Faze roditeljstva

Saznajte koje se bolesti mogu lečiti matičnim ćelijama

Dok se ranije nije ni znalo za matične ćelije, one se danas u Srbiji koriste za regeneraciju oštećenog tkiva ili hrskavice za lečenje krvnih bolesti (najčešće leukemije), a koriste se i u antiejdžing programu, u procesu vantelesne oplodnje, pa i kao moderna zamena za estetsku hirurgiju.

Saznajte koje se bolesti mogu lečiti matičnim ćelijama

Regenerativna medicina je novi, multidisciplinarni oblik medicine, iako još u razvoju, danas je najnaprednija jer se za lečenje pacijenata koristi sopstvena snaga njegovog vlastitog organizma.

Neke od mogućnosti upotrebe matičnih ćelija još se ispituju, kao što je njihova upotreba za lečenje dijabetesa, a nedavno je Srbiju iznenadila vest da se one već koriste i za lečenje autizma. Tim lekara iz Srbije uspeo je da sa tri terapije matičnim ćelijama pomogne malom Lukasu iz Amerike da ponovo progovori. Njegova majka Vesna Arapandžić rekla je tom prilikom  da je to ogroman napredak za njenog četvorogodišnjeg sina, a od tada priča o matičnim ćelijama ne jenjava. Mnogima je intenzivan i uspešan razvoj upotrebe matičnih ćelija probudio nadu za izlečenje.

Koliko je nada opravdana i šta se sve leči danas matičnim ćelijama u Srbiji pitali smo tim lekara koji ovaj dragoceni biološki materijal izučava i uspešno koristi u najrazičitijim segmentima medicine, piše "Blic".

Specijalista ortopedije i dečje hirurgije prof. Dr Dušan Marić, specijalista urgentne medicine Džihan Abazović i ginekolog prof. Dr Aleksandar Ljubić rade na usavršavanju primene matičnih ćelija u našoj zemlji, a kako kažu granice su nesagledive.

Ortopedija

- Matične ćelije prepoznali smo kao veliki potencijal u medicini, a u inostranstvu smo se edukovali o njima i njihovoj primeni. Međutim, mi ne lečimo isključivo matičnim ćelijama nego i raznim derivatima krvne plazme, sve zavisi od stanja i bolesti pacijenta. Matičnim ćelijama primarno se bavimo u ortopediji, a najčešće lečimo povrede mišića, tetiva, ligamenata, kosti, hroničnih preopterećenja skeleta i hrskavice, koja je najteža za lečenje. Česti su slučajevi i nesraslih preloma i degnerativnih oštećenja zglobova – priča dr Marić, dodavši da su im jedni od najčešćih pacijenata povređeni sportisti.

Oštećenja kičme

Prof. Dr Dušan Marić zaslužan je za prvu operaciju u Srbiji kojom je detetu paraplegičaru oštećena kičmena moždina tetirana transferom matićnih ćelija. Upotreba matičnih ćelija uspešna je i u lečenju pacijanata obolelih od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju ali kako napominju naši sagovornici, sve zavisi od idelanih karakteristika pacijenta kao što su godine pacijenta, osnovna dijagnoza, propratne bolesti...

- Sama terapija autologim matičnim ćelijama traje oko 90 minuta. Prvo se matične ćelije uzimaju iz koštane srži ili masti, obrađuju se u zatvorenom sistemu i lokalno se aplikuju. U praksi najčešće koristimo matićne ćelije iz koštane srži jer se tu nalaze različiti podtripovi matičnih ćelija i kumulativno daju bolji odgovor. Uzimanje koštane srži se radi punkcijom preko kože, bez ožiljaka ili otvorenom metodom. U zavisnosti od indikacije, pacijent se može otpustiti isti dan ili boraviti u bolnici do tri dana. Neželjeni efekti koji mogu da se jave jesu oni koji prate svaki operativni zahvat (injekcije i slično), ali s obzirom na to da je zahvat minimalno invazivan, samim tim i neželjeni efekti su svedeni na minimum – kaže dr Marić, napomenuvši da se, kada su u pitanju rezultati lečenja, kod nekih pacijenata oni mogu uočiti u prvih mesec dana, a kod nekih nakon nekoliko meseci ili godina.

GIinekologija

- Prvi aspekt se odnosi na popuštanje jajnika s izostankom stvaranja jajnih ćelija, s malim brojem i lošim kvalitetom jajnih ćelija. Inovativni načini lečenja su usmereni na obnavljanje – regeneraciju i revitalizaciju jajnika. Terapija sopstvenim matičnim ćelijama poreklom iz koštane srži je važan deo programa koji obnavljaju funkciju jajnika. Ovaj vid terapije matičnim ćelijama je deo kompleksnog programa koji se zove SEGOVA. U SEGOVI se, pored terapije matičnim ćelijama, primenjuje i terapija sopstvenim faktorima rasta. Najsloženiji deo SEGOVE se odnosi na genetsku aktivaciju spavanih jajnih ćelija koje se obnavljaju u in vitro uslovima, van organizma – priča za „Blic“ ginekolog prof dr. Aleksandar Ljubić.

Kako navodi, druga mogućnost primene matičnih ćelija se odnosi na situacije u kojima je sluzokoža materice neadekvatna za prijem embriona. Tada se rade ispiranja ili instilacije faktora rasta sa matičnim ćelijama pre vraćanja embriona u matericu.

- Sve vrste lečenja autolognim ćelijama i njihovim produktima se s uspehom obavljaju u našoj zemlji. U nekim od ovih tehnologija mi smo vodeći u svetu –  kaže dr Ljubić.

Čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika može biti korisno za roditelje iz više razloga, kaže dr Marić.

- Matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da pomognu pacijentima u budućnosti, pogotovo kada se tehnološkim dostignućima upotreba matičnih ćelija u medicini dovede do savršenstva. A na pragu toga smo. Zasad matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da leče nekoliko desetina bolesti, prevashodno hematološke – zaključuje dr Marić.

Efikasnost primene

Hronične rane

Matične ćelije su efikasne i u terapiji za hronične rane koje ne mogu da zarastu iz raznih razloga. Primenom kombinovane procedure, svejedno da li je u pitanju dekubitus ili rane kod dijabetičara, terapija matičnim ćelijama u lečenju hroničnih rana danas je veoma uspešna.

Plastična hirurgija

Dr Abazović navodi da se matične ćelije koriste i u plastičnoj hirurgiji, najčešće kod saniranja opekotina, dok u estetskoj hirurgiji matičnim ćelijama rade fejslifting, zatezanje kože na rukama ili vratu, a radi se i augmentacija dojki.

- Ovaj postupak je sve popularniji jer za razliku od silikona nije invazivan, nema anestezije, a izbegnuta je i prisutnost stranog predmeta u telu žene. Radi se tako što se kroz pupak ubacuje sonda preko koje se ubrizgavaju matične ćelije iz prethodno izolovanog masnog tkiva – kaže dr Abazović.

Urologija

U urologiji se matičnim ćelijama radi elongacija (produžavanje) penisa, a rešava se i problem erektilne disfunkcije. Takođe, upotreba matičnih ćelija korisna je i kod urinarne inkontinencije.

Antiejdžing

Matičnim ćelijama danas mogu da budu lečene i bolesti modernog doba: stres, menadžerske bolesti i takozvani burnout sindrom, odnosno, sagorevanje na poslu.

- Matičnim ćelijama danas ljudi mogu da aktiviraju svoj pun radni psihofizički potencijal. Antiejdžing je terapija usporavanja procesa starenja, pomaže unapređenje ukupnog fizičkog stanja u cilju smanjenja zamora, poboljšanja hoda i držanja, kao i radne sposobnosti. Unapređuje se mentalna sposobnost, što dovodi do ubrzavanja procesa donošenja odluka i obnove kratkoročne memorije a postiže se i emocionalna ravnoteža. Na ovu terapiju najčešće se odlučuju direktori i top menadžeri koji osećaju konstantan pritisak velike odgovornosti, brzog donošenja ključnih odluka za kratko vreme, kao i paralelno praćenje  vođenje višeslojnih poslova – priča dr Marić, napomenuvši da su rezultati vidljivi već posle nekoliko terapija.

Matične ćelije se mogu primeniti i u lečenju autizma, cervikalnih mijelopatija, neurodegenerativnih bolesti, lečenju dijabetesa, revaskularizaciji srčanog mišića i mnogim drugim indikacijama. Treba imati u vidu da su neke od terapija još u fazi ispitavanja, ali i da terapije koje se primenjuju nemaju jednak učinak kod svih pacijenata.

Naši sagovornici su saglasni da su regenerativna medicina i terapije matičnim ćelijama još u razvoju ali da smo danas daleko od početka. Pokazalo se da su autologne terapije najbezbednije po pacijenta, kao i da mogu da doprinesu poboljšanju njegovog stanja.

Izvor: Blic.rs (Blic magazin/Andrijana Janković)