Faze roditeljstva

BUDITE U DOBROJ FORMI I TOKOM TRUDNOĆE

Trudnoća je jedan od najlepših perioda u životu žene. Ali to je i drugo, promenjeno stanje kroz koje žena prolazi. Zato je u ovom periodu važno da se žena prilagodi brojnim promenama. Ono što je poželjno za svaku osobu pa i trudnicu je vežbanje.

BUDITE U DOBROJ FORMI I TOKOM TRUDNOĆE

 O tome koji sistem vežbi se preporučuje za zdravu i bezbrižnu trudnoću, razgovarali smo sa dr sc.Tamarom Ratković, profesorom kineziologije sporta na Univerzitetu Singidunum i internacionalnim edukatorom pilates-a i BodyART-a.

Zašto je važno da žena i tokom trudnoće ostane fizički aktivna?

Pored toga što će vežbanje popraviti mišićni balans tela i olakšati celokupnu trudnoću, smanjiće opterećenje na kičmu i zglobove, kao i dovesti do popravljanja držanja i poboljšanja cirukulacije. Nisu tu samo fizički benefiti, trudnice koje vežbaju osećaju i psihičke benefite koji se ogledaju u u emocionalnoj stabilnosti, povezuju se sa svojom bebom, lakše prihvataju promene koje im se dešavaju svakodnevno, nemaju probleme sa spavanjem kao, a promene telesne težine su u granicama preporučenog. Moj savet svim trudnicama jeste da povedu računa o svemu što preduzimaju tokom trudnoće, jer se mnogo toga prenosi na plod i zato savetujem fizičku aktivnost, balansiranu ishranu i adekvatnu negu za zdravu trudnoću. Pilates, joga i BodyART kao takvi su  idealni programi jer deluju na mišiće celog tela, ali i na um jer imaju fokus  na tehnikama disanja. Sa disanjem delujemo na smirivanje CNS-a sa jedne strane, ali sa pravilnim dahom jače aktiviramo i mišiće centralnog dela tela i karličnog dna (što je sa rastom bebe veoma značajno za zdravu trudnoću).

Osim vežbi šta je još važno za trudnicu?

Uz vežbanje, balansiranu ishranu i negu svakako treba napomenuti i naš um. Vrlo često o njemu ne vodimo računa, a upravo je ovo period u kome bi svaka trudnica trebalo da se pozabavi time. Ovo su prvi trenuci koje provodi sa svojom bebom i važno je da ima svest o tome da sve emocije proživljava i beba u stomaku.

Da li vežbanje u trudnoći ima za cilj smanjenje težine?

Ne. Generalno vežbanje u trudnoći nema za cilj da trudnici smanji težinu. Glavni cilj je da žene nauče da “čuju” svoje telo i prihvate sve promene koje trudnoća donosi. Dokazano je da žene koje vežbaju tokom trudnoće, ugoje se u dozvoljenim granicama. Takođe, porođaj je lakši i brži ukoliko je trudnica aktivna u celom periodu trudnoće kao i njeni dani posle porođaja. Mnogo se brže posle porođaja vraća svakodnevnim obavezama a i hormonalni disbalans se lakše podnosi.

Da li svaka trudnica može da radi sve vrste vežbi? 

Ukoliko žena ima astmu, srčane probleme, visok pritisak ili dijabetes, trudnoća nije prikladno vreme za započinjanje fizičke aktivnosti. Ako postoji rizik od krvarenja, u istoriji prethodni pobačaji ili rizik od preranog porođaja, nema ni govora o vežbanju. U tom slučaju, posvetite se onome za šta niste pre imali vremena. Ukoliko imate zdravu trudnoću uz saglasnost od svog ginekologa da možete da vežbate, vežbe moraju biti prilagođene vašem trenutnom stanju, ali da se oslanjaju i na vaše pređašnje iskustvo koje ste imali do perioda trudnoće. Nije isto da li ste do trudnoće bili aktivan vežbač ili tek sada počinjete. Svaki trening treba biti pametno planiran u odnosu na trudnicu i njene potrebe.

Tamara Ratković

Vi ste autor knjige “Fit u trudnoći s pilatesom”, znači li da je pilates najbolji za trudnice ili to može biti i joga na primer? I od čega zavisi izbor?

Pilates je jedan od najprimerenijih programa za žene uopšte, a posebno u periodu trudnoće. Naime, ima za cilj da pokrene i ojača celo telo, a da pritom na podiže puls i cirkulaciju unutra tela. Sa “klasičnim” tipovima treninga često povećavanje cirkulacije dovodi do zagrevanja tela i odvođenja hranjivih materija ka periferiji tela. U tom slučaju ukoliko trudnici damo takav tip vežbi može da dođe do deficita hranjivih materija u predelu –centralnog dela tela gde se nalazi fetus. To nikako ne želimo da se desi. Cilj nam je da beba, dobije sve potrebne materije koje su joj neophodne za zdrav i pravilan rast i razvoj, a da telo ojačamo kako bi izbegli bolove u leđima, ojačali mišiće lokomotornog sisitema i stvorili dobar i zdrav osećaj tokom trudničkih dana. Naravno svaka trudnica se opredeli za ono što joj najviše prija pa ako nekom ne odgovara pilates, tu je bodyart ili joga kao mogućnost izbora.

Koliko je važno da vežbe za trudnice vodi stručnjak?

Na žalost, u današnje vreme svi su stručnjaci za sve. To me ponekada čini veoma  tužnom, ali možda baš ova situacija izolacije tokom pandemije u kojoj se svi trenutno nalazimo pokazuje koliko je znanje, struka i profesionalnost veoma značajna za zdravo i kvalitetno društvo. Ne možemo svi biti lekari i stručnjaci. Ljudi se školuju i rade puno na sebi da bi jednoga dana dobili priznanje od stručnih lica da su “stručnjaci”. Kod nas se misli da je bavljenjenje ljudskim telom i pokretom lako i da se time može baviti bilo ko, ko duže trenira u fitnesu. To nije isto i ne bi se smelo mešati. To što se dugo lečim od nečega ne daje mi pravo da se nakon izlečenja predstavljam kao lekar. Znati vežbe je jedno, a razumeti telo kao jednu anatomsku celinu sa svim svojim fizioloskim i funkcionalnim sistemima kao i biomehanikom samog pokreta nije isto. Nije isto raditi sa ženama, muškarcima ili decom. Svi imaju posebne zakonitosti i smernice o kojima bi mi kao stručnjaci koji rade sa ljudskim telima trebalo itekako da imamo iskustva i znanja.Tako je i sa trudnicama! Osoba koja radi program za trudnice mora da bude pre svega školovana, edukovana i da ima iskustvo.

S obzirom da se sada ne preporučuje izlaženje iz kuće, koje vežbe bi preporučili da trudnica može da uradi sama, kod kuće?

Ukoliko ste već trenirali sa nekim i znate provereno da je ta osoba stručna i da možete da joj verujete, a pritom i ona poznaje vas, najbolje je da vam uradi program vežbi  koje možete da radite u svom domu. Moja knjiga FIT mama i beba je rađena upravo sa ciljem da olakša trudničke dana i da zadrži buduće mame fit. Na samom kraju knjige postoje i predlozi treninga koji mogu polako da izvode sa svim datim uputstvima. Slušajte svoje telo, svoju bebu i budite umereni.

Da li je moguće vežbati od početka do kraja trudnoće ili za to postoji određeni period?

Moje dugogodisnje iskustvo u radu sa ženama i trudnicama pokazalo mi je da su mnoge trenirale do samog kraja trudnoće. Nema univerzalnog recepta koliko dugo vežbati i kada prestati. Najbolje je pratiti ženu i trudnoću, prilagođavati vežbe svakom trosmesečju, ali i svakodnevnim promenama koje žena oseća.

Vežbanje je terapija i za dušu i telo. Trudnoća je samo stanje u kome vežbe prilagođavamo, ali vežbati i kretati se treba uvek, svakodnevno!

Autor: Vesna Stanimirović Foto: Tamara Dragović, Freepik
By Bebologija