravilnom kupanju bebe i dojenju… Zaista je svako predavanje bilo zanimljivo a povrh svega poučno. Meni je najviše pomoglo predavanje anesteziologa, zato što sam se dvoumila oko epidurala ali smatram da je medicina toliko napredovala i da u 21. veku sasvim je uredu primiti epidural. Žene koje se porode epiduralom se nisu porodile s epiduralom već su primile epidural da im ublaži bolove a porodile su se prirodno, najprirodnije.

Zašto baš “Mlečni put”

- Pored višenedeljne potrage za pravom školicom roditeljstva, izbor je pao na “Mlečni put” zato što rade s timom izuzetnih stručnjaka, veoma su pristupačni, ljubazni... Svako predavanje će budućim roditeljima preneti znanje, odagnati strahove i dati vetar u leđa da na smiren, zanimljiv, kreativan i ohrabrujući način. Meni kao mami u 37. nedelji tada, sa svega 21. godinom i milion strahova učinili su da se osećam sigurno a što je najbitnije i spremnom da na najbolji i najlepši način dočekam svoju bebu.


Prvi doček Nove godine - Bogdan sa mamom i tatom 

Preporuka svim budućim roditeljima

- Iz mog iskustva, ova školica će više pomoći budućnim mamama nego tatama. Drage mame, imajte samo na umu da iako sam za neke od vas možda klinka od samo 22 leta, imam bebu od 9 meseci, suprug i ja se sami staramo o njoj, srećna sam i radosna a sve zahvaljujući “Mlečnom putu”, njihovoj podršci i našoj želji da svom detetu budemo najbolji roditelji. Imajte u vidu da skoro 18 nedelja nisam znala za bebu i da sam živela u neopisivom strahu dok sam čekala sve rezultate. Imajte u vidu da niste bolesne već trudne, da vas “Mlečni put” pre svega uči kako da volite sebe, kako da se na najbolji način pripremite za ono najlepše što dolazi. Hvala gospođi Snežani i predivnoj plavokosoj babici, koje su me prigrlile kao svoje dete i spremile  za najlepšu životnu ulogu – ulogu majke. Hvala “Mlečnom putu” i celom timu što mi i dan danas beleške koje sam zapisala pomažu i što su odganali sve moje strahove. Hvala Vam po hiljadu puta, želim Vam da dugo trajete i sigurno ćete biti moj izbor i izvor znanja, pri svakoj sledećoj trudnoći.

A Vi dragi budući roditelji, polako birajte i nađite ono što Vama najviše odgovara da se na najbolji način pripremite za Vašu najlepšu i najodgovorniju životnu ulogu – ulogu roditelja.

Tekst: Vesna Stanimirović