Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

37. nedelja trudnoće

U tvom stomaku ja se učim da dišem tako što udišem i izdišem plodovu vodu kako bih usavršila tu veštinu.

37. nedelja trudnoće

Draga mama, sada koristi zadnju priliku za odmor

Ako te u 37. nedelji uhvate kontrakcije, lekari ih verovatno neće zaustavljati jer se za bebe u ovoj nedelji već smatra da su "u terminu". Istraživanja pokazuju da je beba zapravo ta koja, proizvodeći hormone, podstiče kontrakcije, a to je reakcija na skučeni prostor. Moja pluća sada su verovatno dovoljno zrela da se u potpunosti sama prilagode životu izvan utrobe.

U 37. nedelji težim oko 2900 grama, a dugačka sam oko 48 centimetara, poput stabljike blitve. U tvom stomaku učim se da dišem tako što udišem i izdišem plodovu vodu kako bih usavršila tu veštinu. Najverovatnije sisam palac, okrećem glavu, gutam i trepćem. Neka deca imaju dugačku kosu koja ne mora biti iste boje kao mamina ili tatina. Neka deca se, pak, rađaju bez imalo kosice. Videćemo kakva će biti moja!

Pojačane kontrakcije

Lažne kontrakcije sada mogu biti sve bolnije i češće, a možda će ti se pojačati i vaginalni sekret. Ako primetiš krvave tragove, odnosno ako ti je sekret prošaran krvnim tragovima, možda ti se počeo odvajati sluzni čep koji se nalazi na vratu materice. On me inače štiti od bakterija i infekcija, a kako se vrat materice širi i skraćuje, sluzavi čep polako ispada. Gubitak sluzavog čepa ne mora značiti da je porođaj počeo, može proći i nekoliko dana do porođaja. Ako primetiš da je krvarenje obilnije, odmah kreni u bolnicu. Budi spremna i da porođaj ne teče baš onim tokom kako si zamislila. Iako možda dođe do promene plana u zadnjem trenutku, znaj da šta god se dogodilo, rođenje deteta biće ti verovatno najlepši događaj u životu.

 Trudnička zaboravnost je prolazna

Spavanje ti je sada verovatno sve teže i teže. Ako si u mogućnosti, pokušaj što više spavati i odmarati se preko dana – ovo je poslednji trenutak za miran odmor. Dok ležiš, svakako prati moje pokrete, a ako duže vreme ne osećaš moje pokrete, odmah obavesti lekara. Možda ćeš imati intenzivnije snove nego inače – teskoba i zabrinutost jesi li dorasla tome da budeš dobar roditelj može podstaknuti maštu.

Nemoj brinuti ako primetiš da dosta zaboravljaš – neka istraživanja pokazala su da se mozak žena doista skuplja u trećem tromesečju. Srećom, vraća se u normalnu veličinu nekoliko meseci nakon rođenja.