Faze roditeljstva

Strah od lekara

Većina dece na sam pomen odlaska kod lekara oseti strah, što je rezultat prethodnog iskustva koje je verovatno bilo bolno ili neprijatno

Strah od lekara

Strah je česta emocija kod mališana, a oko druge i treće godine i najintenzivnija. Mališani se plaše svega i svačega, u zavisnosti od uzrasta, okruženja, vaspitanja...Mnoga deca se plaše lekara, injekcije i belog mantila. Psiholozi tvrde da je to normalna faza u razvoju. Međutim, važno je da znate kako treba da se ponašate i kako mališanima da pomognete da strahove prevaziđu. 

Odlazak kod doktora dete ne sme da doživljava kao kaznu, zato mališane ne treba plašiti i pretiti im “čika docom”.

Od trećeg meseca bebe počnu da osećaju neprijatnost, dok pravi strahovi dolaze tek oko šestog meseca.

pedijatrijska ordinacija beograd

Ukoliko su već osetili bolno iskustvo postoje načini da se mališanima pomogne da prebrode ili bar smanje strah od odlaska kod lekara.

Roditelj nikada ne sme da pokaže strah kada vodi dete kod lekara, na kontrolu ili vakcinu. Što se prirodnije i opuštenije ponaša u ordinaciji, i detetu će ceo događaj biti manje stresan. 

Ako su mama i tata nervozni, uplašeni ili zabrinuti, to osećanje se prenosi i na dete. Kada ono vidi da je roditelj smiren, lakše će podneti tretman kod lekara.

Dete nikada, čak ni u šali, ne plašite doktorom jer se time u njihov mentalni sklop usađuje da on radi nešto loše i ono odlazak kod lekara doživljava kao vrstu kazne. Zato ih od najranijeg uzrasta treba učiti i objašnjavati im da doktor pomaže ljudima da što pre ozdrave kad su bolesni.

Svaki odlazak kod doktora, bio on kontrolni ili zbog bolesti, mališanima treba najaviti pre odlaska u ordinaciju. Najvažnije je ne lagati ga o tome šta će se tamo događati i na što duhovitiji način objasniti da će mu doktor najbolje pomoći.

U našoj pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija mališani se ne plaše lekara. U prijatnom i šarenom ambijentu, deca sa našim stručnjacima crtaju, igraju se, lekari pored pružanja medicinske pomoći i zabavljaju najmlađe pacijente.

Kontakt koji dete uspostavi sa lekarom na početku veoma je važan, poverenje koje izgradi u najranijem detinjstvu kasnije mu pomaže da ne razvije strah od belog mantila i doktora.