Faze roditeljstva

Dnevna doza vitamina D za trudnice

Osnovna uloga vitamina D u ljudskom organizmu je održavanje homeostaze kalcijuma i fosfora i pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Osim toga, pokazani su i brojni povoljni efekti na očuvanje imuniteta.

Dnevna doza vitamina D za trudnice

Vitamin D spada u grupu liposolubilnih (rastvoriljivih u mastima) vitamina sa dokazanim biološkim efektima. Sintetiše se u koži pod dejstvom ultravioletnih zraka, a u ishrani su prisutna dva oblika: vitamin D2 (ergokalciferol) koji je biljnog porekla i vitamin D3 (holekalciferol) koji nastaje iz holesterola u animalnim i biljnim tkivima. O tome koja dnevna doza ovog vitamina se preporučuje u trudnoći i koje je najbolje vreme za uzimanje vitamina D, pitali smo Bebologijinog gosta lekara, Prof. dr Janka Samardžića, specijalistu kliničke farmakologije iz Instituta za kliničku farmakologiju i toksikologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Koja je preporučena dnevna doza za trudnice?

- Vitamin D ima značajnu ulogu u periodu trudnoće i preporučeni dnevni unos iznosi 400-600 IJ, koji se može obezbediti raznovrsnom ishranom i umerenim izlaganjem sunčevoj svetlosti. U slučaju da se dijagnostikuje deficit ovog vitamina u trudnoći, smatra se da su doze do 500 IJ bezbedne i efikasne u svrhu suplementacije, dok se veće doze mogu uzimati uz konsutaciju sa ginekologom.

Po čemu se razlikuju vitamin D2 i D3 i da li prekomerna količina može da škodi?

Dva oblika vitamina D razlikuju se međusobno po hemijskoj strukturi i biološkoj aktivnosti. Naime, rezultati studija su pokazali da, usled postojećih strukturnih i metaboličkih razlika, vitamin D3 pokazuje 3-4 puta snažniji efekat u odnosu na vitamin D2. Potrebno je pridržavati se preporučenih dnevnih doza, jer prekomerna količina može izazvati hipervitaminozu i neželjene efekte, poput hiperkalcemije, mučnine, povraćanja, oštećenja bubrega i drugih organa. Optimalni izvori vitamina su prehrambeni proizvodi, odnosno hrana koja sadrži vitamin D (pečurke, ceđena pomorandža, mlečni proizvodi, cerealije, žumance), izlaganje kože sunčevim zracima i suplementacija ovim vitaminom.


Prof. dr Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije

Da li je potrebno uzimati posebno vitamin D ako ga već ima u kompleksu vitamina koje trudnica koristi?

- Ukoliko kompleks vitamina sadrži vitamin D u optimalnoj dozi za trudnice, nije potrebno posebno uzimati ovaj vitamin.

Najbolje vreme u toku dana kada treba uzeti vitamina D?

- Vitamin D se po pravilu preporučuje u popodnevnim i večernjim časovima zajedno sa obrokom, jer se time povećava njegova iskoristljivost.

Kada je potrebno dodati vitamin D kao suplementaciju u prvom, drugom ili trećem trimestru ili tokom cele trudnoće?

- Dodatni unos vitamina D putem suplementacije se preporučuje nakon dijagnostikovanja i laboratorijske potvrde njegovog deficita u organizmu, bez obzira na trimestar trudnoće.

Trudnice koje su dobile Covid 19 da li bi trebalo da povećaju dnevnu dozu ovog vitamina?

- Samoinicijativno ne, već isključivo uz konslutaciju sa ginekologom.

Najnovijim studijama je pokazano da vitamin D utiče na očuvanje imuniteta i povećanje broja T limfocita koji su posebno značajni u borbi protiv virusnih infekcija. Dosadašnja klinička iskustva potvrđuju povoljne efekte vitamina D zbog čega je ovaj vitamin, od početka epidemije novog oblika koronavirusa, preporučen kod pacijenata sa Covidom-19.

Drage trudnice, pre nego što uzmete bilo koji suplement, obavezno se konsultutje sa svojim ginekologom i on će vam pomoći da sačuvate dobro zdravlje i obezbedite najbolje uslove za rast vaše bebe.

Tekst: Vesna Stanimirović 
By Bebologija