Faze roditeljstva

Savet stručnjaka: Proverite nivo holesterola pre trudnoće

Povišen holesterol u krvi često nema nikakve simptome, pa je rano otkivanje veoma važno, naročito kada su trudnice u pitanju.

Savet stručnjaka: Proverite nivo holesterola pre trudnoće

Osam od deset žena u reproduktivnom dobu nikada nije proverila nivo holesterola u krvi, bez obzira na stalna upozorenja da prvo testiranje holesterola u krvi treba uraditi sa 20 godina, rezultati su studije sprovedene na Američkom koledžu za kardiologiju.

Istraživači su istakli važnost ranog testiranja krvi, kako bi se identifikovali oni sa povišenim nivoom holesterola, uključujući i porodičnu hiperholesterolemiju (FH) i nasleđenu dislipidemiju. Istaknuto je da su ova stanja vrlo česta, ali uglavnom nedijagnostikovana, te mogu dovesti do srčanog udara u mladosti. Dok mnogi ne preporučuju proveru holesterola u trudnoći, postoje dokazi da visok holesterol utiče i na prevremeni porođaj, kao i rađanje deteta manje težine, što kasnije može uticati na razne bolesti srca.

Sve laboratorijske usluge pod najpovoljnijim uslovima možete obaviti u laboratoriji Bio Save Lab

Istraživači su koristili podatke o visini holesterola 5.101 žene koja se porodila u Bolnici Univerziteta u Pensilvaniji i u Pensilvanijskoj bolnici od marta 2009. do avgusta 2018.

Nivo holesterola tokom trudnoće se ne proverava, jer je shvaćen kao holesterol koji se prirodno povećava u tom periodu.

Od svih žena uključenih u studiju, 22 posto nikada nije proveravalo holesterol u krvi.

Američka organizačija za srce je predložila da svi odrasli preko 20 godina treba da provere holesterol u krvi.

One žene koje su proveravale holesterol su bile starije, obično su imale oboljenja koronarne arterije, visok krvni pritisak ili dijabetes.

Stručnjaci ističu da bi rano dijagnostifikovanje dovelo do ranog identifikovanja povezanih bolesti, jer to utiče kako na majku, tako i na decu.

Mnogi ljudi sa povišenim vrednostima holesterola su mladi i izgledaju zdravo, dok arterije pokazuju nešto potpuno drugačije.

Proveravanje holesterola kod žena ima uticaj na majčinstvo i na zdravlje fetusa. Znati da žena pre trudnoće ima visok holesterol je takođe vrlo važno, jer se onda može smanjiti rizik od pojave dijabetesa i srčanih oboljenja.

Izvor: yumama Foto: www.freepik.com